Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ οικονομολόγος κ. Μαρκ Βάισμπροτ προτείνει στην Ελλάδα να απειλήσει την Ευρώπη ότι θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη για να την αναγκάσει «να σταματήσει την τιμωρία και να βοηθήσει».Ο επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CΕΡR) της Ουάσιγκτονυποστηρίζει ότι η χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υλοποιήσει την απειλήκαιτάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους και εναντίον της περιοριστικής πολιτικής και των αποκρατικοποιήσεων.Την εβδομάδα που πέρασε ο κ. Βάισμπροτ άνοιξε διάλογο μέσω δημοσιευμάτων του στους «Τhe Νew Υork Τimes» με τον νομπελίστα οικονομολόγο κ.Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος εμφανίστηκε διστακτικός απέναντι στην προοπτική μιας «ηρωικής εξόδου» της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

– Υποστηρίξατε σε άρθρο σας στους «Τhe Νew Υork Τimes» ότι «η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει το ευρώ» και ότι η καλύτερη επιλογή είναι η επιστροφή στη δραχμή. Μια τέτοια μονομερής ενέργεια θα σήμαινε αυτομάτως χρεοκοπία. Εχετε υπολογίσει τις συνέπειες;

«Είπα ότι η Ελλάδα πρέπει να επισείσει αξιόπιστατην απειλήότι θα εγκαταλείψει το ευρώ και να είναι προετοιμασμένη να προχωρήσει ως το τέλος εφ΄ όσον οι ευρωπαϊκές αρχές συνεχίσουν να την τιμωρούν αντί να τη βοηθούν. Η χρεοκοπία θα είχε συνέπειες. Η απειλή όμως της χρεοκοπίας θα έδινε ένα ισχυρό κίνητρο στις ευρωπαϊκές αρχές να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα μια διευθέτηση του θέματος. Οι περισσότεροι παρατηρητές συμφωνούν ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη και ασφαλώς αποτελεί μια μορφή χρεοκοπίας. Επομένως θα ήταν πολύ καλύτερο για την Ελλάδα να ξεφορτωθεί η ίδια αρκετό χρέος, ώστε να μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

– Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες στην Ελλάδα κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Το «κούρεμα» που προτείνετε θα απειλήσει καταθέσεις και συντάξεις.Μπορούμε να αναλάβουμε ένα τέτοιο ρίσκο;

«Στην περίπτωση της Αργεντινής η στάση πληρωμών αφορούσε το εξωτερικό χρέος και όχι το χρέος στο εσωτερικό. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα».

– Εκτιμάτε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα προσφέρουν ένα καλύτερο πακέτο στην Ελλάδα αν τους απειλήσουμε ότι θα φύγουμε από το ευρώ. Τι θα έπρεπε να περιέχει ένα τέτοιο πακέτο;

«Το πακέτο αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μέχρι να τελειώσει η ύφεση. Παράλληλα το νέο αυτό πακέτο δεν πρέπει περιέχει αποκρατικοποιήσεις».

– Παραλληλίζετε την Ελλάδα με την Αργεντινή.Ωστόσο η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής ήταν ήδη ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων όταν έμεινε εκτός αγορών, κάτι που τη βοήθησε αφάνταστα. Δεν συμφωνείτε μαζί μου ότι αν η Ελλάδα αναγκαστεί να ισοσκελίσει τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους (έπειτα από χρεοκοπία) θα καταδικαστεί σε φτώχεια για χρόνια;

«Οχι. Η επιλογή που οδηγεί σε συνεχόμενα χρόνια οικονομικής δυσπραγίας και ύφεσης είναι αυτή που ακολουθεί σήμερα η Ελλάδα· και σας έχει ήδη οδηγήσει προς τα εκεί. Αν η Ελλάδα προχωρήσει μονομερώς σε αναδιάρθρωση του χρέους της δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να ακολουθεί την υφεσιακή πολιτική των δανειστών, όπως η περικοπή των δαπανών εν μέσω ύφεσης, και θα επιστρέψει νωρίτερα στην ανάπτυξη».

– Αν προχωρήσουμε μονομερώς σε αναδιάρθρωσημε ποιον τρόπο θα εισαγάγουμε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, όταν κανένας δεν θα μας δίδει πίστωση;

«Πιστεύω ότι η κυβέρνησή σας θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει σε λειτουργία το χρηματοπιστωτικό σύστημα και έπειτα από μια αναδιάρθρωση, ακριβώς όπως το πέτυχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers το 2008».

– Συνυπογράψετε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.Θεωρείτε ότι γίνεται να εντοπιστεί σε ποια χέρια κατέληξε το «παράνομο και απεχθές χρέος» και να πούμε ότι δεν πληρώνουμε; Και τι γίνεται αν πέσουμε πάνω σε ένα ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο;

«Πιστεύω ότι γίνεται. Εγινε για παράδειγμα από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου στο Εκουαδόρ το 2007. Οσον αφορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία, η κυβέρνηση θα έχει την υποχρέωση της απόλυτης διασφάλισης της πληρωμής των συντάξεων».

Τι απαντά ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν
«Μην το σκέφτεστε για τη δραχμή»

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν δεν συνιστά έξοδο από το ευρώ, αλλά συμφωνεί με τον παραλληλισμό Ελλάδας- Αργεντινής. Σε διάλογο που πραγματοποιήθηκε στην εφημερίδα «Νew Υork Τimes» με τον Μαρκ Βάισμπροτ, ο Πολ Κρούγκμαν αναφέρει: «Ο Βάισμπροτ έχει δίκιο όταν λέει ότι το πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας δεν λειτουργεί και δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει. Δεν είμαι έτοιμος να συστήσω έξοδο από το ευρώ για δύο λόγους:

1 Το “ξεκλείδωμα” του πέσο της Αργεντινής από το δολάριο δεν είναι το ίδιο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η πρακτική πλευρά της εξόδου μετράει πολύ: μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια σύντομη περίοδο σοκ και μια παρατεταμένη χρηματοπιστωτική διάλυση.

2 Η Ελλάδα είναι μια συγκριτικά φτωχή χώρα, με ιστορικό εύθραυστης διακυβέρνησης… Εχει λοιπόν πολλά να κερδίσει από τη συνέχιση της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό σχέδιο· συγκεκριμένα οφέλη όπως η βοήθεια από τα ταμεία συνοχής, αλλά και λιγότερο συγκεκριμένα, όπως η γενικότερη οικονομική και πολιτική σταθερότητα που προκύπτει από τη συμμετοχή σε μια μεγάλη δημοκρατική συμμαχία. Μια έξοδος από το ευρώ θα έκανε πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην Ελλάδα από εκείνη που υπέστη η Αργεντινή υποτιμώντας το πέσο».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ