Μαίνεται και προσλαμβάνει ασυνήθιστες για τα ελληνικά δεδομένα διαστάσεις η εμπορική σύγκρουση στην κυριαρχούμενη από την ασυναγώνιστη Coca-Cola 3Ε ελληνική αγορά των ανθρακούχων αναψυκτικών. Ενας αχαιός βιομήχανος με μερίδιο της τάξεως του 2% βάλθηκε να «μην αφήσει σε χλωρό κλαρί» την εταιρεία-ηγέτιδα του κλάδου, συγκροτώντας μέτωπο με μικρότερες επιχειρήσεις και χονδρεμπόρους. Εκ παραλλήλου η PepsiCo ΗΒΗ, προφανώς με έξωθεν οδηγίες, διαμηνύει ότι «θα τα μαζέψει». Θα αποχωρήσει λέει από την Ελλάδα, κλείνοντας τα εργοστάσιά της, αν δεν εξασφαλιστεί η τήρηση «υγιών κανόνων ανταγωνισμού», προφανώς όπως τους αντιλαμβάνεται η ίδια.


Το προμήνυμα της νέας φάσης του εμπορικού «πολέμου» που πυροδότησε η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την επιβολή ποινής ύψους 8,66 εκατ. ευρώ στην Coca-Cola 3Ε και η δήλωση της τελευταίας ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει την πολιτική της, δόθηκε την περασμένη Δευτέρα.


Με προσφυγή της η PepsiCo ΗΒΗ στράφηκε εναντίον του ελληνικού Δημοσίου και της Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «συρρίκνωση» του μεριδίου της στην αγορά λόγω καταστρατήγησης των όρων του ελεύθερου ανταγωνισμού. Ζήτησε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών να επιβάλει στην Coca-Cola 3Ε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρόστιμο 26 εκατ. ευρώ και περίπου να τη θέσει υπό ομηρεία, ορίζοντας ότι θα τιμωρείται με χρηματική ποινή 23.476 ευρώ ημερησίως αν παραβιάζει τέσσερις κανόνες που η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με αμφισβητούμενη σαφήνεια, είχε θέσει το 2002.


Την ίδια ημέρα στην Πάτρα η τοπική βιομηχανία αναψυκτικών Lux της οικογένειας Μαρλαφέκα, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με την PepsiCo ΗΒΗ, «τραβούσε το σχοινί» πολύ πιο μακριά, εγκαινιάζοντας κύκλο επαφών με άλλες, μικρότερες ομοειδείς επιχειρήσεις αλλά και χονδρεμπόρους ώστε να ζητήσουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τον ελληνοαμερικανικό επιχειρηματικό γίγαντα. «Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου, θα φθάσουμε ως τα άκρα, θα εξαντλήσουμε όλα τα δικαιώματα που μας δίνουν οι νόμοι, δεν είναι δυνατόν να πουλάμε αναψυκτικά μας πιο εύκολα στον Καναδά απ’ ό,τι στην Ελλάδα…» δηλώνει ο επικεφαλής της εταιρείας κ. I. Μαρλαφέκας προσθέτοντας: «Αν θέλουν να μας βάλουν λουκέτο, θα πέσουμε μαχόμενοι». Οπως υποστηρίζει, ακόμη και πριν από λίγες ημέρες, μετά την απόφαση της επιτροπής, η Coca-Cola 3Ε «συνέχισε απροσχημάτιστα να εφαρμόζει τις μεθόδους για τις οποίες τιμωρήθηκε». Αν και για το μέγεθός της είναι αρκετά κερδοφόρος, αφού επωφελείται από τις κάθε άλλο παρά χαμηλές τιμές που επικρατούν στην αγορά, η Lux ετοιμάζει φάκελο για μια νέα προσφυγή-καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία κατηγορεί ότι «χαϊδεύει τον κολοσσό».


Είτε «συντονίζει» είτε όχι τα «μέτωπα» που συγκροτούνται εναντίον του μεγάλου ανταγωνιστή της, η PepsiCo ΗΒΗ φρόντισε να διαμηνύσει προσφάτως σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι αναμένει την αποσαφήνιση των «όρων του παιχνιδιού» για να καταλήξει στην απόφαση αν θα διατηρήσει ή όχι τα εργοστάσιά της στην Ελλάδα. «Οι επίδικες πρακτικές του ανταγωνιστή μας προκαλούν στην εταιρεία μας σημαντικό περιορισμό του μεριδίου μας στην αγορά» αναφέρει στην προσφυγή της η ζημιογόνος όλα τα τελευταία χρόνια εταιρεία. «Ή θα επικρατήσουν κανόνες υγιούς ανταγωνισμού ή θα φύγουμε» αναγγέλλει ο κ. Απ. Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλός της.


«Είναι πασίγνωστο ποιος έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια, τα μερίδια άλλωστε τα αποφασίζει καθημερινά ο καταναλωτής – δεν έχει παρά να κρίνει κάποιος από την προτίμηση που δείχνουν οι καταναλωτές όταν επιλέγουν από τα ράφια των σουπερμάρκετ» περιορίζεται να σχολιάσει αρμόδιο στέλεχος της Coca-Cola 3Ε, θεωρώντας «αναμενόμενη» την αντίδραση-προσφυγή της PepsiCo ΗΒΗ και αφήνοντας αιχμές περί «βρώμικου πολέμου» που εξελίσσεται εναντίον της με κατευθυνόμενες καταγγελίες. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ασχολήθηκε με την ουσία, αλλά με τον τύπο της υπόθεσης» προσθέτει.


H επιχείρηση το 2005 διέθεσε στην ελληνική αγορά περίπου 800.000 κιβώτια ανθρακούχων αναψυκτικών λιγότερα απ’ όσα το 2004. Αυτό συνέβη όμως επειδή μειώθηκε η κατανάλωση. Ακόμη και όταν σε πολλά ψυγεία της τοποθετήθηκαν αναψυκτικά τρίτων εταιρειών το μερίδιό της έμεινε σχεδόν ακλόνητο, γύρω στο 80%.


H PepsiCo ΗΒΗ έχει άλλη γνώμη, ετοιμάζεται να επικαλεστεί και την πρόσφατη καταδίκη της Microsoft και ζητεί να πέσει βαρύς ο πέλεκυς. Με τον ισχυρισμό ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2002 είχε απειλήσει την Coca-Cola 3Ε με ημερήσια χρηματική ποινή 5.869 ευρώ για τέσσερις απαγορευμένες εμπορικές πρακτικές και τον περασμένο μήνα την ενοχοποίησε για τρεις από τις τέσσερις παραβάσεις αλλά δεν πολλαπλασίασε επί τρία την ποινή, θεωρεί ότι το επιβληθέν πρόστιμο ύψους 8.662.644 ευρώ πρέπει να ανέλθει σε 25.987.932 ευρώ. Επιπλέον, επικαλούμενη την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της EE για την υπόθεση της Microsoft ετοιμάζει συμπληρωματική προσφυγή προκειμένου να επιδιώξει περαιτέρω άνοδο του προστίμου.


Μια άλλη, ίσως εξίσου ισχυρή ευρωπαϊκή απόφαση ετοιμάζεται να επικαλεστεί από την πλευρά της και η πολλαπλώς βαλλόμενη γιγαντιαία επιχείρηση, η οποία με τη σειρά της δεν θα αργήσει να καταθέσει προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ζητώντας την άρση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Αν χρειαστεί θα προσφύγουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η εταιρεία μας εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Δ. Κωνσταντίνου. Εχει στα χέρια της το πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας που η ίδια και η Coca-Cola Company είχαν υπογράψει προ μηνών με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της EE για τις εμπορικές πρακτικές που θα ακολουθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στις άνω των 15 ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της EE όπου διαθέτει εργοστάσια και ηγετική θέση. H συμφωνία αυτή κατ’ άλλους δεν τη σώζει, κατ’ άλλους την αθωώνει.