Εκρηκτικοί είναι οι ρυθμοί αύξησης της χρήσης του Internet μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, της υπηρεσίας γνωστής και ως broadband mobile.

Μια τέτοια εξέλιξη, δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς οι κινούμενοι χρήστες είτε με κάποιο έξυπνο κινητό (smartphone) είτε με κάποιον φορητό υπολογιστή (laptop ή netbook) ή ακόμη και «ταμπλέτα» προσπαθούν να βρούν λύση ώστε να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και εκτός των ορίων του κέντρου της Αθήνας, όπου λειτουργεί το δωρεάν wi-Fi δίκτυο.

Δεδομένης, δε, της οικονομικής κρίσης και της περιστολής πολλών δαπανών, οι Δήμοι θα καθυστερήσουν αρκετά , μάλλον, να «στήσουν» δίκτυα wi-fi σε γειτονιές της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων της χώρας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των μετακινουμένων χρηστών.

Η έλλειψη εναλλακτικών υποδομών φαίνεται να είναι , μάλλον, ο βασικός λόγος για τον οποίο το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας εκτιμά ότι το internet μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα εξακολουθεί να αναπτύσσεται, σχεδόν με τους ίδιους ρυθμούς και στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών, δηλαδή αυτών που κατά το τελευταίο τρίμηνο χρησιμοποίησαν υπηρεσίες δεδομένων 3G (πρόσβαση σε περιεχόμενο Web/Internet:, πρόσβαση σε περιεχόμενο Online Gaming . κ.λ.π.) έφθασε το Δεκέμβριο του 2010 τους 2.786.540 (διείσδυση στον πληθυσμό 24,6%), εκ των οποίων οι 289.316 (διείσδυση στον πληθυσμό 2,6%) έκαναν χρήση καρτών για πρόσβαση στο Internet από φορητούς υπολογιστές μέσω δικτύων 3G.

Σε σχέση με τους αντίστοιχους αριθμούς του πρώτου εξαμήνου του 2010 σημειώθηκε αύξηση περίπου 117,7% του αριθμού των συνολικών ενεργών συνδρομητών και αύξηση περίπου 19,5% του αριθμού των συνδρομητών που κάνουν καρτών κινητού Internet.

Οπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, είναι φανερό το γεγονός ότι η αλματώδης αύξηση της κινητής ευρυζωνικότητας οφείλεται κυρίως και στη ραγδαία αύξηση παραγωγής και φυσικά χρήσης 3G κινητών τηλεφώνων με δυνατότητες που πλησιάζουν αυτές των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η αύξηση των ενεργών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας με σύνδεση μέσω δικτύου 3G αγγίζει το 140% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Ειδικότερα , για το δέυτερο εξάμηνο του 2010 , το ποσοστό αύξησης της διείσδυσης της κινητής ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα είναι υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι λύσεις που παρέχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Σε γενικές γραμμές και στους τρεις παροχείς υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) υπάρχουν εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα τόσο ογκοχρέωσης (ο χρήστης πληρώνει με τα μεγαμπαϊτ – Mb που κατεβάζει όσο και χρονοχρέωσης, δηλαδή πληρωμή με βάση τον χρόνο που είναι ο χρήστης on line). Τα πιο ακριβά πακέτα σύνδεσης συνοδεύονται συνήθως απο δωρεάν συσκευή σύνδεσης (USB Stick, PCI Card, ακόμα και mini laptop).

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα από τα πακέτα που παρέχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

– Η Cosmote παρέχει την υπηρεσία Internet on the Go με δυνατότητα «κατεβάσματος όγκου δεδομένων 1 GB με μηνιαία χρέωση 20 ευρώ, 5 GB με μηνιαία χρέωση 30 ευρώ, και 10 GB με 40 ευρώ. Ακόμη διαθέτει και τη λύση και του καρτοκινητού Internet (παρόμοιο με το καρτοκινητό τηλέφωνο) σε πακέτα σύνδεσης 20 και 50 ευρώ. Για 1 ημέρα πρόσβασης ο χρήστης θα ξοδέψει από την κάρτα του 5 ευρώ, για 10 ημέρες 15 ευρώ και για 30 ημέρες 40 ευρώ, με πλαφόν χρήσης τα 5 GB.

-Η Vodafone παρέχει και αυτή πακέτα με ογκοχρέωση σε 1 Gb, 5 GB και 10 GB με μηνιαίο πάγιο 20,30 και 40 ευρώ , αντίστοιχα. Το καρτοInternet κοστίζει από 5 ευρώ την ημέρα ως 20 ευρώ για 15 ημέρες με πολιτκή ορθής χρήσης στο 1 GB.

-Η Wind παρέχει πακέτα ογκοχρέωσης στο 1 GB, 5 GB και 10 GΒ με μηνιαίο πάγιο 20, 30,49 και 40,31 ευρώ , αντίστοιχα. Ακόμη παρέχει και πακέτα χρονοχρέωσης με 20,68 ευρώ οι 30 ώρες, 31,01 ευρώ οι 100 ώρες και 40,31 ευρώ οι 200 ώρες.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο Internet και στο e-mail από τα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones οι εταιρείες παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες με ένα πρόσθετο κόστος επί του μηνιαίου παγίου του συμβολαίου.

-Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Cosmote παρέχει πρόσβαση στο Internet , όγκου 300 MB έναντι 10 ευρώ το μήνα, που προστίθενται στο πάγιο των υπηρεσιών φωνής.

-Η Vodafone χρεώνει 10,34 ευρώ το μήνα επιπλέον στο πακέτο φωνής για χρήση Internet, συνολικού όγκου 300 MB, ενώ διαθέτει και πακέτο απεριόριστης χρήσης με 20,67 ευρώ.

-Η Wind παρέχει πακέτο πρόσβασης στο Internet από το κινητό , όγκου 300 MB με 10 ευρώ και 1,5 GB με 20 ευρώ, μηνιαίως.