Απώλεια πόρων λόγω υψηλής ανεργίας αλλά και μείωσης μισθών, εισφοροδιαφυγή, οφειλές ιδιωτών προς τα ταμεία, υψηλές δαπάνες υγείας, αλλά και απώλειες της κινητής περιουσίας από την κρίση καθώς και από λάθος επενδύσεις (τοξικά ομόλογα), ταλανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, στα οποία επικρατεί «οργανωτικό χάος και κατάρρευση». Σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να προστεθεί και το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων έως και 50%.

Την εικόνα αυτή για την κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα, μετέφεραν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία κατά τη διάρκεια του 27ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΠΟΚΠ).

Ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Αθ. Τσακανίκας επισήμανε χαρακτηριστικά πως «όμοια κατάσταση με τη σημερινή δεν υπήρξε στα ταμεία», ενώ τόνισε ότι οι πολιτικές επιλογές του μνημονίου οξύνουν αντί να επιλύουν τα προβλήματα στην κοινωνική ασφάλιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε κατά την εισήγησή του ο κ. Τσακανίκας, η οικονομική εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων περιγράφεται ως εξης:

1. Η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας οδηγεί σε ετήσιες απώλειες εσόδων της τάξεως των 4 δισ. ευρώ για τα ταμεία.

2. Η εισφοροδιαφυγή έχει φθάσει το 30% και σημαίνει απώλειες 9 δισ. ευρώ από εισφορές.

3. Οι οφειλές ιδιωτών προς τα μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ) φθάνει τα 11 δισ. ευρώ.

4. Οι μείωση εσόδων μόνο για το ΙΚΑ, εξαιτίας της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα φθάνει τα 800 εκατ. Ευρώ ετησίως.

5. Οι δαπάνες υγείας παρότι μειώθηκαν το 2010 παραμένουν αρκετά υψηλές θέτωντας σε κίνδυνο το μέλλον των ταμείων. Η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών που επιτεύχθηκε το 2010 – κατά 10,64% στο ΙΚΑ, 11,1% στον ΟΓΑ, 11,93% στον ΟΠΑΔ και 11,43% στον ΟΑΕΕ – οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής των φαρμάκων και λιγότερο στον έλεγχο της αλόγιστης συνταγογράφησης.

6. Τα ταμεία βρίσκονται σε οργανωτική διάλυση με αποτέλεσμα να εκκρεμούν σήμερα 110.000 αιτήματα απονομής κύριας και επικουρικής σύνταξης και 53.000 αιτήματα για εφάπαξ.

7. Ο χρόνος αναμονής για την απονομή σύνταξης ξεκινά από επτά μήνες και σε κάποια ταμεία ξεπερνά τα τρία χρόνια.

8. Το ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς μόνο για να εξυπηρετηθούν οι 39.000 αιτήσεις για εφάπαξ που εκκρεμούν χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ.

9. Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που έρχονται μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 50% σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας, παρουσιάζει μηνιαίο έλλειμμα πάνω από 30 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους το συνολικό του έλλειμμα θα φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

10. Η κινητή περιουσία των ταμείων φθάνει τα 26,513 δισ. ευρώ, ενώ τα λεγόμενα «τοξικά ομόλογα» παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των ταμείων χωρίς να μπορούν να αποτιμηθούν, ούτε να εκτιμηθεί η ζημία που έχουν υποστεί.

11. Οι απώλειες της περιουσίας των ταμείων από την κρίση και την πτώση των αγορών φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.