Ένα χρόνο μετά το φονικό τσουνάμι που στέρησε τη ζωή σε 19.000 ανθρώπους, η Ιαπωνία στέκεται ακόμα αμήχανη μπροστά στις επιπτώσεις αυτής της φυσικής καταστροφής. Οι ζημίες που προκλήθηκαν δεν ήταν μόνο σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό. Το πώς η Ιαπωνία θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα και να αντεπεξέλθει σε παρόμοια κατάσταση μελλοντικά, ήταν η κύρια ανησυχία που καλλιεργήθηκε στους Ιάπωνες.

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους έχοντας υποστεί τις οικονομικές συνέπειες της καταστροφής και με σκοπό να προστατεύσουν την παραγωγή τους, πάνε ένα βήμα πιο πέρα, μετεγκαθιστώντας τις επιχειρήσεις τους σε χώρες όπου δεν υπάρχει κίνδυνος από τσουνάμι. Πλέον η παραγωγή των βιομηχανιών τους θα συνεχιστεί εκτός Ιαπωνίας. Αλλά οι επιχειρήσεις τους θα είναι ιαπωνικών συμφερόντων.

Από την στιγμή που θα παράγονται εκτός ιαπωνικής επικράτειας, η συνολική αξία των τελικών αγαθών που θα παράγουν θα προσμετρώνται στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και όχι πλέον στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. «Είναι πιθανότερο να δούμε περισσότερα προϊόντα να έχουν ετικέτα που να δηλώνει ότι «παράγονται για λογαριασμό της Ιαπωνίας» παρά ότι «παράγονται στην Ιαπωνία»», σημειώνει ο Νταβίντ Ρέα της Capital Economics.

Ο ιαπωνικής καταγωγής οικονομολόγος προβλέπει ότι η ιαπωνική οικονομία, δεν θα βρει επιχειρηματίες πρόθυμους να επενδύσουν στη χώρα εξαιτίας της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα. Μόνο 2 από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία από τις αρχές του 2012, ενώ οι υπόλοιποι έχουν κλείσει για λόγους συντήρησης ή επιθεώρησης.

Ο Ρέα υποστήριξε επίσης ότι «η στάση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της περυσινής φυσικής καταστροφής». Τα στοιχεία της προηγούμενης βδομάδας, πάντως έδειξαν ότι, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2 % το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο.