Πρόταση για μειώσεις στους μισθούς έως και 20% με στόχο την εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, υπέβαλε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο προσωπικό της.

Η διοίκηση της τράπεζας σε συνάντηση που είχε με τους συλλόγους των εργαζομένων της, πρότεινε κλιμακωτές περικοπές στις αποδοχές τους από 10% έως και 20%, με στόχο την μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 12%.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, για όσους εργαζομένους οι μισθοί, μετά την εφαρμογή του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους, πέσουν κάτω από τα επίπεδα που ορίζει η κλαδική σύμβαση, θα υπάρχει η εναλλακτική επιλογή της 4ήμερης εργασίας.

Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να συνεδριάσουν οι σύλλογοι των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς και κατόπιν θα ενημερώσουν την ΟΤΟΕ για τις προθέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε εφαρμόσει πριν από λίγους μήνες το πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας Sabbatical, στο οποίο εντάχθηκαν περίπου 180 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αποφέροντας ετήσια εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ.

Η επιστολή της διοίκησης

Στην επιστολή που απέστειλε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Στ. Λεκκάκος προς το προσωπικό της, επισημαίνεται ότι «για την προστασία του ομίλου και της συνέχιση της συνεισφοράς του στην οικονομία του τόπου, οφείλουμε να πάρουμε μέτρα περαιτέρω περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και συγκεκριμένα του μισθολογικού κόστους μεσοσταθμικά κατά 12% και αντίστοιχης μείωσης των λοιπών γενικών εξόδων, ώστε να προσαρμοστούμε στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, έχοντας ως σταθερό μας στόχο τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σε άλλο σημείο της επιστολής υπογραμμίζει ότι τα μέλη της διοίκησης παραιτήθηκαν ήδη από ένα σημαντικό μέρος των αποδοχών τους, ενώ μειώσεις έως και 30% πραγματοποιήθηκαν και στα διευθυντικά στελέχη.

Ο κ. Λεκκάκος τονίζει ότι από 1/1/2012 «θα προχωρήσουμε, χωρίς να θίξουμε τις υφιστάμενες κλαδικές εγγυήσεις, σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, και όπου αυτό δεν καταστεί εφικτό θα καθιερώσουμε το σύστημα της 4ήμερης εβδομαδιαίας μερικής απασχόλησης, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες κάθε μονάδας».

Ο ίδιος καταλήγει σημειώνοντας ότι «ο στόχος διαφύλαξης των θέσεων εργασίας εξακολουθεί να είναι για τον όμιλο αμετακίνητος, με την προοπτική ότι η ελληνική οικονομία θα ξαναβρεί σύντομα ρυθμούς ανάπτυξης και θα ομαλοποιηθεί η αγορά εργασίας προς όφελος των εργαζομένων».