Κατά 2,15 δισ. ευρώ μειώθηκε η χρηματιστηριακή αξία της Golsman Sachs, καθώς η μετοχή της έκλεισε χθες με απώλειες 3,4% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το ξεπούλημα των μετοχών της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας της Wall Street αποδίδεται στα όσα περί «τοξικού κλίματος» και «πελατών-μαριονετών» κατήγγειλε με ανοικτή επιστολή του παραιτούμενος χθες ο Γκρεγκ Σμιθ, υπεύθυνος για τον κλάδο παραγώγων της Goldman Sachs στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Οι καταγγελίες του μεγαλοστελέχους της προκάλεσαν την τρίτη χειρότερη βουτιά που έκανε μέσα σε μία συνεδρίαση η μετοχή της Goldman Sachs στην 81χρονη ιστορία της ως εισηγμένη τράπεζα. Ο Σμιθ κατήγγειλε τον διευθύνοντα σύμβουλο Λόιντ Μπλανκφέιν και τον πρόεδρο της τράπεζας Γκάρι Κον ως υπεύθυνους για την «ηθική κατάπτωση της εταιρείας» και για την «απώλεια των αξιών της». Είναι χαρακτηριστικό ότι μια εμβληματική μορφή του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, ο ηλικίας 84 ετών πρώην πρόεδρος της Fed Πολ Βόλκερ, χαρακτήρισε την επιστολή του Γκρεγκ Σμιθ ως «ρηξικέλευθη» και «με δυνατά επιχειρήματα».

Ο Σμιθ κατηγόρησε την Goldman Sachs ότι έχει δημιουργήσει μια «τοξική εταιρική κουλτούρα», η οποία δεν επιβραβεύει πλέον τις ιδέες των στελεχών της αλλά μόνο το κέρδος που αυτοί της αποφέρουν, χρησιμοποιώντας και μερικές φορές εκμεταλλευόμενοι τους πελάτες τους, τους οποίους αποκαλούν «μαριονέτες» (muppets).

Αφού έλαβαν γνώση των καταγγελιών, οι «μαριονέτες» οδήγησαν χθες την τιμή της μετοχής της Goldman Sachs κατά 4,17 δολάρια χαμηλότερα, στα 120,37 δολάρια. Παρά ταύτα, η μετοχή της μοναδικής τράπεζας που ξεπέρασε με συγκριτικά ελάχιστες απώλειες την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει ενισχυθεί κατά 33% από την αρχή του έτους. Σήμερα θα φανεί αν το Muppet Show θα συνεχιστεί ή αν η οργή των θιγμένων εκτονώθηκε χθες.