Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση μετά την εφαρμογή των σκληρών μέτρων προσαρμογής και την πρώτη, ύστερα από 12 μήνες, θετική έκθεση της τρόικας, που αποτέλεσε και τη βάση για την απελευθέρωση του νέου πακέτου βοήθειας από τους «σκληρούς των Βρυξελλών».
Πλέον η προσπάθεια εξόδου από την κρίση στρέφεται στην ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους (του «κουρέματος») και στην πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, για τους δανειστές μας άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές. Στις συναντήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα κατέστη σαφές ότι η τρόικα εργάζεται με βασικό σενάριο να προκηρυχθούν εκλογές στα τέλη Μαρτίου και να στηθούν κάλπες στις 29 Απριλίου.
Ως εκ τούτου όλη η προσοχή τους στρέφεται στην 100% ολοκλήρωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν για να αποδεσμευθεί το πακέτο των 130 δισ. ευρώ και στην παρακολούθηση του οικονομικού προγράμματος μήνα μήνα από την 1η Μαρτίου. Μάλιστα αυτό που κατέστη σαφές στους κυβερνητικούς παράγοντες είναι ότι κατά την περίοδο των εκλογών και στη συνέχεια ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης οι υπηρεσίες θα ελέγχονται και θα κατευθύνονται από τους ίδιους προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να αποτραπεί η διάλυση της κρατικής μηχανής στα ευαίσθητα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία.
Η έκθεση αξιολόγησης
Οπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης της τρόικας που εστάλη στα μέλη του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη 1η Μαρτίου και παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις προαπαιτούμενες δράσεις, γνωστές ως prior actions στους εξής τομείς:
l
Δημοσιονομική εξυγίανση (κατά το μεγαλύτερο μέρος).
l Αλλαγές στη φορολογική διοίκηση.
l
Ανεξαρτησία της Στατιστικής Αρχής και, το κυριότερο,
l
Διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανάπτυξης με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων.
Οπως επισημαίνεται, εκκρεμεί η έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή εγκυκλίων εφαρμογής των μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Μάλιστα η τρόικα ζήτησε όλες οι αποφάσεις να μεταφράζονται στην αγγλική προκειμένου να ελέγχουν κατά πόσον ανταποκρίνονται στα συμφωνηθέντα και στους εφαρμοστικούς νόμους προτού δημοσιοποιηθούν.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι έγιναν τα νομοθετικά βήματα για τη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά εκκρεμεί η μελέτη για την εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας.
«Ναι» από τον Τόμσεν
Η θετική εισήγηση του κ. Πόουλ Τόμσεν προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στηρίχθηκε και στο γεγονός ότι εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης και κοινωνικής έντασης η Ελλάδα κατάφερε τον Ιανουάριο σχεδόν να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα του μηνός. Για την ακρίβεια, τον Ιανουάριο τα έσοδα του κράτους κάλυψαν όλες τις ανάγκες για μισθούς, συντάξεις κτλ. (πλην τόκων) με απόκλιση μόλις 33 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από την Ουάσιγκτον έγινε γνωστό πως ο κ. Τόμσεν θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας για την Ελλάδα.
Παρά τη βελτίωση του κλίματος για την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και τη χώρα μας, χαρακτηριστικό της δυσπιστίας που επικρατεί ακόμη είναι η υποσημείωση που συνοδεύει την πρώτη σελίδα της έκθεσης με τον πίνακα αξιολόγησης. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Ο πίνακας περιέχει πληροφορίες που βασίζονται σε στοιχεία των ελληνικών αρχών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε οι υπηρεσίες της Κομισιόν ούτε της ΕΚΤ κατόρθωσαν να εξετάσουν με λεπτομέρεια τις συγκεκριμένες ενέργειες λόγω πίεσης χρόνου ή επειδή οι εκδοχές που συζητήθηκαν με τις Αρχές δεν ήταν οι οριστικές ή επειδή το Κοινοβούλιο ενδέχεται να τροποποίησε τις νομοθετικές ενέργειες πριν από την τελική ψήφο».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ