«Όποια νέα μέτρα ληφθούν, θα είναι αποτέλεσμα αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010, αστοχιών που η ΝΔ είχε έγκαιρα προβλέψει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, σχολιάζοντας τα αναθεωρημένα στοιχεία του ελλείμματος για το 2009.

Ο ίδιος επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, στις αρχές Φεβρουαρίου, ότι η όποια αύξηση του ελλείμματος του 2009 δεν θα έχει επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010.

Εκφράζει μάλιστα την έκπληξή του για το γεγονός ότι είναι η τέταρτη συνεχόμενη φορά που αναθεωρείται -βάσει των ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών- το έλλειμμα του 2009.

Από την πλευρλά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου «να μας πει αν η προεκλογική δέσμευση που έδωσε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα εξακολουθεί να ισχύει και μετά τις εκλογές».

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνέπεια της αλλαγής του λογιστικού προτύπου της ΕΕ, όπου τα γνωστά ελλείμματα που εμφανίζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τώρα τα έβαλαν μέσα στο γενικό έλλειμμα.

«Πρόκειται για μία κίνηση-πρόφαση με σκοπό να αιτιολογηθούν και να δικαιολογηθούν στη συνείδηση της κοινής γνώμης τα βαρύτατα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, που θα παρθούν».

Από πλευράς ΛΑΟΣ επισημαίνεται η ανάγκη εθνικής στρατηγικής για επιμήκυνση του συνολικού χρέους και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η αναθεώρηση είναι αυθαίρετη, χρονικά επιλεγμένη και πολιτικά σκόπιμη, μόνο και μόνο για να στηρίξει ένα δεύτερο γύρο επιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι σημειώνουν ότι η αναθεώρηση αφορά στοιχεία γνωστά από την αρχή σε Αθήνα και Βρυξέλλες και δεν δικαιολογεί από μόνη της κανένα νέο μέτρο.

«Οι θυσίες των πολιτών είναι ήδη βαριές, και η υπομονή τους εντυπωσιακή. Η κυβέρνηση, αλλά και η τρόικα που την επιτηρεί, οφείλουν άμεσες εξηγήσεις για την αποτυχία της μέχρι τώρα πολιτικής τους. Το έλλειμμα είναι η κορυφή ενός ολόκληρου παγόβουνου, που δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί».

Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά υπογραμμίζει ότι το μέγεθος του ελλείμματος και του χρέους αποτελούν μια ακόμη δραματική πραγματικότητα, που μαζί με την παντελή έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τις ακολουθούμενες πολιτικές της κυβέρνησης προοιωνίζονται ένα ζοφερό μέλλον για την χώρα.

«Η προεκλογική περίοδος αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών ανέδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία αναζητά ένα δίκαιο δρόμο μείωσης των ελλειμμάτων, της απεξάρτησης από την υπερχρέωση και επομένως την ανατροπή της πελατειακής διαχείρισης των προνομίων και της φοροδιαφυγής».