Στο Βερολίνο οργίαζαν τις πρωινές ώρες οι φήμες, ότι τρεις τουλάχιστον υπουργοί, ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός εσωτερικών Ηανς-Πέτερ Φρίντριχ είναι πεπεισμένοι ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο τελευταίος δεν έκρυβε τη στάση του. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Spiegel», που δημοσιεύθηκε σήμερα, o κ.Φρίντριχ ζήτησε ευθέως να δοθούν «κίνητρα» στην Ελλάδα για να αποχωρήσει η ίδια από την ευρωζώνη. Για τους δυο πρώτους, αντίθετα, τα πράγματα δεν ήταν ξεκάθαρα. Ο κ.Ρόσλερ, που παλιότερα ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας εθελοντικής εξόδου, έχει συνταυτισθεί τελευταία με τη γραμμή της Άνγκελα Μέρκελ περί παραμονής της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Και ο κ.Σόιμπλε, που είναι και ο εισηγητής του νομοσχεδίου για το δεύτρο πακέτο βοήθειας στη γερμανική Βουλή, είχε δείξει τις τελευταίες ημέρες επίσης ότι υποτάσσεται στα κελεύσματα της καγκελαρίου. Οι φήμες ωστόσο για ενδοκυβερνητικό κομφούζιο είχαν τέτοια αληθοφάνεια που η αντιπολίτευση να μιλά για «κυβερνητικό τρελοκομείο».

Η κατάσταση αποσαφηνίστηκε περί το μεσημέρι, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ δήλωσε, πρώτον, ότι κ.Μέρκελ αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του κ.Φρίντριχ, και δεύτερον ότι όλοι οι υπουργοί θα ψηφίσουν υπέρ του πακέτου. Εκπρόσωπος του υπουργείου δικαιοσύνης προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με το επιχείρημα, ότι ο κ.Φρίντριχ μίλησε στο «Spiegel» όχι ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά ως βουλευτής και στέλεχος της Χριστιανοκοικωνικής Ένωσης της Βαυαρίας. Και ο ίδιος έσπευσε να τα «μαζέψει» λίγο αργότερα δηλώνοντας ότι η ψήφιση του πακέτου αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση, διαφορετικά «δεν επρόκειτο να την ψηφίσει». «Πρόκειται προφανώς για σχιζοφρενή προσωπικότητα, αφού η θέση του υπουργού δεν μπορεί να διαχωριστεί από εκείνη του πολιτικού» ήταν το σχόλιο γερμανικής εφημερίδας.

Στη γερμανική πρωτεύουσα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας θα ψηφιστεί απόψε με ευρύτατη πλειοψηφία. Υπέρ του πακέτου έχουν ταχθεί τα τρια κυβερνητικά κόμματα (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Ελεύθεροι Δημοκράτες) και δυο από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι). Το κόμμα Αριστερά θα ψηφίσει εναντίον.

Ανοικτό είναι μόνο, αν η κ.Μέρκελ θα λάβει τη λεγόμενη «πλειοψηφία της καγκελαρίου», ήτοι την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος που ανέρχεται σε 310 βουλευτές. Τυχόν μη επίτευξη αυτής της πλειοψηφίας δεν πρόκειται όμως να θέσει σε κίνδυνο το πακέτο. Απλώς, η καγκελάριος θα χρεωθεί μια μικρή πολιτική αποτυχία.