Τον κίνδυνο μη επίτευξης των στόχων για έλλειμμα και χρέος το 2011, ακόμη και αν εφαρμοσθούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου επισημαίνει το νεοσυσταθέν Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το οποίο συστάθηκε κατόπιν υποδείξεως της τρόικας στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Η έκθεση που αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος να εξανεμιστούν τα οφέλη από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το χρέος, προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να ζητηθεί από την κυρία Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια (επικεφαλής του γραφείου από τον Μάρτιο του 2011) διευκρινιστική ανακοίνωση!
Το «Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο» που εξέδωσε το Γραφείο μοιράστηκε την Τετάρτη στους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη.

«Η απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου είναι δυνατόν να περιορίσει σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλείψει πλήρως τις αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού» σημειώνεται στο δελτίο το οποίο εξετάζει την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011. Το Δελτίο αναφέρει πως εάν δεν εφαρμοστούν εγκαίρως όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου τότε το έλλειμμα τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και της γενικής κυβέρνησης «είναι δυνατόν να υπερβούν τους στόχους».

Στη σελίδα 14 η αναφορά είναι πιο καθαρή καθώς εκτιμάται ότι «το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου (και αφορούν τον ΚΠ) καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο ως το τέλος του έτους»!

Εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και η τρόικα εξετάζουν την αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 κατά 1,2% ή 2,7 δισ. ευρώ. Εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις κλείσουν στα επίπεδα αυτά το φετινό έλλειμμα θα αναθεωρηθεί στο 8,8% του ΑΕΠ, από 7,6% που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος του Μνημονίου.

Η εκτίμηση είναι ότι μόνο από την αναθεώρηση των προβλέψεων για το βάθος της ύφεσης -που πλέον τοποθετείται κοντά στο 5,1% – 5,3% του ΑΕΠ- ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα επηρεάζεται κατά 0,4% του ΑΕΠ.

Σε συνδυασμό με τις αστοχίες στην εκτέλεση του προγράμματος και τη μη επίτευξη των στόχων εγκαίρως, το έλλειμμα οδηγείται στο 8,8% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, ο νέος στόχος διατυπώνεται με την παραδοχή ότι όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου θα εφαρμοσθούν εφεξής στο ακέραιο.

«Αντισταθμίζονται τα οφέλη από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου»!

Το Γραφείο της Βουλής προχωράει επίσης σε μια εκτίμηση για το χρέος που προκαλεί ήδη συζητήσεις. Αρχικά διατυπώνει την εκτίμηση ότι «το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου». Η πλέον κινδυνολογική αναφορά ακολουθεί αμέσως μετά:«Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου (μείωση επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας)»!

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ το 2012».

Το Γραφείο ζητεί «να ενισχυθούν οι προσπάθειες μείωσης των πρωτογενών δαπανών» την οποία προκρίνει ως λύση περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη σε σχέση με την αύξηση των εσόδων. Επικεφαλής του γραφείου είναι από τον Μάρτιο του 2011 η διδάκτωρ Οικονομικών κυρία Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια και αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη πρώτη έκθεση του συγκεκριμένο Γραφείου που βλέπει το φως της δημοσιότητας.