«Αν τεθεί ζήτημα από άλλες χώρες, το θέμα ξεφεύγει από το διμερές επίπεδο και πρέπει το Eurogroup σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υπουργών να βρει μια λύση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος για το θέμα των αιτημάτων για εγγυήσεις για τη στήριξη της Ελλάδας από κράτη μέλη της ΕΕ. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΣΚΑΙ» ο κ. Βενιζέλος ανέφερε για το θέμα της ύφεσης που πλήττει την οικονομία ότι «υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων που δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί πάνω από το 4,5% και θα δούμε που θα σταθεί» προσθέτοντας ότι έχει διαμορφωθεί μια αρνητική συγκυρία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Για το θέμα της «επιδημίας» αιτημάτων για εγγυήσεις που εκδηλώθηκε χθες σημείωσε ότι η περίπτωση της Φινλανδίας είναι ξεχωριστή καθώς ο εξακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στηρίχθηκε στη δέσμευση για αξίωση εγγυήσεων σε περίπτωση δανεισμού άλλων χωρών και ότι η Φινλανδία το είχε αναφέρει στο Eurogroup πριν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. «Αλλιώς η Φινλανδία δεν θα συμφωνούσε» είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι είναι «χρυσή ευκαιρία» για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά και τα στελέχη της ΝΔ να επικοινωνήσουν με τον Φιλανδό πρωθυπουργό «με τον οποίο ανήκουν στο ίδιο κόμμα για να τον βοηθήσουν να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να δημιουργεί τέτοια προβλήματα στη λειτουργία της ευρωζώνης». Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι αντίστοιχο θέμα εγγυήσεων είχε θέσει και η Σλοβάκα πρωθυπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Φινλανδία ανακοίνωσε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους τη διμερή συμφωνία. «Θα προτιμούσαμε αυτή ανακοίνωση να είχει γίνει δημόσια αφού συζητηθεί στο πλαίσιο των άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης» σχολίασε.

Για τα δημοσιονομικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την επίτευξη των στόχων αλλά πρόσθεσε «βάζω μια κόκκινη γραμμή, δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».

Για το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν 45 δισ. διαθέσιμα από το παλαιό δάνειο και ότι μπορεί να υπάρξει «μεταβατικό σχήμα» από τον παλαιό μηχανισμό στη νέα απόφαση, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία για την ενεργοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, η οποία σημειωτέον αφορά και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων, «δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί πριν από την πρώτη η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου καθώς πρέπει να αποφασίσουν τα κοινοβούλια».