Απορρίπτει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως στην επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας διαπιστώνεται, όπως ανέφερε το Spiegel, «πλήρη αδυναμία της Ελλάδας να επιτύχει τους στόχους προσαρμογής», διαψεύδοντας πως οι γερμανοί συντάκτες έχουν λάβει γνώση του κειμένου.

«Πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ που επικαλούνται γνώση των συμπερασμάτων της αποστολής αξιολόγησης [στην Αθήνα» δεν έχουν βάση» ανέφερε την Κυριακή εκπρόσωπος του Ταμείου σε ανακοίνωσή της, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Οι διαβουλεύσεις μας με τις Αρχές συνεχίζονται, σημειώνεται πρόοδος και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύνοτομα» καταλήγει η εκπρόσωπος.

Το γερμανικό περιοδικό υποστήριζε πως η αξιολόγηση διαπιστώνει πως η Αθήνα «κόβεται» σε όλους τους δημοσιονικούς στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί: Το έλλειμμα είναι υψηλότερο καθώς, ανέφερε το Spiegel, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ούτε να περικόψει αρκετά τις δαπάνες της αλλά ούτε και να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.

Σε αυτό, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, έρχεται να προστεθεί και ο αργός ρυθμός των μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, υποστήριζε το Spiegel, τίθεται εν αμφιβόλω η εκταμίευση της πέμπτης δόσης.

Τις αναφορές είχε διαψεύσεις, πριν την ανακοίνωση του ΔΝΤ, και η ελληνική κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου να επισημαίνει πως το δημοσίευμα «για τον απλό λόγο ότι η έκθεση δεν υπάρχει», διαβεβαιώνοντας πως «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις που έχει πάρει, θα έχουμε την εκταμίευση της πέμπτης δόσης».

Πηγές του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον που επικαλείται το Mega υποστηρίζουν ότι η επίτευξη συμφωνίας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προσκρούει σε εμπόδια και δυσκολίες ικανές να το εκτροχιάσουν και να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ακούστηκε, μάλιστα, και ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα δημοσιονομικό στόχο.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές προσβλέπουν σε διευθέτηση των διαφορών το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει χρόνος να ετοιμαστεί η έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην οποία όμως ίσως να μην καταγράφεται με ακρίβεια η τύχη της πέμπτης δόσης από την πλευρά του Ταμείου.

Επίσης, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Προβάλλεται, δε, το ενδεχόμενο «μεικτής λύσης», η οποία θα έχει στοιχεία της λεγόμενης «διαδικασίας της Βιέννης» με επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η δόση από το ΔΝΤ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε τη συναίνεση της ΕΕ το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012 και το 2013. Φέρεται να πρότεινε, ακόμα, την αγορά των ληξιπρόθεσμων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.