Και νέες περικοπές σε συντάξεις, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο έτη.

Τα μέτρα θα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ενώ οι περικοπές θα επέλθουν με τη θέσπιση ανώτατου πλαφόν στο άθροισμα των πάσης φύσεως συντάξεων που λαμβάνει ο κάθε συνταξιούχος.
Σύμφωνα με τις πρώτες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, το ύψος του πλαφόν είναι τα 2.400 ευρώ, αλλά το ύψος αυτό τελεί υπό την τελική έγκριση των πολιτικών αρχηγών. Ενδεικτική αυτού ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος μετά την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τόνισε ότι «το πλαφόν και οι περικοπές στις συντάξεις είναι προτάσεις και όχι αποφάσεις».
Πάντως ανάλογη πρόταση υπάρχει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων και προβλέπει την περικοπή στις συντάξεις που ξεπερνούν το όριο αυτό. Μάλιστα οι περικοπές θα αφορούν το σύνολο των παρεχόμενων ποσών, είτε προέρχονται από μία είτε από περισσότερες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ακόμη και τις περιπτώσεις όπου συνεισπράττεται και σύνταξη χηρείας από θανόντα σύζυγο.
Από το μέτρο αυτό αναμένεται να πληγούν οι υψηλές συντάξεις, όπως και οι διπλοσυνταξιούχοι, που προέρχονται κυρίως από Ταμεία των ΔΕΚΟ, των στρατιωτικών, νομικών, μηχανικών, γιατρών κ.λπ.
Το αντίστοιχο πλαφόν που ισχύει σήμερα στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία φθάνει τα 2.740 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις συνταξιούχων με διπλές συντάξεις τα 3.360 ευρώ.
Σημειωτέον ότι τα ποσά αυτά (πλαφόν) αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις και όχι το άθροισμα με τις επικουρικές. Κάτι που φαίνεται να εισάγουν τα κυοφορούμενα μέτρα της κυβέρνησης.Το χαμηλότερο πλαφόν εφαρμόζει σήμερα το ΙΚΑ, σύμφωνα με το οποίο η κύρια σύνταξη δεν ξεπερνά τα 2.350 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει τις διασταυρώσεις των στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων για τις παρεχόμενες συντάξεις με τα στοιχεία της Εφορίας (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων), προκειμένου να διαπιστωθούν οι εικονικές ή παράνομες παροχές συντάξεων.
Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις για τα Ταμεία Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και Μηχανικών – Εργοληπτών (ΤΣΜΕΔΕ), ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση ως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το σύνολο των Ταμείων. Πάντως τα πρώτα στοιχεία – ευρήματα είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνική ασφάλιση.
Στο ΤΣΜΕΔΕ διαπιστώθηκε ότι το 8,23% δεν υπέβαλε καθόλου φορολογική δήλωση, ενώ το 11,70%, δήλωνε μικρότερη σύνταξη από αυτήν που πραγματικά χορηγεί το Ταμείο.
Στα ΤΣΑΥ το 5,5% δεν υπέβαλε δήλωση παρ’ ότι ήταν υποχρεωμένο, ενώ το 12% των συνταξιούχων δήλωνε μικρότερα ποσά. Επιπλέον, από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το ΤΣΑΥ έχει 11,3% συνταξιούχους με αναπηρία και το ΤΣΜΕΔΕ 9,8%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%.

Εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα
Μειώσεις δαπανών 1,5 δισ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση

Σε περικοπές ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα προβεί το υπουργείο Εργασίας, αναμορφώνοντας πλήρως το υφιστάμενο καθεστώς χορήγησής τους. Οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε τρεις κατευθύνσεις: πρώτον, στην ενοποίηση επιδομάτων έτσι ώστε να μη δίδεται το ίδιο επίδομα από πολλές πηγές. Δεύτερον, στην καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή τους. Και τρίτον, στον επανασχεδιασμό των επιδομάτων που δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και χρηματοδοτούνται πλήρως από τον προϋπολογισμό.
Το συνολικό κόστος των κάθε λογής επιδομάτων φθάνει τα 14 δισ. ευρώ, ενώ αυτά που φαίνεται να διατηρούνται με τη σημερινή μορφή τους είναι το ΕΚΑΣ (για τη χορήγηση του οποίου έχουν θεσπισθεί ήδη εισοδηματικά κριτήρια) και το επίδομα ανεργίας (το οποίο μειώθηκε κατόπιν της μείωσης του κατώτατου μισθού, αλλά και τέθηκαν προϋποθέσεις για τη χορήγησή του). Στα ανταποδοτικά επιδόματα για τα οποία οι δικαιούχοι έχουν καταβάλει εισφορές θα επιδιωχθεί η απόλυτη σύνδεση εισφορών και παροχών, δηλαδή το ποσό που λαμβάνει ο δικαιούχος να ανταποκρίνεται στις εισφορές που έχει καταβάλει.
Τα προνοιακά επιδόματα που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό θα υποστούν δραστικές περικοπές, ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πλήρες ποσό θα λαμβάνουν μόνον όσοι έχουν εισόδημα ως 12.000 ευρώ. Ακολούθως θα μειώνεται κλιμακωτά και δεν θα χορηγείται από ένα ποσό εισοδήματος και άνω.
Τέλος, θα υπάρξουν «συγχωνεύσεις» επιδομάτων σε μεγάλες κατηγορίες (π.χ. οικογενειακά, ασθενείας κ.ά.), έτσι ώστε να δίδεται ένα επίδομα σε κάθε δικαιούχο και από μία μόνο πηγή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ