Το αισιόδοξο κλίμα που αποκαταστάθηκε το τελευταίο διήμερο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI επισημαίνουν ξένα μέσα ενημέρωσης. Τόσο ο αγγλοσαξονικός τύπος όσο και ο τύπος της ηπειρωτικής Ευρώπης σημειώνουν την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο ακανθώδες ζήτημα του επιτοκίου των νέων ομολόγων, εκτιμώντας ότι είναι πιθανή η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ξεπερνώντας τις χθεσινές φήμες περί ενδεχόμενης παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τα hedge funds που αντιδρούν (εκ του ασφαλούς βεβαίως, ίσως και εκ του πονηρού αφού έχουν υπερκαλυφθεί από τα CDS σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας) σε οποιαδήποτε απομείωση των επενδύσεών τους σε ελληνικούς τίτλους, οι ανταποκριτές και οι αναλυτές των ξένων εφημερίδων επισημαίνουν την αισθητή μείωση του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα.
Ο αρθρογράφος των New York Times Λάντον Τόμας εκτιμά ότι ο καθορισμός ενός επιτοκίου λίγο κάτω από το 4% αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα της ελληνικής πλευράς, καθώς έως την περασμένη εβδομάδα οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις για ένα επιτόκιο σαφώς υψηλότερο του 4%. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο είχαν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις, σημειώνει ο Τόμας.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας, που εκπροσωπούνται από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, υποστηρίζουν ότι ένα χαμηλό επιτόκιο ισοδυναμεί με τιμωρία προς αυτούς τόσο αυστηρή, που ίσως η συμμετοχή στην απομείωση του ελληνικού χρέους να μην χαρακτηριζόταν εθελοντική και ως εκ τούτου να ενεργοποιούνταν τα ασφάλιστρα κινδύνου»
, γράφουν οι ΝΥΤ.
Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι «έπειτα από πιέσεις των οικονομικών υποστηρικτών της, από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Αθήνα πέτυχε ένα χαμηλότερο επιτόκιο που θα τη βοηθήσει να συνεχίσει την αποπληρωμή των χρεών της, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε βαθιά ύφεση».
Στο ίδιο μήκος κλίματος, τρεις αρθρογράφοι της Wall Street Journal επισημαίνει την αισιόδοξη ανακοίνωση που εξέδωσε το εδρεύον στην Ουάσιγκτον IIF, το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζες – το IIF χαρακτήρισε, ως γνωστόν, τις συνομιλίες «παραγωγικές». Η WSJ σημειώνει ότι η αισιοδοξία αποτυπώθηκε στην ανάκαμψη όλων των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και υπενθυμίζει ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με άνοδο 2,9%, ενώ οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εκτινάχθηκαν κατά 5% υψηλότερα.
Στη σημαντική ανάκαμψη των μετοχών του τραπεζικού κλάδου της Γαλλίας χάρη στις αισιόδοξες εξελίξεις του ελληνικού PSI κάνει λόγο και η Figaro. Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο στενός συνεργάτης του Τσαρλς Νταλάρα Ζαν Λεμιέρ, που είναι γάλλος βεβαίως, σημείωσε ότι «οι συνομιλίες που είχε το IIF στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν καρποφόρες».
Η Figaro στο ρεπορτάζ της καταλήγει ως εξής: «Μένει να δούμε αν η πρόοδος που επιτεύχθηκε το τελευταίο διήμερο θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας σήμερα, Παρασκευή. Πρόκειται για μια προοπτική στην οποία μοιάζουν να πιστεύουν οι επενδυτές, που έδωσαν φτερά χθες στις μετοχές της Societe Generale που έκλεισε με άνοδο 13%, της Crédit Agricole που έκλεισε με άνοδο 9,2% και της BNP Paribas που εκτινάχθηκε κατά 8,2% υψηλότερα».