Νέες επαφές με υποψήφιους επενδυτές θα έχει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά την οριστικοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, καθώς οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σήμερα ως προς τους όρους παρέμβασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τις τελικές ζημιές από το PSI και την έκθεση της Blackrock για τις επισφάλειες και τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες για τη συμμετοχή τους στις επικείμενες εκδόσεις νέων μετοχών, δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση ολοκληρωμένων παρουσιάσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο για να διερευνήσει τις προθέσεις ξένων τραπεζών και επενδυτικών σχημάτων σε σχέση πιθανές τοποθετήσεις τους στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μιλώντας την Πέμπτη στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η τράπεζα για την καινοτομία, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μας ακούνε, αλλά δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας την οριστική εικόνα προκειμένου οι συζητήσεις να γίνουν πιο συγκεκριμένες».

Ο κ. Ταμβακάκης υπογράμμισε ότι μετά τις εκλογές η οριστικοποίηση του τρόπου κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θα επιτρέψει στις διοικήσεις τους να προσεγγίσουν την αγορά ενόψει των αναγκαίων αυξήσεων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας ως προς τον αναβαλλόμενο φόρο, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Ωστόσο, σε σχέση με το θέμα της παροχής εγγυήσεων από το EFSF για τα νέα ομόλογα, που μπορεί να περιορίσει τις ζημιές από το PSI, εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Αναφερόμενος στην Εθνική Τράπεζα τόνισε ότι έχει καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος ένα πλήρες πλάνο για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

•Την πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank στην Τουρκία,
•Τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της νέου σχήματος που θα λειτουργήσει ως ομπρέλα των θυγατρικών που λειτουργούν στη ΝΑ Ευρώπη
•Τη ρευστοποίηση του ξενοδοχείου Αστήρ Παλλάς
•Άλλες ενέργειες περιορισμού του κόστους λειτουργίας του ομίλου.

Αναφερόμενος στην τουρκική θυγατρική, επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ακριβή επένδυση, προσθέτοντας ότι η πώληση ένα ποσοστού της τάξης του 25% – 30% θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές.