ΣΤΟ Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο διερευνά κάθε τόσο τις επενδυτικές «ορέξεις» των βιομηχάνων, είναι επιφυλακτικοί, αν και προβλέπουν ότι κάποια ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας στον βιομηχανικό τομέα το 2007, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη και το 2006 ύστερα από μία τετραετία δραστικού περιορισμού, θα υπάρξει εκ νέου. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που ψηφίστηκε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου και είναι ακόμη πιο γενναιόδωρος για όσους αναλαμβάνουν τα αναπόφευκτα επενδυτικά ρίσκα, εκτιμάται ότι θα συμβάλει θετικά στην αναζωογόνηση της επενδυτικής δραστηριότητας στη βιομηχανία επί ελληνικού εδάφους. Η δημοσίευσή του εντός των επομένων ημερών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα τον θέσει και τυπικά σε ισχύ. Η επιφύλαξη, σε μια περίοδο όπου το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπερηφανεύεται για τον μεγάλο αριθμό επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν ενταχθεί στον ανενεργό από τα τέλη του 2006 αναπτυξιακό νόμο 2399/2004, δεν είναι αδικαιολόγητη.


Οι εκταμιεύσεις για την υλοποίηση των βιομηχανικών επενδύσεων είναι ακόμη δυσανάλογα μικρές σε σχέση με το ύψος των εγκεκριμένων προγραμμάτων, αν και αρμόδιος παράγων του υπουργείου υποστηρίζει ότι «το 2007 θα είναι έτος υλοποίησης των επενδύσεων», καθώς συνήθως μεσολαβούν κάποιοι μήνες από τη λήψη της έγκρισης ως την έναρξη των έργων και αρκετές επενδύσεις έχουν διετή ή και τριετή ορίζοντα. Ελπίζεται, δηλαδή, ότι οι φιλόδοξοι επενδυτές δεν άλλαξαν γνώμη όταν ήλθε η ώρα να πάρουν την πραγματική απόφαση.


Η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος σε αντίθεση με τον προηγούμενο παρέχει δυνατότητες ικανοποιητικής επιχορήγησης και σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, δεν προϋποθέτει επανυποβολή των σχετικών αιτήσεων όσων επιχειρήσεων είχαν υποβάλει τις προτάσεις τους για υπαγωγή με βάση τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο αλλά δεν έλαβαν ακόμη έγκριση.


* Επέκταση μονάδων και εκσυγχρονισμός


«Σε κάθε περίπτωση προσδοκούμε αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον» προσθέτει ο ίδιος παράγων, εκτιμώντας ότι η παροχή επιχορηγήσεων ακόμη και ως το 60% του επενδυτικού κόστους έναντι ανώτερου ορίου 55% που προέβλεπε ο προηγούμενος επενδυτικός νόμος, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που παρέχεται για πρώτη φορά για την επιδότηση και του κόστους λειτουργίας των νέων μονάδων επί μία διετία, θα επηρεάσει θετικά όσους σκέφτονται να ιδρύσουν καινούργιες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα και όχι σε… γειτονικές χώρες φθηνού κόστους. Διότι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο, αφού η πλειονότητα των επενδύσεων που ήδη υλοποιούνται αφορά τον εκσυγχρονισμό ή και την επέκταση υφιστάμενων μονάδων.


«Ειδικά στη μεταποίηση την περίοδο Μαρτίου 2005 – Δεκεμβρίου 2006 έχουν εγκριθεί 1.347 επενδυτικά-επιχειρηματικά σχέδια, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ» πληροφορεί με ικανοποίηση αρμόδιος παράγων της διεύθυνσης ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τα εγκεκριμένα αυτά σχέδια προβλέπεται να επιχορηγηθούν με 672,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή με ποσοστό 42% της συνολικής δαπάνης, δημιουργώντας περί τις 5.120 νέες θέσεις εργασίας – μόνιμες και περιοδικές. Σχεδόν το 60% των εγκρίσεων και το 47,5% της συνολικής επενδυτικής δαπάνης των προγραμμάτων των πάσης φύσεως επιχειρήσεων που υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια για επιχορήγηση αντιστοιχούν στον μεταποιητικό τομέα, με τον τουριστικό να ακολουθεί.


Είναι ζήτημα αν ξεπερνούν τις 200 οι επενδύσεις που ξεπερνούν σε αξία τα 2 εκατ. ευρώ. «Οι μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις λείπουν…» παραδέχεται στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου.


Από αυτή την άποψη, αν εξαιρέσει κανείς τις επενδύσεις που αφορούν μονάδες βιοντίζελ και αιολικής ενέργειας, ξεχωρίζει ως ενδεχομένως η πλέον σημαντική ίσως νέα επένδυση στον μεταποιητικό τομέα αυτή που ήδη υλοποιείται στην Πάτρα με φορέα τη νεοσύστατη εταιρεία Solar Cells Hellas. Η εν λόγω επένδυση εντάχθηκε στον Ν. 2399/2004 με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, είναι ύψους 21,55 εκατ. ευρώ, επιδοτείται σε ποσοστό 50% και θα δημιουργήσει 116 μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς αφορά την ίδρυση και λειτουργία μονάδας φωτοβολταϊκών στοιχείων πολυκροταλλικού πυριτίου, τα οποία επιτρέπουν την άμεση μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Ιδιαιτέρως σημαντική εξάλλου μπορεί να θεωρηθεί η επένδυση για την παραγωγή ξυλείας MDF στα Γρεβενά από την Alfa Wood Πίνδος. Η κλειστή τα τελευταία χρόνια μονάδα ινοσανίδων Πίνδος «ανασταίνεται» από τη βιομηχανία ξυλείας Alfa Wood, η οποία έλαβε έγκριση και για πρόσθετες επενδύσεις με σκοπό την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ρητίνης και, κυρίως, την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας από επεξεργασμένα απορρίμματα.


Οσον αφορά τα βιοκαύσιμα, αξιοσημείωτη είναι η ένταξη επένδυσης ύψους 8,2 εκατ. ευρώ της εταιρείας ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα στη Μαγνησία με επιχορήγηση 2,87 εκατ. ευρώ.


Η μεγαλύτερη νέα επένδυση που εντάχθηκε τους τελευταίους μήνες στον Ν. 2399/2004 από πολύ γνωστή και εισηγμένη στη Σοφοκλέους βιομηχανία είναι αυτή της εταιρείας αλουμινίου ΕΛΒΑΛ του ομίλου Βιοχάλκο. Στις μονάδες της στα Οινόφυτα Βοιωτίας η επιχείρηση επενδύει 13,5 εκατ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό τους, με προβλεπόμενη επιχορήγηση 4,05 εκατ. ευρώ, ίση προς το 30% του επενδυτικού κόστους. Λαμβανομένου υπόψη και του επενδυτικού προγράμματος της θυγατρικής εταιρείας ΕΤΕΜ, ο όμιλος ΕΛΒΑΛ επενδύει 23,4 εκατ. ευρώ.


* Καπνά και φάρμακα


Παρ’ ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κοινολογούν τον κατάλογο των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στον Ν. 2399/2004, η μεγαλύτερη αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δημιουργία του νέου εργοστασίου της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος της Philip Morris στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αφορά φαρμακευτικά προϊόντα και υλοποιείται από την εταιρεία Demo. Η επιχείρηση αυτή, η οποία ασχολείται κυρίως με την παραγωγή ορών και αναπτύσσεται εντυπωσιακά στη διεθνή αγορά, επεκτείνει τις βιομηχανικές μονάδες της στην Αττική και δημιουργεί νέες στη Θεσσαλονίκη. Είναι ελληνικών συμφερόντων και το επενδυτικό της σχέδιο ανέρχεται σε 34,8 εκατ. ευρώ, το 35% των οποίων, δηλαδή 12,2 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει επιχορήγηση. Οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι εξήντα.


Από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας προέρχονται επίσης άλλες τρεις επιχειρήσεις που εξασφάλισαν την απαιτούμενη έγκριση επιχορήγησης για να υλοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις με βάση τον Ν. 2399/2004. Υψους 12,6 εκατ. ευρώ είναι αυτή που πραγματοποιεί στην Παιανία η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία Boehringer Ingelheim Ελλάς, επιχείρηση η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες εξαγωγείς, ενώ 3,9 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει η επένδυση της ιδιαίτερα δραστήριας στον ερευνητικό τομέα εταιρείας Elpen στο Πικέρμι, η οποία αυξάνει κατά 26 άτομα το προσωπικό της. Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου από απόψεως όγκου παραγωγής, η Φαμάρ του ομίλου Μαρινόπουλου, επενδύει στις μονάδες της στην Αττική και στη Βοιωτία υπερδιπλάσιο ποσό, αλλά δημιουργεί πολύ λιγότερες νέες θέσεις εργασίας. Δαπανά 7,88 εκατ. ευρώ που θα αποδώσουν πέντε νέες θέσεις. Ολες αυτές οι επενδύσεις επιχορηγούνται με 35% του επενδυτικού κόστους.


Από τις μεγάλες εισηγμένες στη Σοφοκλέους επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν χρήση το 2007 των κινήτρων του Ν. 2399/2004, ξεχωρίζουν εξάλλου οι βιομηχανίες ειδών αλουμινίου Αλουμύλ και μεταλλικών και πλαστικών προϊόντων δευτερογενούς συσκευασίας Μαΐλλης, αφού η πρώτη ενέταξε στον νόμο επένδυση ύψους 3,84 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μονάδας της στο Κιλκίς, ενώ η δεύτερη θα υλοποιήσει στις μονάδες της στα Οινόφυτα και στον Εβρο ως τα τέλη του 2007 δύο διαφορετικές επενδύσεις συνολικού ύψους 8,22 εκατ. ευρώ, αποβλέποντας κυρίως σε αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων της. Ωστόσο ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση προβλέπεται να προκύψουν νέες θέσεις απασχόλησης.


Υψηλότερης αξίας είναι οι επενδύσεις που υλοποιούν οι επιχειρήσεις αρτοποιίας Καραμολέγκος, επίπλων Δρομέας και γαλακτοκομικών Κρι-Κρι. Η πρώτη έχει και το σχετικά μεγαλύτερο σε αξία πρόγραμμα, αφού ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και προβλέπει 38 νέες θέσεις εργασίας. Η δεύτερη δαπανά 3,9 εκατ. ευρώ και η τρίτη 8 εκατ. ευρώ, αποσκοπώντας αμφότερες στη διεύρυνση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων.


Οσον αφορά άλλες μη εισηγμένες στη Σοφοκλέους επιχειρήσεις, στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών αξιοσημείωτη είναι η ύψους 10,8 εκατ. ευρώ και επιχορηγούμενη κατά 40% επένδυση επέκτασης που υλοποιεί στον Ασπρόπυργο η εταιρεία ΝΟΕ, η οποία όμως προσθέτει μόλις τέσσερις νέες θέσεις δουλειάς, έναντι 55 θέσεων που υπόσχεται ως νεοϊδρυθείσα η εταιρεία με τα αρχικά DM στην Καστοριά, καθώς η επένδυση αυτή αφορά την ίδρυση και λειτουργία μονάδας κατεργασίας γουνοφόρων δερμάτων, ανέρχεται σε 5,9 εκατ. ευρώ και επιδοτείται κατά το ήμισυ.


Ορισμένα ακόμη αξιοσημείωτα βιομηχανικά επενδυτικά προγράμματα εξελίσσονται στη Ροδόπη. Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής η εταιρεία περιβαλλοντικών συστημάτων Helesi προωθεί επιδοτούμενη κατά 55% – «φτωχή» ωστόσο σε νέες θέσεις απασχόλησης, αφού αυτές δεν ξεπερνούν τις έξι – επένδυση ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μονάδων πλαστικών κάδων απορριμμάτων και παλετοκιβωτίων, ενώ η συνδεδεμένη με την εισηγμένη Sanyo εταιρεία Arcadia Digital δαπανά 4,6 εκατ. ευρώ για να επεκτείνει μονάδα παραγωγής προεγγεγραμμένων οπτικών ψηφιακών δίσκων. Στη Φθιώτιδα εξάλλου η νεοσύστατη εταιρεία Fibralco επενδύει περί τα 4,85 εκατ. ευρώ για την παραγωγή μονωτικών υλικών από μη υφασμένα υφάσματα, υποσχόμενη 15 μόνιμες θέσεις εργασίας.


Τη μεγαλύτερη επένδυση στη Θεσσαλονίκη, ύψους 10,25 εκατ. ευρώ με επιχορήγηση 4,1 εκατ. ευρώ, υλοποιεί η εταιρεία εύκαμπτων υλικών συσκευασίας Α. Χατζόπουλος στο πλαίσιο ολοκληρωμένου τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου με έγκριση που έλαβε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.