Θρίλερ με έντονο παρασκήνιο εξελίχθηκε τις τελευταίες ώρες γύρω από την πρόταση της τρόικας για περικοπή των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (ένστολοι, γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί), που τελικά απορρίφθηκε.

Το απόγευμα της Τρίτης, προετοιμάζεται από το επιτελείο του Μαξίμου το 15σέλιδο υπόμνημα, το οποίο θα δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν τη κυβέρνηση Παπαδήμου. Επίσης, στις 18:30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του επικεφαλής του IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα με τον πρωθυπουργό η οποία και ολοκληρώθηκε στις 21.00 το βράδυ.

Οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου αναμένεται να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό μετά τις 21.00 της Τρίτης, για να δώσουν την τελική απάντηση στο νέο μνημόνιο.

Eπίσης, από το πρωί της Τρίτης ο κ. Βενιζέλος συσκεπτόταν συνεχώς με στενούς του συνεργάτες στην οδό Ζαλοκώστα. Στο ίδιο κτίριο πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή συνάντηση με τα τεχνικά επιτελεία της τρόικας. Το μεσημέρι προσήλθε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης και λίγο πριν τις 17.00 η γενική γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης κ. Α. Δρέττα. Οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας που αναμενόταν να προσέλθουν τελικά δεν πήγαν στη σύσκεψη με τον κ. Βενιζέλο.

Οχι από τον Βενιζέλο – νέες πιέσεις
από την τρόικα

Το «όχι» από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο οδήγησε σε νέες πιέσεις της τρόικας για άλλες περικοπές. Παραλλήλως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς είπε «όχι» στη μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑΜ, δηλαδή του επικουρικού ταμείου ασφάλισης των μισθωτών που καλύπτονται από το ΙΚΑ.

Οι δανειστές έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν νέα μείωση των κύριων συντάξεων, πυροδοτώντας νέο κύκλο διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 3,2 ως 3,3 δισ. ευρώ των περικοπών για το 2012 -αναζητούνται πλέον περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ότι βρίσκεται στο τραπέζι ακόμη και η περικοπή των κύριων συντάξεων αν δεν γίνει περικοπή στις επικουρικές. Το αίτημα για μεγαλύτερες περικοπές προέκυψε μετά την «ομολογία» των δανειστών ότι η μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα προκαλέσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (άρα αύξηση της επιχορήγησης του Προϋπολογισμού προς τα ταμεία) και μεγαλύτερη ύφεση άρα υποχώρηση των φορολογικών εσόδων…

«Για τον Ιούνιο τα μισθολόγια»

Το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Μπεγλίτης δήλωσε ότι η αποκρούσθηκε το αίτημα της τρόικας για τα ειδικά μισθολόγια αλλά πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμηση του οι δανειστές θα ζητήσουν ξανά αυτό το μέτρο τον Ιούνιο.

Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν να περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια κατά ποσοστό ανάλογο με αυτό του Ενιαίου Μισθολογίου που εφαρμόζεται στο Δημόσιο, δηλαδή κατά 15% ως 18% κατά μέσο όρο. Στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι νέα πρόταση για χαμηλότερη μείωση, 10% κατά μέσο όρο, από την οποία θα προέκυπτε εξοικονόμηση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Η συνολική ετήσια μισθολογική δαπάνη για τα ειδικά μισθολόγια αγγίζει τα 5,97 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου 195.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο.