Με το ενδιαφέρον να κινείται πλέον, από τις Βρυξέλλες στις Κάννες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G20, την Πέμπτη και την Παρασκευή, o πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζo απευθύνουν κοινή επιστολή προς τους ηγέτες της Ομάδας των 20. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξηγούν τα σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες στις 26 Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και ζητούν κοινή δράση της G20 υπέρ της παγκόσμιας ανάκαμψης και της ισορροπημένης ανάπτυξης.

Στην κοινή επιστολή των Ρομπάι και Μπαρόζο επισημαίνεται ότι η Ευρώπη θα εφαρμόσει με ακρίβεια τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπογραμμίζεται ωστόσο ότι αν και οι Ευρωπαίοι θα κάνουν αυτό που οφείλουν, αυτό δεν αρκεί για την παγκόσμια ανάκαμψη και την ισορροπημένη ανάπτυξη.

«Είναι απαραίτητο να ενεργήσουν από κοινού τα μέλη της G20 στο σύνολό τους υπό το πνεύμα της κοινής ευθύνης και του κοινού στόχου» σημειώνουν και προσθέτουν ότι στόχος της ΕΕ κατά τη σύνοδο στις Κάννες είναι «η συμβολή στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. καθώς και η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Στην επιστολή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ελήφθησαν αποφάσεις για:

  • βιώσιμη λύση για την Ελλάδα
  • ενίσχυση των πόρων του EFSF
  • σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών
  • δράση υπέρ της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη
  • ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη

Στην επιστολή εξηγούνται οι παράμετροι που αφορούν κάθε πτυχή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και παρέχεται η διαβεβαίωση ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν με ακρίβεια.

Παράλληλα, οι Ρομπάι και Μπαρόζο εξηγούν ότι δεν εναπόκειται μόνο στην ΕΕ να διασφαλίσει την παγκόσμια ανάκαμψη και ισορροπημένη ανάπτυξη και για το λόγο αυτό ζητούν κοινή δράση από τα μέλη της G20, στο πνεύμα της κοινής ευθύνης και του κοινού στόχου.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέτουν 8 στόχους:

  1. Αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετώπιση των παγκόσμιων μικροοικονομικών ανισορροπιών
  2. Πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την χρηματοπιστωτική αγορά
  3. Αλλαγές στο διεθνές νομισματικό σύστημα, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτο
  4. Ώθηση στο εμπόριο για να ενισχυθεί η παγκόσμια ανάπτυξη
  5. Ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της παγκοσμιοποίησης
  6. Eφαρμογή του σχεδίου δράσης τα τρόφιμα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην οικονομία
  7. Πρόοδο στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας
  8. Πρόοδο στο ζήτημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης