Θύελλα αντιδράσεων στις οργανώσεις ιδιοκτητών, τους κατασκευαστές και όλο τον κόσμο της οικοδομής προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή βαριάς έκτακτης εισαφοράς στα ακίνητα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιοκτητών σε ανακοίνωση της τονίζει:
«Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον Ελληνικό Λαό, για ποιο λόγο, ενώ αρνείται να πουλήσει δημόσια περιουσία, για την οποία είναι δεδομένη η αδυναμία διαχείρισής της, ούτε ανακοινώνει μέτρα περιστολής του παμφάγου δημόσιου τομέα, εν τούτοις εξαγγέλλει ένα μέτρο πραγματικού «ξεπουλήματος» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη
χώρα μας, όπως το νέο διετές τέλος στα κτίρια που ανακοίνωσε σήμερα»!

Και θεωρεί ότι «το μέτρο αυτό αποτελεί απλώς την κορυφή της πυραμίδας των δημευτικού πλέον χαρακτήρα επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία στην ακίνητη ιδιοκτησία:
1. Έκτακτη εισφορά ακίνητης ιδιοκτησίας επί ΕΤΑΚ 2009 έως και 9‰
2. 10-20πλασιασμός του ετήσιου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1‰ σε 1% – 2%
3. 10πλασιασμός του Φόρου κληρονομιάς – γονικής παροχής από 1% σε έως 10%
4. Αύξηση φορολογίας εισοδήματος έως 45%, με διατήρηση και του συμπληρ/κού φόρου 1,5-3%.%, ώστε το εισόδημα από μισθώματα να είναι το μόνο που φορολογείται πάνω από την κλίμακα!
5. Βαρύ ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή και μισθωμένη κατοικία.
6. Κατάργηση απαλλαγής των δαπανών επισκευών κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα
7. Δυνατότητα μονομερούς κατάργησης των μισθωτικών συμβάσεων εκ μέρους των μισθωτών και θέσπιση διαδικασίας μείωσης των επαγγελματικών μισθωμάτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη εισφορά επί των ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεκτή και να πληρωθεί από τους φορολογούμενους, εν όψει των σημερινών δραματικών συνθηκών της χώρας, μόνον αν ήταν χαμηλή και επίπεδη, και αν ήταν η μόνη. Όμως σε συνδυασμό με τις ισχύουσες δεκάδες άλλων φόρων, τελών και εισφορών (βλ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ στην ιστοσελίδα μας) την κατεδάφιση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων που μαρτυρούν τα χιλιάδες ξενοίκιαστα σε όλη τη χώρα και τις συνεχώς επαπειλούμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, καθιστά την ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας μια «τελειωμένη υπόθεση»,και το τέλος αυτό, το πραγματικό «τέλος» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, της οικοδομής και της οικονομίας μας…