Νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα επεξεργάζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ισπανική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκουίντος. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει ως στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της στο 3% στα τέλη του 2013.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε εσπευσμένως τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να καθησυχάσει τις αγορές έπειτα από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες. Διότι από τις 2 Μαρτίου το επιτόκιο του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 1% φθάνοντας χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου (5,81%).

Αφορμή για την εκτίναξη στα ύψη του κόστους δανεισμού της Ισπανίας -πρόκειται για μια διαδικασία που συμπαρέσυρε ανοδικά και τις αποδόσεις ομολόγων της Ιταλίας και των άλλων υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης αλλά και της Γαλλίας, που καθημερινά προβάλλει ως ο νέος αδύναμος κρίκος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους- είναι η μονομερής αναθεώρηση από τον πρωθυπουργό της χώρας Μαριάνο Ραχόι του εφετινού στόχου για το έλλειμμα από το 4,4% στο 5,7%.

Ο κεντροδεξιός Ραχόι εξελέγη επαγγελλόμενος την αναδιαπραγμάτευση των μέτρων που η προηγούμενη κυβέρνηση Θαπατέρο είχε συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες -η Ισπανία ευτυχώς δεν δεσμεύεται ακόμη με Μνημόνιο. Για την αναδιαπραγμάτευση, όμως, χρειάζονται δύο και η ΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά κάτι τέτοιο. Έτσι ο ισπανός πρωθυπουργός προχώρησε σε μονομερή αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Η ενέργειά του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες και βεβαίως στο Βερολίνο. Κάτω από τις πιέσεις της ΕΕ ο Ραχόι αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον στόχο για το έλλειμμα από το 5,8% στο 5,3%. Επειδή όμως στις αγορές εκείνο που παίζει ρόλο είναι, ως γνωστόν, «η ψυχολογία», οι ψύλλοι είχαν ήδη μπει στα αυτιά των επενδυτών που άρχισαν να αμφησβητούν ομαδόν, όπως επίσης συμβαίνει στις αγορές, τη δυνατότητα της Ισπανία να σταθεί στα πόδια μόνη της, χωρίς τη βοήθεια των εταίρων. Να σημειωθεί ότι τις αμφιβολίες εξέθρεψε και η πρόβλεψη της κυβέρνησης Ραχόι ότι εφέτος το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 79,8% του ΑΕΠ, φθάνοντας δηλαδή σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

«Οι τελευταίες δύο-τρεις ημέρες ήταν αρκετά περίπλοκες για την Ισπανία και για το σύνολο της ευρωζώνης», παραδέχθηκε ο ντε Γκουίντος και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν σκέπτεται να ζητήσει εξωτερική βοήθεια». Διότι «η αίτηση εξωτερικής βοήθειας θα σημάνει ότι οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουμε απέτυχαν και αυτό θα στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές».

Η ισπανική υποτροπή επηρεάζει και το ευρώ, το οποίο ζει τη δική του Μεγάλη Εβδομάδα καθώς υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων επτά μηνών. Σήμερα, πάντως, το ευρωπαϊκό νόμισμα αφού υποχώρησε μέχρι τα 1,3054 δολάρια ανακάμπτει στα 1,3072 δολάρια. Οι συναλλαγές, πάντως, είναι πολύ περιορισμένες σήμερα, που είναι η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής για τους καθολικούς. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, θα παραμείνουν κλειστά τα περισσότερα Χρηματιστήρια του πλανήτη. Στο Τόκιο ο ΝΙΚΚΕΙ έκλεισε με πτώση 0,81%.