Με μία λακωνική ανακοίνωση η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως την ένταξή της στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF). Κίνηση που αναμενόταν αφού οι κυπριακές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα.

«Το αίτημα για την ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης έχει στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προέρχονται από τα τραπεζικά ταμεία, λόγω έκθεσης τους στην ελληνική οικονομία», αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Το ποσό το οποίο ζητεί η Κύπρος από τον Μηχανισμό Στήριξης δεν έγινε γνωστό, όπως ακόμα δεν έγιναν γνωστά και τα μέτρα που ζητούνται. Οι προσπάθειες ωστόσο για την εξεύρεση δανείου κυρίως από τη Ρωσία εξακολουθούν, όπως εξακολουθούν και οι προσπάθειες για την εξεύρεση δανείου από την Κίνα, αφού ο υπουργός Εμπορίου κ. Συλικιώτης βρίσκεται ήδη στο Πεκίνο.

Το κυπριακό αίτημα προς την Ευρωζώνη για ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας συγκαλεί την Τρίτη ευρεία σύσκεψη για την κυπριακή οικονομία.


Κυπριακή κυβέρνηση: Δεν έχουμε μιλήσει για τρόικα

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για τρόικα, δήλωσε τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στην απόφαση για υποβολή αίτησης στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι «η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι η ίδια με άλλες περιπτώσεις ευρωπαϊκών κρατών».

Ανέφερε ότι ομάδες των ευρωπαϊκών θεσμών θα έλθουν στην Κύπρο με στόχο την διαπραγμάτευση αναφορικά με το πλαίσιο της στήριξης και της βοήθειας, που θα πάρει η Κύπρος, με βασικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε, και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες και αφορούν την οικονομία τα οποία και θα συζητηθούν.

Στην απόφαση για υποβολή αίτησης στον Μηχανισμό Στήριξης, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν γίνεται καμία αναφορά για τα ποσά, καθώς «αυτά είναι ζητήματα που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση».

Αναφορικά με τους όρους της παροχής του δανείου από τον Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης προς όφελος της Κύπρου, το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την επίσημη υποβολή της αίτησης βοήθειας τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι συνεχίζονται με στόχο να χρησιμοποιηθεί το δάνειο προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.

Απάντηση Γιούνκερ
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα «εξετάσουν άμεσα» το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικεφαλής του Eurogroup.

«Χαιρετίζω το επίσημο αίτημα για οικονομική βοήθεια που έλαβα σήμερα από τις κυπριακές αρχές»
, σημείωσε ο Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του. «Το Eurogroup τώρα θα εξετάσει άμεσα το αίτημα και θα δώσει επίσημη απάντηση στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ σημείωσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους της βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Θα περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων της κυπριακής οικονομίας, κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα, και ελπίζω ότι η Κύπρος θα δεσμευθεί στις απαραίτητες ενέργειες», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.