από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 
 

Σκληρή ακρόαση της τρόικας από το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις από τους Ολι Ρεν, Πόουλ Τόμσεν και Γιόργκ Ασμουσεν
Σκληρή ακρόαση της τρόικας από το Ευρωκοινοβούλιο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Εξηγήσεις για τη «συνταγή» που ακολουθείται στην περίπτωση της Ελλάδας ζήτησαν από τους εκπροσώπους της τρόικας, τα μέλη των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σημερινή συνεδρίαση με τη συμμετοχή των Ολι Ρεν, Γιόργκ Ασμουσεν και Πόουλ Τόμσεν.

Οι ιθύνοντες της τρόϊκας που επί δύο ώρες «ανακρίθηκαν» από τα μέλη των Επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο παρά το μάλλον αρνητικό κλίμα που συνάντησαν, επέμειναν πως για την Ελλάδα ο δρόμος προς τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι μονόδρομος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως γνωρίζουν ότι τι φάρμακο που προτείνουν είναι «πολύ πικρό», πλην όμως «δεν υπάρχει άλλο».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι ανήκει στην Ελλάδα και ότι η Τρόικα βοήθησε στο σχεδιασμό του. «Οι ίδιοι οι Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι απαιτείται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να κλείσουν, ενώ χαρακτήρισε τη συρρίκνωση του ελληνικού δημόσιου τομέα, αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία του προγράμματος.

Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα συνοδεύεται από μια «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση από τις χώρες της ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να ορθοποδήσει.

«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε», δήλωσε ο Όλι Ρεν. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν εξάλλου ο Γιόργκ Ασμουσεν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ ο οποίος τόνισε ότι το πρόγραμμα θα πετύχει μόνον εφόσον εφαρμοστεί κατά 100% στο σύνολο της περιόδου. Παράλληλα προέβλεψε ότι η ανεργία αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2013 και να αρχίσει να μειώνεται από το 2014.

Σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν ότι είναι επώδυνη η λύση για την Ελλάδα αλλά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί. Μάλιστα έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Αναφερόμενοι στους λόγους αποτυχίας του πρώτου προγράμματος στάθηκαν ιδιαίτερα στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Επέμειναν επίσης στην ανάγκη της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη μείωσης των μισθών ώστε να ανακτηθούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ Συλβάνα Ράπτη είπε ότι η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που επιβάλει η τρόικα δεν λαμβάνει υπόψη τους εργαζόμενους και ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να τερματιστεί η οικονομική ασφυξία και να αντιμετωπιστεί η ανεργία που καλπάζει. Το ίδιο φάρμακο που δίνεται στον Έλληνα, Πορτογάλο και Ισπανό ασθενή αντί να βελτιώνει την κατάστασή του τη χειροτερεύει, είπε χαρακτηριστικά.

Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ Αννυ Ποδηματά υπογράμμισε ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του δεύτερου προγράμματος, κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων και των πολιτικών σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη που θα αποτελέσουν την προϋπόθεση για την κοινωνική αποδοχή του προγράμματος.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής με στόχο της διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στη στρέβλωση που υπάρχει σε σχέση με την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, θέτοντας το θέμα των ευθυνών και της αυτοκριτικής της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η τρόικα δεν επιδιώκει τη διαμόρφωση μισθών στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της τάξης των 150 ευρώ και εργασιακών συνθηκών στα πρότυπα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα έθεσε το θέμα των εκβιαστικών δηλώσεων αξιωματούχων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, οι οποίοι έπληξαν καίρια την αξιοπιστία της Ελλάδας επιδεινώνοντας το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί πόσο ρεαλιστικά είναι τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε να πληροφορηθεί πώς θα στηριχτούν οι άνεργοι, τι θα γίνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και έθεσε, τέλος, το θέμα των προεκλογικών προσλήψεων για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται ΠαΣοΚ και ΝΔ.

Ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε ως τη διπλή «αχίλλειο πτέρνα» της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα, την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης.

«Αλλαγή νοοτροπίας» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και «ευρύτερη πολιτική συναίνεση» ζήτησε από την Αθήνα και ο Γιοργκ Άσμουσεν.

Η Ελλάδα «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει» ανέφερε ο Πόουλ Τόμσεν, κάνοντας επίσης λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα» που εμποδίζουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

O Όλι Ρεν, ανέφερε ότι το δεύτερο πρόγραμμα «δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα και να της δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» είπε χαρακτηριστικά ο Ρεν.

Ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής «δεν είναι επαρκής ώστε να εξυγιανθούν τα ελληνικά δημοσιονομικά και να καλυφθεί το κένό της ανταγωνιστικότητας» επανέλαβε ο Ρεν, ζητώντας «περαιτέρω προσπάθειες».

«Δεν είναι μυστικό ότι το ελληνικό πρόγραμμα υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους εφαρμογής» είπε από την πλευρά της ΕΚΤ ο Γιοργκ Άσμουσεν.

«Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας στην εφαρμογή κσι αρκετά ευρύτερη πολιτική συναίνεση υπέρ των οδυνηρών αλλά απαραίτητων αλλαγών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άσμουσεν, λέγοντας πως «το πολιτικό θάρρος είναι πιο απαραίτητο από ποτέ».


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Η κρίση στην Ελλάδα βασικό θέμα συνεδρίασης 
Δυσπιστία των Ευρωπαίων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας 
 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μισθοί Βουλγαρίας λοιπόν...αυτό ονειρευονται Τροικα και κυβερνηση | 28/03/2012 09:14
  Μονο που δεν αναφερατε ότι η Τροικα σε απαντηση του Χουντη επιβεβαίωσε ότι οι μισθοί μας να γίνουν Βουλγαρίας και Ρουμανίας 150 ευρώ δηλαδή....αυτό που κατηγορεί το Βήμα την αριστερά ότι επιδιώκει...
  a.
  απάντηση51
   
   
   
  Η Ακροαση των Δανιστων | 28/03/2012 04:54
  Δεν καταλαβαινω το τυτλο: Μιαζει με τον "Εποδυνα Μετρα" γι'αυτα που πρεπει να γεινουν. Γιαυτο δεν γεινεται τιποτα. Γιαυτο θα οδηγηθουμε και θα πεσουμε απο το γκρεμμο. Ποσο ΤΡΑΓΙΚΟ!!!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση00
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ευρωβουλευτές | 28/03/2012 00:38
  Δηλαδή κι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, αντί να ζητήσουν περισσότερες διευκρινήσεις για τους υπεύθυνους που κωλυσιεργούν τις μεταρρυθμίσεις και εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό του κράτους, επιδόθηκαν σε αοριστολογία και μεταφορά ευθυνών σε "άλλους". Απίστευτο. Είχαν μοναδική ευκαιρία να αναδείξουν τις αιτίες που καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις και τους πολιτικούς μας που υποσκάπτουν τις αλλαγές και την κάθαρση, αυτοί όμως προτίμησαν το λαϊκισμό για εσωτερική κατανάλωση (εντός Ελλάδος)... κρίμα...
  Πότε θα γινουμε Ευρώπη;
  απάντηση51
   
   
  H αποτυχία είναι εγχώρια υπόθεση | 28/03/2012 00:32
  Όχι μόνο η υπερχρέωση της χώρας, αλλά και η αποτυχία των τελευταίων ετών είναι καθαρά εγχώρια υπόθεση (αρκεί να σκεφτούμε τη συνεχιζόμενη φοβερή σπατάλη από το πολιτικό σύστημα, τους χιλιάδες άχρηστους οργανισμούς που συνεχίζουν να λειτουργούν, τις συνεχιζόμενες ασυλίες και την ατιμωρησία της διαφθοράς). ...Ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε ως τη διπλή «αχίλλειο πτέρνα» της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα, την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης. «Αλλαγή νοοτροπίας» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και «ευρύτερη πολιτική συναίνεση» ζήτησε από την Αθήνα και ο Γιοργκ Άσμουσεν. Η Ελλάδα «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει» ανέφερε ο Πόουλ Τόμσεν, κάνοντας επίσης λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα» που εμποδίζουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών....
  Ακόμα στα ίδια...
  απάντηση31
   
   
  Τι μας ενδιαφέρουν οι έλληνες ευρωβουλετυτές; | 27/03/2012 22:09
  Μπορείτε εσείς εκεί του Βήματος να μας πείτε γιατί μας δίνετε τις αττάκες τα τσιτάτα των δικών μας καρεκλοκενταύρων ευρωβουλευτών; Για εσωτερική κατανάλωση; Πιο πολύ ενδιαφέρει η είδηση για το τι στάση κράτησαν οι ευρωβουλευτές άλλων χωρών, να δούμε τι αντίκρυσμα έχει η δυσκολία του ελληνικού λαού σε άνθρώπους που δεν περιμένουν ψηφαλάκια από τους έλληνες, και πόσο ενημερωμένοι είναι.Αλλά εσείς νομίζετε ο,τι η είδηση είναι στο τι είπε η Συλβάνα και ο ένας και ο άλλος τηλεμαϊντανός...Και μας δίνετε και ολοκληρωμένη εικόνα τάχα μου, με εκπροσώπους από όλα τα κόμματα...ΞΥΠΝΗΣΤΕ εκεί στο ΒΗΜΑ, φταίτε και σεις για την αμορφωσιά τούτου του λαού...
  ΘΜ
  απάντηση42
   
   
  Οσοι ευαγγελίζονται τη γάτα νεκρή... | 27/03/2012 21:31
  Σε αυτό αποβλέπουν οι αχρείοι εξ εκείνων που φέρουν τον τίτλο του αριστερού για να χωρέψουν τα ποντίκια με τη γάτα νεκρή... «Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας στην εφαρμογή κσι αρκετά ευρύτερη πολιτική συναίνεση υπέρ των οδυνηρών αλλά απαραίτητων αλλαγών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άσμουσεν, λέγοντας πως «το πολιτικό θάρρος είναι πιο απαραίτητο από ποτέ».
  Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος
  απάντηση21
   
-