Η πορτογαλική κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή ένα «πρόγραμμα αντιμετώπισης επειγουσών κοινωνικών αναγκών» που εκτείνεται σε μια τριετία, με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων από τα μέτρα λιτότητας τα οποία υλοποιούνται με αντάλλαγμα τον δανεισμό της Πορτογαλίας με 78 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Το πρώτο έτος, ευχόμεθα να χορηγήσουμε στο »επείγον κοινωνικό πρόγραμμα» σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ» ,
διευκρίνισε ο υπουργός Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πέδρο Μότα Σοάρες, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα «αφορά συνολικά περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους».

Ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για πρόγραμμα «που θα αναθεωρείται μέχρι να λήξει το 2014, κάθε εξάμηνο». Κατά την εφαρμογή του, τόνισε, οικογένειες με γλίσχρα εισοδήματα θα ενισχυθούν με στεγαστικό επίδομα, άλλες πρόκειται να εξασφαλίσουν μικρές καταναλωτικές πιστώσεις. Τα μέλη ζεύγους – με παιδιά – που αμφότερα είναι στην ανεργία, θα έχουν αύξηση 10% στο επίδομα ανεργίας, ενώ με την εξασφάλιση ασφαλιστικής κάλυψης, θα δοθεί ένα κίνητρο για την κοινωνική εργασία εθελοντικού χαρακτήρα.

«Συνοπτικά, αντί να επενδύσουμε σε νέες υποδομές, θα επενδύσουμε στους ανθρώπους», υπογράμμισε ο κ. Σοάρες.

Εξαιτίας των μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα του εξωτερικού δανεισμού, η πορτογαλική οικονομία θα γνωρίσει φέτος αρνητική ανάπτυξη 2%, ενώ η πρόβλεψη για το 2012 είναι η αρνητική ανάπτυξη σε ποσοστό 1,8%.

Ως εκ τούτου, φθίνουν τα οικογενειακά εισοδήματα, ενώ διογκώνεται η ανεργία, που στα τέλη του 2012 μπορεί να ξεπεράσει και το 13%, σύμφωνα με τα εσχάτως διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

Ο υπουργός Οικονομίας Άλβαρο Σάντος Περέιρα εξήγγειλε, σήμερα, πρόγραμμα «προνομιακού επιχειρηματικού δανεισμού» εκ μέρους των πορτογαλικών τραπεζών.