Δυσανάλογες προς το μέγεθός του είναι οι επενδύσεις του Κατάρ στο εξωτερικό. Το μικροσκοπικό (έχει έκταση μόλις 11.400 τετ. χλμ.) εμιράτο του Κόλπου διαθέτει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο (sovereign wealth fund) που είναι σε θέση να αγοράσει ό,τι επιθυμεί η καρδιά της οικογένειας Αλ Θάνι, η οποία κυβερνά το Κατάρ εδώ και 150 χρόνια.

Με ένα διαθέσιμο της τάξεως των 50 δισ. ευρώ, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (Qatar Ιnvestment Αuthority- QΙΑ) αγοράζει μέσω των επενδυτικών της εταιρειών, όπως οι Qatar Ηolding, Qatari Diar και Ρaramount Services Limited, οτιδήποτε προσφέρεται προς πώληση, φτάνει να ανταποκρίνεται στα αυστηρά ποιοτικά κριτήρια των ιδιοκτητών της. Οπως για παράδειγμα το ιστορικό πολυκατάστημα του Λονδίνου Ηarrods, που πέρασε το 2010 στα χέρια της Qatar Ηolding αντί του ποσού των 1,7 δισ. ευρώ, παρ΄ όλο που ο αιγύπτιος ιδιοκτήτης του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ ζητούσε αρχικά περισσότερα. Η εγγύηση και η αξιοπιστία των καταρινών επενδυτών τον έκαναν όμως να μειώσει τις απαιτήσεις του. Η QΙΑ δημιουργήθηκε το 2005 με σκοπό να συγκεντρώσει σε ένα όχημα όλες τις επενδύσεις της οικογένειας Αλ Θάνι. Διευθύνων σύμβουλος είναι ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι, ο οποίος είναι παράλληλα πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου. Είναι αυτός που επισκέφθηκε πέρυσι την Αθήνα και είχε επαφές με υπουργούς με αντικείμενο ενδεχόμενες επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα.

Ο σεΐχης Χαμάντ είναι πρώτος εξάδελφος του εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, δηλαδή του αρχηγού του κράτους. Η οικογένεια που κυβερνά το Κατάρ και τα παρακλάδια της ελέγχουν στην ουσία όλον τον απέραντο πλούτο του εμιράτου, που χάρη στο πετρέλαιο και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση των πλουσιότερων χωρών του κόσμου με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων του: 65.000 ευρώ τον χρόνο. Μόνο το Λουξεμβούργο βρίσκεται πιο ψηλά. Οι Καταρινοί, όπως οι περισσότεροι Αρα βες, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη Βρετανία για τις επενδύσεις τους. Η σχέση τους με τους Εγγλέζους είναι πολύ παλιά- από την εποχή που τα καράβια του βρετανικού ναυτικού χρησιμοποιούσαν τα εμιράτα του Κόλπου για σταθμό ανεφοδιασμού στον δρόμο προς την Ινδία. Ιδιαίτερη προτίμηση έχουν στα ακίνητα, στα οποία επενδύουν μέσω της Qatari Diar.

Αυτή την εποχή οι Καταρινοί χτίζουν κοντά στη Λόντον Μπριτζ έναν ουρανοξύστη 80 ορόφων, που θα είναι έτοιμος για τους Ολυμπιακούς του 2012. Το «Θραύσμα Γυαλιού» (Shard of Glass), όπως θα ονομάζεται, σχεδιάστηκε από τον διάσημο ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο και θα είναι το πρώτο κτίριο στη Δυτική Ευρώπη που θα ξεπεράσει το όριο των 300 μέτρων σε ύψος. Τους ανήκουν επίσης κτίρια στο Canary Wharf- την περιοχή με τα γραφεία στα Ντόκλαντς-, με πιο γνωστό το Οne Canada Square, όπως επίσης και το συγκρότημα κατοικιών Οne Ηyde Ρark στο Νάιτσμπριτζ.

Οσον αφορά τις επενδύσεις σε εταιρείες, έχουμε και λέμε: τους ανήκει το 26% της αλυσίδας σουπερμάρκετ Sainsbury΄s, της τρίτης σε μέγεθος στη Βρετανία, και το 20% του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Εxchange). Επίσης, ένα μερίδιο της τράπεζας Βarclays, που το αγόρασαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ετσι δεν χρειάστηκε να καταφύγει η τράπεζα στη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης για να σταθεί στα πόδια της.

Οι επενδύσεις της QΙΑ δεν περιορίζονται φυσικά στη Βρετανία. Της ανήκει ένα μερίδιο της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, της Volkswagen, του γαλλικού εκδοτικού ομίλου Lagardere (Larousse, «ΡarisΜatch», «Εlle» κτλ.), τραπεζών στη Μέση Ανατολή και στην Κίνα. Δεν σταματούν όμως στον καπιταλιστικό κόσμο, αλλά το χρήμα τους φθάνει ως την κομμουνιστική Κούβα, όπου κατασκευάζουν ένα πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο παραδεισένιο νησάκι Κάγιο Λάργκο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ