Φυσάει το γιαούρτι επειδή κάηκε στο χυλό ή ξέρει κάτι που δεν ξέρουν οι άλλοι; Είναι όντως εντυπωσιακές οι εκτιμήσεις για το μέλλον, που εξέφρασε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton Asset Management Μαρκ Μόμπιους. Μιλώντας στο Τόκιο, ο διάσημος «γκουρού» των αγορών προειδοποίησε ότι η επόμενη παγκόσμια κρίση μάς περιμένει στη… γωνία κι αυτό επειδή δεν έχει γίνει τίποτε για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν την προηγούμενη κρίση.

Ο Μόμπιους εδράζει τις αρνητικές προβλέψεις στις απαντήσεις που δίνει σε τρία καίρια ερωτήματα τα οποία θέτει:

– Είναι οι τράπεζες μεγαλύτερες από όσο ήταν πριν από την κρίση; Ναι, είναι.

– Μπήκαν κανόνες στη λειτουργία των αγορών παραγώγων; Οχι, δεν μπήκαν.

– Ξεπερνά ο τζίρος των αγορών ομολόγων το παγκόσμιο ΑΕΠ; Ναι, το ξεπερνά.

Τα δύο πρώτα ερωτήματα αναφέρονται στον κίνδυνο μιας νέας κρίσης, ενώ το τρίτο καταδεικνύει ότι ο χρόνος που θα ξεσπάσει η κρίση είναι πολύ κοντινός, σύμφωνα με τον αμερικανό μεγαλοεπενδυτή, που υπενθυμίζει ότι τον πρώτο χρόνο μετά από την κατάρρευση της Lehman Brothers ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Index, στον οποίο μετέχουν οι μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες στον κόσμο, υποχώρησε κατά 38%.

Το φάσμα μιας νέας χρηματιστηριακής καταστροφής φαίνεται πως τρομάζει τον Μόμπιους, ο οποίος πρέπει να έχει πληρώσει ακριβά την προηγούμενη κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στα μέσα Απριλίου του 2008 έχοντας αναθαρρήσει από την ανάκαμψη κατά 8,3% που είχε εμφανίσει τότε ο δείκτης MSCI World μέσα σε ένα μήνα, είχε σπεύσει να προβλέψει με συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η χρηματοπιστωτική κρίση είχε τελειώσει.

Ο Μόμπιους είχε αποκαλύψει μάλιστα ότι αγόραζε τραπεζικές μετοχές. Ενδεχομένως Lehman Brothers, η οποία κατέρρευσε, ως γνωστόν, στις 15 Σεπτεμβρίου της αποφράδας εκείνης χρονιάς…