Λήγει τη Δευτέρα σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου «Ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με το Ν.4046-14/02/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Αρ. 6 /28/02/2012», η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Με τη λήξη της μετενέργειας οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων παύουν να ισχύουν και διατηρείται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, ενώ καταργούνται περίπου 70 επιδόματα. Διασώζονται, εφόσον υπάρχουν, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Εκτός από τα ειδικά επιδόματα καταργούνται και άλλες παροχές, όπως οι παροχές σε είδος, ειδικές άδειες και πρόσθετες αργίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στους όρους των κλαδικών συμβάσεων.

Οι μεταβολές αυτές συνεπάγονται μείωση των αμοιβών κατά 10% έως 15%. Μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υπογραφή νέας σύμβασης κλαδικής επιχειρησιακής ή ατομικής.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν, ότι οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς εμφανίζονται απρόθυμοι για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων, ενώ η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων είναι σχεδόν αδύνατη για το μεγαλύτερο μέρος των
ελληνικών επιχειρήσεων, το 85% των οποίων απασχολεί μέχρι 5 εργαζόμενους.

Στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εκφράζουν φόβους ότι στην αγορά εργασίας θα επικρατήσουν κυρίως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μετά την ψήφιση του νέου νόμου, περιλαμβάνουν μειώσεις από 20% έως και 40%.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, μετά την κατάργηση της μετενέργειας ο μισθός κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα με την προϋπηρεσία του, μπορεί με την υπογραφή ατομικής σύμβασης να επαναπροσδιοριστεί με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό
που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι η πιο πρόσφατη κλαδική σύμβαση ή η ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί στον κλάδο.

Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Παραμένουν ακόμη σε ισχύ 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.

Να καταργηθεί η μετενέργεια ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την κατάργηση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, όπως το χαρακτηρίζει, το οποίο , όπως αναφέρεται, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οδηγεί σε μισθούς πείνας

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιανόητο λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, που ο λαός με την ψήφο του απονομιμοποίησε το μνημόνιο της καταστροφής, να αρθεί σήμερα σε εφαρμογή του νόμου 4046/2012 και της σχετικής πράξης υπουργικού συμβουλίου η λεγόμενη μετενέργεια, να καταργηθούν στην ουσία οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν στους εργαζόμενους , ακόμα και με παράνομούς τρόπους, ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών μέχρι 50%.

Το αντεργατικό αυτό τερατούργημα, που καταδικάζει στη φτώχεια τους εργαζόμενους και που δεν τόλμησε να θεσπίσει ούτε η χούντα, δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Θα πρέπει χωρίς να χαθεί ούτε ένα λεπτό της ώρας να καταργηθεί και να αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας».