Ανοίγει ο δρόμος για την… έκδοση ευρωομολόγου! Αυτό συνάγεται – με λίγη αισιοδοξία ασφαλώς – από το συνδυασμό δύο ειδήσεων από το Βερολίνο και μιας έντονης φημολογίας από τη γερμανική αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η πρώτη είδηση αφορά την έγκριση από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Κάτω Βουλής της πρότασης της Ανγκελα Μέρκελ για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης (EFSF). Η δεύτερη είδηση αφορά τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η έκδοση ευρωομολόγου εξαρτάται από την ασφαλή επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Οι φήμες επιμένουν ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση αυτή ευδοκιμούν.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Κάτω Βουλής (Bundesrat) το απόγευμα της Δευτέρας ήταν ένας ακόμη θρίαμβος για τη Μέρκελ. Τα μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών αλλά και το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Πρασίνων υπερψήφισαν τις προτάσεις-πλαίσιο της καγκελαρίου για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF).
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα απείχε από την ψηφοφορία, ενώ μόνο οι βουλευτές του Κόμματος της Αριστεράς καταψήφισαν τις προτάσεις της Μέρκελ. Σημειωτέον ότι για την υιοθέτηση των προτάσεων για το EFSF δεν απαιτείται η έγκριση από την ολομέλεια του Σώματος. Αρκεί το πράσινο φως της Επιτροπής Προϋπολογισμού.
Το ευρωομόλογο στον… καιρό του
«Η συζήτηση για ευρωομόλογα μας αποπροσανατολίζει από τον στόχο μας, που είναι να αλλάξουμε πρώτα τις Συνθήκες της ΕΕ και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική τήρηση των υποχρεώσεων των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Πρώτα πρέπει να μετατρέψουμε την ΕΕ σε μια Ενωση σταθερότητας. Οι συζητήσεις για τα ευρωομόλογα θα γίνουν αργότερα, όχι τώρα», δήλωσε μιλώντας το απόγευμα στους δημοσιογράφους ο Σόιμπλε. Το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά ότι ο γερμανός υπουργός άνοιξε την πόρτα για την έκδοση ευρωομολόγων στη ζώνη του ευρώ.
Στην ίδια συνέντευξη ο Σόιμπλε δήλωσε ότι θα στηρίξει την εκταμίευση της έκτης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα στο Eurogroup της Τρίτης αν νωρίτερα, όπως αναμένεται, η τρόικα έχει αποφανθεί θετικά για την εκταμίευση. Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι η Ιρλανδία δεν πρέπει να περιμένει βελτίωση των όρων της συμφωνίας διάσωσής της από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Φίλιπ Ρέσλερ μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel απέκλεισε την έκδοση κοινών ομολόγων στην ευρωζώνη «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και υπό οποιαδήποτε μορφή». Οι κομματικοί εταίροι της Μέρκελ εξακολουθούν να απορρίπτουν κατηγορηματικά και ασυζητητί την έκδοση ευρωομολόγων, αλλά η επιρροή τους στη γερμανική πολιτική σκηνή και στην κυβέρνηση έχει εξασθενήσει σημαντικά εξ αιτίας της πανωλεθρίας που έχουν υποστεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το τελευταίο 12μηνο.
Προχωρεί το σχέδιο για την εποπτεία
Από το Βερολίνο και από το Παρίσι διαρρέουν φήμες ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις εμπειρογνωμόνων για την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών προς την κατεύθυνση της άμεσης εποπτείας των οικονομικών επιτελείων των κρατών-μελών από τις Βρυξέλλες. Το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
«Εργαζόμαστε εντατικά για τη δημιουργία μιας Ενωσης Σταθερότητας. Αυτή θέλουμε να διασφαλίσουμε μέσω των αλλαγών στις Συνθήκες, που επεξεργαζόμαστε», σημειώνει χαρακτηριστικά σε απογευματινή ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Η αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων προς την κατεύθυνση αυτή πυροδότησε, άλλωστε, αγοραστικό πυρετό από το πρωί της Δευτέρας στις αγορές, στέλνοντας στα ύψη το ευρώ, τις τιμές των μετοχών και επίσης των εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να «ποντάρουν» ότι εν τέλει η ευρωζώνη τελικά θα γλιτώσει, έστω και στο «παρά πέντε», την καταστροφή.