Στους διεθνείς επενδυτικούς χρηματιστηριακούς κύκλους διερευνούν συχνά, όταν ο λόγος έρχεται στον όμιλο Βιοχάλκο και στο χαλυβουργικό σκέλος του, την εταιρεία Σιδενόρ, αν και πότε ο νεοσύστατος κολοσσός Arcelor-Mittal θα κρίνει ότι ήλθε η ώρα να «απλώσει το χέρι του» στην Ελλάδα, πολλαπλασιάζοντας το «ανενεργό» χαμηλό ποσοστό που κατέχει από ετών στη Σιδενόρ και για κάποιους λόγους δεν εννοεί να πουλήσει.


Ισως αυτό να μη συμβεί ποτέ, τουλάχιστον όσο η οικογένεια του κ. Νικ. Στασινόπουλου διαμηνύει προς κάθε ενδιαφερόμενο «δεν πουλάμε την εταιρεία», δηλώνοντας ταυτοχρόνως «ανοικτή» σε διάφορες προτάσεις συνεργασιών. Ωστόσο η Σιδενόρ διεθνοποιείται ήδη ταχύτατα και εξελίσσει μία από τις θυγατρικές της σε πόλο πολλαπλών διεθνών επιχειρηματικών συνεργασιών, συζητώντας επιμέρους συνεργασίες και με το γκρουπ Arcelor-Mittal, γεγονός που εξηγεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών οίκων για την πορεία της και προδιαγράφει ενδιαφέρουσες διεργασίες για μετοχικές ανακατατάξεις ή άλλης μορφής στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες.


Στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται εκείνη η θυγατρική της που μοιάζει να «επέστρεψε από τον Αδη», εταιρεία η οποία εδώ και μερικούς μήνες νιώθει τόσο ικανή ώστε να «τρίζει τα δόντια» στη διεθνή αγορά, παίρνοντας «μέσα από τα χέρια» διάσημων επιχειρήσεων μεγάλα συμβόλαια για την τοποθέτηση χαλυβδοσωλήνων σε ενεργειακούς αγωγούς και καθιστώντας τη Σιδενόρ υπολογίσιμο παράγοντα στο παγκόσμιο χαλυβουργικό στερέωμα.


* Επιστροφή στην κερδοφορία


Τα «ξεγραμμένα» το 2003 από τους αναλυτές Σωληνουργεία Κορίνθου, που σε μία μόνο χρονιά είχαν καταγράψει ζημιές της τάξεως των 54 εκατ. ευρώ, αλλά αναγεννημένα επεκτείνονται πλέον με υψηλή κερδοφορία ακόμη και στις ΗΠΑ, κερδίζοντας συμβόλαια-«μαμούθ» αξίας 255 εκατ. δολαρίων, ήταν το αντικείμενο συνομιλιών που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προσφάτως μέλη των οικογενειών Στασινόπουλου – Μιτάλ στην Ινδία.


Ο κ. Ι. Στασινόπουλος, υπεύθυνος της Σιδενόρ, έγινε δεκτός πριν από μερικές εβδομάδες στο Νέο Δελχί από μέλη της οικογενείας του ινδού μεγιστάνα κ. Λακσμί Μιτάλ, του «αφεντικού» του μεγαλύτερου παγκοσμίως χαλυβουργικού κολοσσού, για να συζητήσουν, όπως λέγεται, το ενδεχόμενο επιμέρους συνεργασίας με άξονα τους χαλυβδοσωλήνες. Η Arcelor-Mittal, η οποία κατέχει μόλις το 1,12% της Σιδενόρ, ανανέωσε και πρόσφατα συμβόλαιο με το οποίο καθίσταται ένας από τους βασικούς προμηθευτές των Σωληνουργείων Κορίνθου με τον υψηλής ποιότητας χάλυβα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των χαλυβδοσωλήνων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μολονότι δεν προέκυψε ακόμη κάποια νέα, διαφορετικής μορφής, συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, τα δύο μέρη συνεχίζουν με διάφορες ευκαιρίες τις επαφές τους, καθώς η Σιδενόρ αναβαθμίζεται σε σημαντικό περιφερειακό «παίκτη» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η Arcelor-Mittal φαίνεται να «κτίζει» ισχυρές θέσεις με επίκεντρο τη Ρουμανία.


Τα κέρδη της Σιδενόρ και των θυγατρικών της το 2006 θα είναι, εκτός απροόπτου, τα υψηλότερα από καταβολής της εταιρείας, υπερβαίνοντας σημαντικά τα κέρδη-ρεκόρ του 2004 και τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το 2005, η ελληνική αγορά χάλυβος αφήνει πλούσια κέρδη, ακολουθώντας την αύξηση της ζήτησης και την άνοδο ακόμη και κατά 20% των τιμών. Με επιλεγμένες επενδύσεις η επιχείρηση φαίνεται να διασφαλίζει την κυρίαρχη θέση της στην αγορά και διευρύνει την ποικιλία των προϊόντων της, αξιοποιώντας τα «παχυλά» κέρδη της.


* Εξαιρετική συγκυρία


«Η συγκυρία είναι εξαιρετική» παραδέχεται στέλεχος του ομίλου, ομολογώντας ότι τα χαλυβουργεία στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο λειτουργούν στο έπακρον και «προετοιμάζουν» με προϊόντα τους τη βουλγαρική αγορά για να δεχθεί από το επόμενο έτος τον σίδηρο μπετόν που θα αρχίσει να παράγει η εξειδικευμένη ως τώρα μόνο στα πλατέα προϊόντα χάλυβος εταιρεία Stomana, ολοκληρώνοντας ευρύτατο επενδυτικό πρόγραμμα για τη διεύρυνση της παραγωγής της. Στο χαλυβουργείο του Βόλου εκπαιδεύονται πυρετωδώς για τον σκοπό αυτό βούλγαροι τεχνικοί και εργάτες, καθώς η βουλγαρική χαλυβουργία προορίζεται να καλύπτει με σίδηρο μπετόν ανάγκες όχι μόνο της τοπικής αλλά και της ρουμανικής αγοράς.


Με την αναβάθμισή της η Stomana εξελίσσεται σε μεγαλύτερη από τη μητρική Σιδενόρ, αφού ήδη το 2005 είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 257 εκατ. ευρώ και κέρδη 27 εκατ. ευρώ.


Η προοπτική λοιπόν η Σιδενόρ να έλθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον γιγαντιαίο όμιλο Arcelor-Mittal στα Βαλκάνια, στη μάχη για τα μερίδια αγοράς, ίσως δεν είναι αβάσιμη, αν και ορισμένοι πιθανολογούν ότι κάτι τέτοιο θα δώσει την ευκαιρία στις δύο πλευρές «να έλθουν πιο κοντά». Με βασικό αντίπαλο ένα αυστραλιανό επενδυτικό fund, η Σιδενόρ διεκδικεί αυτή την περίοδο την εξαγορά και ενός ελασματουργείου χάλυβος στο Μαυροβούνιο, ενώ αναπτύσσει ομοειδή μονάδα, την οποία έχει ενοικιάσει με δικαίωμα μελλοντικής εξαγοράς, στη FYROM και επεκτείνεται εμπορικά τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Αλβανία. Οποια και αν είναι η εξέλιξη των σχέσεων της Σιδενόρ με το γκρουπ Arcelor-Mittal και τους άλλους μεγάλους «παίκτες» της διεθνούς αγοράς χάλυβος, οι συντηρητικές προβλέψεις ορισμένων αναλυτών για την πορεία της το 2007 και το 2008 μπορούν να θεωρηθούν όχι απλώς φειδωλές, αλλά «στάχτη στα μάτια» των μετόχων της.