Την εισαγωγή εργασιακών ρυθμίσεων εντός των επόμενων μηνών για την αύξηση του κόστους της απόλυσης εργαζομένων εξετάζει η γαλλική κυβέρνηση, βάσει δήλωσης του γάλλου υπουργού Εργασίας Μισέλ Σαπέν μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι η ανεργία έχει σπάσει το ψυχολογικό φράγμα του 10%.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών τον περασμένο μήνα υποσχόμενος να αντιμετωπίσει την ανεργία, η οποία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Με την οικονομία σε στασιμότητα, ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι απαιτείται επειγόντως η λήψη μέτρων κατά της ανεργίας και τόνισε ότι στοχεύει να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Η κεντρική ιδέα είναι να γίνουν οι απολύσεις τόσο ακριβές για τις επιχειρήσεις ώστε να μην είναι συμφέρουσες» δήλωσε ο Σαπέν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Δεν είναι θέμα επιβολής κυρώσεων, αλλά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν ικανή αποζημίωση»
επισήμανε.

Η κίνηση να καταστούν οι απολύσεις δυσκολότερες στη Γαλλία, ως προς τις οποίες ισχύει ήδη αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που τις καθιστά συχνά επιλογή υψηλού κόστους για τους εργοδότες, έρχεται σε αντίθεση με τις σχεδιαζόμενες κινήσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, όπου μελετάται η διευκόλυνση της μείωσης των θέσεων απασχόλησης.

Ο Σαπέν, πρώην υπουργός Οικονομικών και επί σειρά ετών φίλος του Ολάντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη την ώρα που ορισμένες εταιρείες απολύουν υπαλλήλους μόνο και μόνο για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να ενισχύσουν τα μερίσματα των μετόχων τους.

Ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούργκ μελετά επίσης νομοθεσία που θα υποχρεώσει τις εταιρείες να πωλούν βιομηχανικές μονάδες από τις οποίες θέλουν να απαλλαγούν σε τιμές αγοράς για να αποφύγουν το κλείσιμό τους και τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση και τα συνδικάτα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα κύμα απολύσεων μετά τις βουλευτικές εκλογές της 10ης και 17ης Ιουνίου υπό τον φόβο ότι οι εταιρείες ανέστειλαν τις περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι τις εκλογές.

Στοιχεία του ινστιτούτου στατιστικής INSEE δείχνουν σήμερα ότι το ποσοστό ανεργίας της Γαλλίας έσπασε το ψυχολογικό φράγμα του 10% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η ανεργία στη Γαλλία έχει φθάσει σε υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από την έναρξη της κρίσης, την περίοδο 2008-2009 -από το 9,8% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 στο υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 1999.