Σε άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές που στοχεύουν στην κάλυψη των κενών του τουρισμού και την ενίσχυση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής για να μετριαστούν οι απώλειες του 2012, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, στην ομιλία της στο συνέδριο του Economist. Με «πυρήνα» της πολιτικής τη διαχείριση της «κρίσης εικόνας» και «κύρους προορισμού», οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων στον Τουρισμό, επιθετική και στοχευμένη προβολή του τουρισμού σε αγορές που καταγράφουν τις μεγαλύτερες μειώσεις κρατήσεων και αυτόνομο σχεδιασμό για την Αθήνα, καθώς και τη λειτουργία της νομοθετημένης εταιρείας Μάρκετινγκ με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η υπουργός έδωσε επίσης το στίγμα πολιτικών μακροπρόθεσμης απόδοσης, για την ανάκαμψη του τουρισμού από την επόμενη χρονιά, στις οποίες θα αναφερθεί εκτενέστερα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή. Στους μεσοπρόθεσμους στόχους, οι άξονες της στρατηγικής περιλαμβάνουν την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος σε σχέση και με την τουριστική υπηρεσία και τις υποδομές, την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων με αναβάθμιση του μοντέλου «ήλιος και θάλασσα» και την κατάργηση της έντονης εποχικότητας μέσω των ειδικών μορφών τουρισμού.

«Εξαιρετικά δύσκολη και απρόβλεπτη» χαρακτήρισε την επίτευξη του εφετινού στόχου των 16 εκατ. επισκεπτών και 10 δισ. ευρώ έσοδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Ωστόσο τόνισε ότι ο τουρισμός μπορεί να δώσει διέξοδο από την κρίση, περιγράφοντας τα αναγκαία πρώτης προτεραιότητας οριζόντια και ειδικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του τομέα. Στα πρώτα περιλαμβάνονται η επανέναρξη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, η αποτελεσματική πάταξη της γραφειοκρατίας, η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η ταχεία απονομή δικαιοσύνης και η ύπαρξη συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού.

Στα ειδικά μέτρα προτεραιότητα έχει η οριστική επίλυση του προβλήματος στις διαδικασίες χορήγησης βίζας Σένγκεν, η άμεση εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, η στρατηγική ανάπτυξης των αερομεταφορών, το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των αεροδρομίων και των λιμένων της χώρας με ιδιωτικό μάνατζμεντ, η εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων της πρωτεύουσας, η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και η επανεξέταση του επενδυτικού νόμου, η εφαρμογή σχεδίου στήριξης της ακτοπλοΐας και η άμεση ενεργοποίηση της κοινής εταιρείας μάρκετινγκ.