Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 από το ΠαΣοΚ η σύσκεψη για την επεξεργασία του 50σέλιδου κειμένου του νέου μνημονίου. Το κείμενο περιέχει και νέα στοιχεία όπως π.χ. την πρόβλεψη ότι το θέμα των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να αποτελέσει ξανά αντικείμενο διαπραγμάτευσης προκειμένου να φτάσουν στα επίπεδα των ανταγωνιστικών χωρών.

Κατά την εκτίμηση των στελεχών του ΠαΣοΚ το θέμα αυτό θα τροφοδοτεί πολιτικές εντάσεις όλο το 2012.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις προτείνεται η μείωση κατά 15% μεσοσταθμικά στις επικουρικές αλλά πιάνει και ορισμένες κύριες συντάξεις κυρίως στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ. Ο κατώτατος μισθός μειώνεται κατά 22%.

Επίσης, ζητείται άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και 15.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα εντός του 2012.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές.

ΠαΣοΚ: δυσβάστακτα τα νέα μέτρα

Το νέο μνημόνιο θεωρείται πιο δυσβάστακτο από κάθε προηγούμενη φορά από τα στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη (Μιχ. Καρχιμάκης, Χρ. Πρωτόπαπας, Π.Μπεγλίτης, Ν. Αθανασάκης) και τα οποία βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τον κ. Γ. Παπανδρέου που παρέμεινε στην οικία του, έχοντας όμως ενεργό συμμετοχή στην επεξεργασία του κειμένου.

Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαντλήθηκε σε τεχνικές επισημάνσεις και σε πολιτικές παρατηρήσεις. Ουσιαστική πολιτική εκτίμηση των συνεπειών που θα επιφέρει η αποδοχή ενός ακόμα σκληρού πακέτου μέτρων στο εκλογικό σώμα του ΠαΣοΚ το οποίο συρρικνώνεται ταχέως δεν έγινε.

Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι προτίμησε να λάβει μόνος του τις τελικές αποφάσεις του. Θεωρείται όμως δύσκολο να κόψει το οξυγόνο και να μην υποστηρίξει το πακέτο έπειτα από την προσπάθεια που έκανε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Πριν τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης, εγκατέλειψε την οικία του και μετέβη στο γραφείο του στη Βουλή όπου και συσκέπτεται με τους στενούς συνεργάτες του.

Εφόσον υπάρξει το απόγευμα η συμφωνία των αρχηγών στο νέο μνημόνιο, η μάχη μεταφέρεται την Κυριακή στη Βουλή. Σε ψηφοφορία θα τεθεί το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας και το PSI και όχι τα συγκεκριμένα μέτρα – σίγουρα θα εξαιρούνται τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά τα οποία δεν είναι έτοιμα.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνει προσπάθεια να περιοριστούν οι διαρροές στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το ΠαΣοΚ δεν προτίθεται να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του. Όμως όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του όποιος βουλευτής θελήσει να κάνει πολιτική δήλωση αποστασιοποίησης από το μνημόνιο και το ΠαΣοΚ θα επιλέξει την ψηφοφορία της Κυριακής και όχι κάποια από τις επιμέρους επόμενες.

H μελέτη του νέου μνημονίου

Το νέο πακέτο μέτρων έλαβαν γύρω στις εννέα του πρωί της Τετάρτης στα χέρια τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και πριν τη μετάβασή τους στο Μέγαρο Μαξίμου – αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις τρεις μετά το μεσημέρι – όπου θα γίνει και η τελική συζήτηση για την έγκριση του νέου μνημονίου.

Οπως έγινε γνωστό μάλιστα στη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε αμέσως μετά σύσκεψη για τα θέματα που προκύπτουν από την επερχόμενη νέα συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο μνημόνιο, επιπλέον βάζει «μαχαίρι» στη μονιμότητα των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ ενώ το θέμα των ειδικών μισθολογίων μετατίθεται για τον Ιούνιο.

Ενα ακόμη θέμα που θίγει το νέο μνημόνιο είναι η μετενέργεια των κλαδικών – συλλογικών συμβάσεων η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δε θα καταργηθεί αλλά θα ισχύει για τρεις μόλις μήνες έναντι των έξι μηνών που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος και Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης αποφάσισαν να παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς τέσσερα σενάρια μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, προκειμένου να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση των 550 – 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ζητά επιμόνως η τρόικα.


Εντωμεταξύ για τις 15:00 σήμερα Τετάρτη έχει οριστεί μετά από τρεις αναβολές η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
γεγονός που μαρτυρά την ένταση και τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου είχε το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη με τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο, Γ. Κουτρουμάνη και στενούς συνεργάτες του προκειμένου να εκτιμήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Από την πλευρά του ΠαΣοΚ, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι ενστάσεις της ΝΔ για τις επικουρικές συντάξεις έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της τρόικας προς τις κύριες συντάξεις. Στη σύσκεψη πάντως συμφώνησαν όλοι ότι η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι η πιο ικανοποιητική και ότι δεν πρέπει να θιχτούν με κανέναν τρόπο οι συντάξεις του ΙΚΑ.

Αλλεπάλληλες οι συσκέψεις και οι επικοινωνίες

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη προκειμένου να μεταφέρει τα πιο πρόσφατα δεδομένα και να ενημερώνεται για τις απόψεις τους.

Ολονύκτια δραματική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον κ. Παπαδήμο με τον κ. Βενιζέλο και την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που φαίνεται να προκρίνεται προς έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και η ταυτόχρονη περικοπή κατά 15% των επικουρικών συντάξεων.

Από ότι φαίνεται, τα κόμματα καταλήγουν στην ψήφιση της συμφωνίας (του γενικού πλαισίου της από το οποίο το πιθανότερο είναι να λείπουν τα εργασιακά θέματα) και του PSI το Σαββατοκύριακο. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα έχει ένα και μόνο άρθρο, με σκοπό να αποφευχθούν οι διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η σπουδή έχει σχέση και με το γεγονός ότι τη Δευτέρα, αν ισχύσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους, θα πρέπει να διατυπωθεί από την κυβέρνηση η πρόταση για τη συνεισφορά των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στις 18:30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του επικεφαλής του IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα με τον πρωθυπουργό για το PSI η οποία και ολοκληρώθηκε στις 21.00 το βράδυ.