Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των φόρων στα κέρδη των επιχειρήσεων και στα εισοδήματα των πολιτών σε βάθος τριετίας ώστε να πάρει και πάλι μπροστά η οικονομία έχει έτοιμο η κυβέρνηση. Ωστόσο, η άμεση εφαρμογή του σκοντάφτει στις σοβαρές αποκλίσεις των εσόδων που σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,6 δισ. ευρώ το 2012 αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην οικονομία.
Τόσο το σχέδιο όσο και οι αποκλίσεις στα έσοδα, που αποδίδονται κατά κύριο λόγο στη βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση, πρόκειται να αποτυπωθούν σε μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών για τα έσοδα και τη φορολογία κ. Γ. Μαυραγάνη, τα βασικά σημείας της οποίας παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών για εφέτος θα θέσει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αύξηση του αφορολογήτου στο ύψος των 8.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες θα αποφασιστεί μετά την επεξεργασία στοιχείων που θα αποδεικνύουν αν έχουν περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η απόκρυψη εισοδημάτων ή όχι. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα» το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ θα καλύπτει σημαντικό αριθμό πολιτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας που σήμερα διαμορφώνεται στο επίπεδο των 7.440 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον λάβει η κυβέρνηση τα πράσινο φως από τους τεχνοκράτες της τρόικας το αυξημένο αφορολόγητο θα ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση του 2013. Ο δεύτερος και πιο άμεσος στόχος έχει να κάνει με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% από το 23% σήμερα στις υπηρεσίες εστίασης. Στο υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνουν καθημερινά στοιχεία από την αγορά εστίασης ώστε να τα εμφανίσουν στους εκπροσώπους της τρόικας και να τους αποδείξουν ότι από τη στιγμή που αυξήθηκε υπέρμετρα ο ΦΠΑ παρουσιάστηκε ραγδαία πτώση του τζίρου αλλά και των εσόδων που κάποιοι το αποδίδουν στη μη έκδοση αποδείξεων. Αλλωστε, είναι γνωστό παγκοσμίως ότι όταν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές, η φοροδιαφυγή ακολουθεί με ταχύτερους ρυθμούς.
Επίσης, σημαντικό μέτρο που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται και έχει πολλές πιθανότητες να αποτυπωθεί στο υπό διαμόρφωση φορολογικό νομοσχέδιο είναι να υπάρξει σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή μέσα σε μια διετία από το 45% σήμερα στο 40% το επόμενο έτος και στο 30% έπειτα από δύο χρόνια. Η μείωση του συντελεστή να αφορά μισθούς και συντάξεις και στη συνέχεια να επεκταθεί και στους επαγγελματίες εφόσον τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και από εισπράξεις ΦΠΑ παρουσιάζονται αυξημένα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα στην τρόικα με τη λογική της «Ρήτρας αύξησης εσόδων». Δηλαδή εφόσον τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα αυξάνονται από την περιστολή της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση θα ανταμείψει τους συνεπείς φορολογουμένους όπως είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι φορολογούνται στην πηγή και δύσκολα μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα.
Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα να προχωρήσει ως μέτρο η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις. Το επιχείρημα προς την τρόικα για το συγκεκριμένο μέτρο είναι απλό: αν μειωθούν οι συντελεστές των επιχειρήσεων (μικρών και μεγάλων) τότε και ξένες επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα και να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη λαίλαπα των απολύσεων. Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματα είναι ότι σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις εμφανίζουν η μία μετά την άλλη ζημιές, όσο υψηλός και να είναι ο φορολογικός συντελεστής, έσοδα για το κράτος δεν θα προκύψουν. Παράλληλα, όσο αυξάνεται η ανεργία, από τη μία τα δημόσια ταμεία χάνουν ασφαλιστικές εισφορές και από την άλλη οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Το πρώτο να μειωθεί άμεσα ο συντελεστής των ΑΕ και ΕΠΕ από το 20% σήμερα στο 15% και δεύτερον, να υπάρξει αλλαγή στους συντελεστές παρακράτησης στα μερίσματα ώστε συνολικά η φορολογία να μειωθεί στο 30% από περίπου 45% σήμερα.
Αγκάθι αποτελεί για το υπουργείο Οικονομικών η εντολή της τρόικας για κατάργηση σημαντικού αριθμού φοροαπαλλαγών. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζονται στην Καραγεώργη Σερβίας είναι να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις εκπτώσεις φόρων που ισχύουν σήμερα για ιατρικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια πρώτης κατοικίας, δίδακτρα παιδιών κτλ. καθώς πλέον ήδη τα οφέλη των φορολογουμένων είναι αμελητέα. Από την άλλη, θα δέχονταν κατάργηση των συγκεκριμένων φοροαπαλλαγών με την προϋπόθεση να υπάρξει αντιστάθμισμα από τη μείωση των συντελεστών της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.

Τα δύο σενάρια για τις δόσεις
  • Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι δόσεις για την εξόφληση των φόρων, από τρεις διμηνιαίες που είναι σήμερα κατ’ ανώτατο όριο, θα επεκταθούν ώστε να μπορεί κάποιος να πληρώσει πέραν αυτών που ισχύουν σε έξι ή ακόμη και σε εννέα μηνιαίες δόσεις ώστε να μη βρεθούν οι πολίτες με ληξιπρόθεσμα χρέη.
  • Δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Το πρώτο, να πληρώνεται ο φόρος σε έξι διμηνιαίες δόσεις αντί για τρεις σήμερα και το δεύτερο και επικρατέστερο να πληρωθεί ως το τέλος του έτους ο φόρος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις αν γίνει η εκκαθάριση ως τα τέλη Ιουλίου και στη συνέχεια όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα να εξοφλήσει το υπόλοιπο σε έξι μηνιαίες δόσεις.
  • Αν το μέτρο αυτό κριθεί αποτελεσματικό, ενδέχεται να εφαρμοστεί και τα επόμενα χρόνια.
  • Αξίζει να τονιστεί ότι όποιο σχέδιο αποφασιστεί θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της τρόικας ώστε να διατηρηθούν οι διμηνιαίες δόσεις (τρεις αν ο φόρος βεβαιωθεί ως και τον Ιούλιο, δύο αν ο φόρος βεβαιωθεί Αύγουστο και Σεπτέμβριο και μία δόση αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και εξής) και μετά να υπάρχει η δυνατότητα για έξι μηνιαίες δόσεις.
Νέα αυτοματοποιημένη ρύθμιση των χρεών
Ηλεκτρονικό σύστημα θα καθορίζει την ελάχιστη δόση με βάση τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων

Στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί χαρακτηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 45 δισ. ευρώ και έχουν αυξητική τάση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται να προχωρήσει το ρηξικέλευθο μέτρο της αυτοματοποιημένης ρύθμισης χρεών μέσω του Taxisnet χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα. Πώς θα γίνεται αυτό; Ο φορολογούμενος που θα έχει οφειλές στην Εφορία θα μπαίνει με ειδικούς κωδικούς (όμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης) σε ειδική υπηρεσία του συστήματος Taxis, θα δηλώνει τα μηνιαία πραγματικά εισοδήματά του που μπορούν εύκολα να διασταυρωθούν από τους ΑΦΜ των εργοδοτών των φορολογουμένων και στη συνέχεια θα εμφανίζεται το συνολικό ποσό της οφειλής.
Το ηλεκτρονικό σύστημα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα του καθορίζει ως ελάχιστη δόση και ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα ένα ποσοστό επί του εισοδήματος που αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 15%. Παρόμοια πρόταση έχει καταθέσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες που βλέπει θετικά η κυβέρνηση.
Με αυτόν τον τρόπο το κράτος θα εισπράττει ένα μέρος της οφειλής και υπό προϋποθέσεις θα παγώνουν οι προσαυξήσεις και οι πρόσθετοι φόροι ώστε ο φορολογούμενους που δέχεται τη ρύθμιση να μην πληρώνει έξτρα φόρους από αυτούς που πραγματικά οφείλει.
Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες που προβλέπεται μέσα στο μνημόνιο η αναπροσαρμογή τους, «προς το παρόν δεν έχει απασχολήσει το υπουργείο Οικονομικών το θέμα αυτό», όπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας.Για το χαράτσι ακινήτων της ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών δεν συζητούν προς το παρόν αλλαγές στους συντελεστές αλλά μόνο στις δόσεις αποπληρωμής, από 5 να γίνουν 6 ή 8.
Τέλος, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης ενημερώνεται καθημερινά από τους συνεργάτες του για την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και για τα μηνύματα των πολιτών που προσέρχονται στις εφορίες και ζητούν διευκολύνσεις ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν κατά την εκκαθάριση των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ