Ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης είναι υπαρκτός, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η έκδοση ευρωομολόγου θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις και ευχήθηκε να υιοθετηθεί αυτού του είδους η λυση «το συντομότερο δυνατό».
«Η Ιρλανδία βρίσκεται στο πρόγραμμα στήριξης κι έτσι είμαστε προφυλαγμένοι από αυτό που γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως φοβόμαστε για την εξάπλωση της κρίσης» δήλωσε ο ιρλανδός αξιωαματούχος στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Το επιτόκιο του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει νέα άνοδο σήμερα στο 6,91% ενώ το αντίστοιχο ισπανικό αγγίζει το 6,65%.
Σε ανοδική πορεία βρίσκεται και το κόστος δανεισμού Γαλλίας και Βελγίου καθώς οι δύο κυβερνήσεις θα επιβαρυνθούν και από το κόστος διάσωσης του τραπεζικού ομίλου Dexia.
Tο επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας σημειώνει άνοδο στο 3,62% ενώ του Βελγίου στο 5,16%. Αντίστροφη πορεία ακολουθούν τα γερμανικά επιτόκια. Ενδεικτικά το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της χώρας κυμαίνονται σήμερα στο 1,9%.