ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 30% και κυρίως με μάνατζερ ανανεώνεται η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, τα μέλη του οποίου την προσεχή Τρίτη 16 Μαΐου συνέρχονται σε εκλογικοαπολογιστική συνέλευση και εκλέγουν νέο πρόεδρο και νέο διοικητικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον κάποτε σκληρό επικριτή των «ανεξέλεγκτων πολυεθνικών» βιομήχανο κ. Δ. Δασκαλόπουλο του ομίλου τροφίμων Vivartia ­ όπως είναι η νέα επωνυμία της εταιρείας που προκύπτει από τη συγχώνευση των ομίλων Δέλτα και Chipita.


Οπως είχε προδιαγραφεί από καιρό, ο πληθωρικός και μερικές φορές «εκρηκτικός» στις δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Οδ. Κυριακόπουλος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο πλέον προβεβλημένος και πολιτικά… αθυρόστομος πρόεδρος του ΣΕΒ τη μεταπολιτευτική περίοδο, αποχωρεί από την προεδρία. Παράλληλα, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, αποχωρεί και από μέλος του ΔΣ της ισχυρότερης εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας. Υστερα από εξαετή θητεία στη θέση του προέδρου, παραχωρεί τα ηνία στον επί σειράν ετών αντιπρόεδρο και ατύπως Νο. 2 στην ιεραρχία του συνδέσμου κ. Δασκαλόπουλο.


Οπαδός της «κοινωνίας των πολιτών» και θιασώτης του «μεγάλου ευρωπαϊκού οράματος της Λισαβόνας» για την ανάδειξη της Ευρώπης ως της πλέον ανταγωνιστικής οικονομίας του κόσμου, ο επόμενος, 25ος στην ιστορία του ΣΕΒ πρόεδρός του, δηλώνει «γνήσιος ευρωπαϊστής». Ωστόσο κάθε άλλο παρά απεχθάνεται το αγγλοσαξονικό μοντέλο και τις κοινωνικές και πολιτικές «ρήξεις». Διαφωνεί με τις θεωρητικές παλινωδίες επιλογής ιρλανδικού ή σουηδικού μοντέλου, θεωρώντας ότι εκείνο που λείπει είναι «να συνεννοηθούμε και να βρούμε τους τρόπους ως κοινωνία να κάνουμε αυτά που ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε». Ξαφνιάζοντας όσους υπέθεταν ότι κατατάσσεται στους οπαδούς της υπερορθόδοξης καπιταλιστικής οικονομικής Σχολής του Σικάγου, όπου σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων μετά την αποφοίτησή του από την ΑΣΟΕΕ, ο ίδιος είχε εισηγηθεί πέρυσι στο συνδικάτο της οικονομικής ελίτ της χώρας την υιοθέτηση μιας φιλόδοξης «Χάρτας υποχρεώσεων και δικαιωμάτων» των κοινωνικών εταίρων, ως υπεύθυνη απάντηση της επιχειρηματικής τάξης «απέναντι σε ένα αίσθημα δικαίου που διακατέχει την κοινωνία», επικρίνοντας κάθε πρακτική «άγριου εμπορευματικού καπιταλισμού» και υποστηρίζοντας ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί «στα μακροχρόνια και όχι στα άμεσα κέρδη».


Μέλος, μεταξύ άλλων, ολιγομελών διεθνών επιχειρηματικών φόρουμ όπως η περίφημη Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαίων Βιομηχάνων ERT, καθώς και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Δασκαλόπουλος δεν επιδίδεται αμέσως ή εμμέσως σε μπίζνες με το Δημόσιο και στηλιτεύει κατά καιρούς τη «διάχυση της διαφθοράς και της διαπλοκής». Οι υποστηρικτές του αναμένουν μια «λιγότερο προσωποπαγή», σε σχέση με αυτήν του προκατόχου του, περίοδο διοίκησης του ΣΕΒ, όπως άλλωστε λέγεται ότι επιθυμεί και το «συμβούλιο των σοφών», οι πρώην πρόεδροί του δηλαδή, που έδωσαν από το 2005 τη συγκατάθεσή τους για την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της κορυφαίας οργάνωσης της ελληνικής αστικής τάξης.


* Μεγαλύτερες πρωτοβουλίες


«Λιγότερες δηλώσεις και περισσότερες πρωτοβουλίες» έχουν πει ότι περιμένουν φίλοι τού χαμηλών τόνων συνήθως επόμενου προέδρου του ΣΕΒ, προσθέτοντας: «Θα λείψουν ίσως κάποιες εντυπώσεις, αλλά θα περισσέψουν η ουσία και η μεθοδικότητα». Κάποιοι αναμένουν ότι το «Ανοικτό Φόρουμ» για την ανταγωνιστικότητα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με πρωτοβουλία του ΣΕΒ, συγκεντρώνοντας πρωτοφανή συμμετοχή κοινωνικών οργανώσεων και απλών πολιτών, θα γίνει ίσως θεσμός. «Συνηθίσαμε να μαχόμαστε για τη μοιρασιά των πρόσκαιρων λαφύρων, παραβλέποντας το αύριο» είχε πει τότε ο από την προσεχή Τρίτη νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, προτού παραδεχθεί ότι «οι τάξεις, οι ομάδες, οι συντεχνίες, τα άτομα που προτιμούν να παριστάνουν τους κωφάλαλους, στρουθοκαμηλίζοντας μπροστά στα αιτήματα των καιρών και τις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου, είναι καταδικασμένες να περιθωριοποιηθούν».


Επικριτές του θεωρούν πάντως ότι δεν ανήκει σε αυτούς που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εθνικότητα της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων, προεξοφλώντας ότι δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του η πρόληψη, όπως κάποιοι άλλοι βιομήχανοι έχουν ζητήσει, του ενδεχόμενου «αφελληνισμού» βασικών ελληνικών μονάδων, αν και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που δήλωνε ότι πραγματικά τον «τρομάζει» η απίστευτη οικονομική ισχύς και η γραφειοκρατική δομή των τεράστιων πολυεθνικών.


Οπως και να έχουν τα πράγματα, η ανανέωση ηγεσίας στον ΣΕΒ αφορά σχεδόν το 1/3 των μελών της διοίκησής του και αναβαθμίζει την ηγεσία της οργάνωσης περισσότερο με μάνατζερ και λιγότερο με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, βιομηχανικών κυρίως αλλά και του τομέα των υπηρεσιών, προφανώς στο πλαίσιο της θεωρίας που υποστηρίζει ότι εκείνο που «μετράει» πριν απ’ όλα είναι η ίδια η επιχείρηση και όχι τόσο ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Σύμφωνα με τον κ. Δ. Δασκαλόπουλο, πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που η επιχειρηματική τάξη προσδιοριζόταν με αναφορά στις «μεγάλες οικογένειες».


H νέα, εικοσαμελής διοίκηση του Συνδέσμου της επιχειρηματικής ­ και όχι στενά βιομηχανικής ­ ελίτ της χώρας θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, επτά μάνατζερ, περισσότερους δηλαδή από ποτέ, αφού σχεδόν ένα στα τρία μέλη της δεν θα είναι ιδιοκτήτης. Από τη μεγάλη αλλά και τη μικρή βιομηχανία, μέσω περιφερειακών Συνδέσμων, θα προέρχονται τα 14 από τα 20 μέλη της. Εξι μέλη θα προέρχονται εξάλλου από τον τομέα των υπηρεσιών. H διοίκηση θα αποτελείται εφεξής από 20 και όχι από 21 μέλη που έχει σήμερα, καθώς παύει να συμμετέχει σε αυτήν ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ. Οπως συμβαίνει πάντοτε βέβαια σε αυτό το συνδικάτο, το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και ενιαίο, αφού η λίστα των υποψηφίων προσυμφωνείται με διαβουλεύσεις ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του.


* O γενικός διευθυντής


Καθήκοντα γενικού διευθυντή του Συνδέσμου λέγεται ότι θα αναλάβει, έχοντας στο ενεργητικό του πείρα από τη διοίκηση επιχειρήσεων με διεθνείς δραστηριότητες, ο ασχολούμενος επί σειράν ετών με τον ΣΕΒ και προερχόμενος από τη Δέλτα Παγωτού μάνατζερ κ. Δ. Νικολάου.


Εξάλλου η νέα διοίκηση αναμένεται να περιλαμβάνει τρεις αντιπροέδρους με εκτελεστικές αρμοδιότητες, καθώς οι θέσεις αυτές παύουν να έχουν τυπικό χαρακτήρα. Ενας εκ των αντιπροέδρων θα έχει την ευθύνη για την οικονομική πολιτική και την επιχειρηματικότητα, άλλος για τη διοίκηση του ΣΕΒ και την επικοινωνία και ο τρίτος, για τον οποίο η θέση φαίνεται να έχει κλείσει στο πρόσωπο του κ. X. Κυριαζή, θα έχει την ευθύνη για τις εργασιακές σχέσεις, την απασχόληση, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και το περιβάλλον.


Με ενδιαφέρον αναμένεται, πάντως, η ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου σκιαγράφηση από τον ΣΕΒ της κάθε άλλο παρά ρόδινης τρέχουσας κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς παρά τις αναλαμπές που παρουσιάζει η επενδυτική δραστηριότητα βάσει του νόμου 2399/2004 η φυγή μονάδων στο εξωτερικό συνεχίζεται, οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν σε αυξανόμενο ποσοστό στασιμότητα ή και κάμψη των πωλήσεων και των κερδών τους από τις εγχώριες δραστηριότητές τους και, όπως όλα δείχνουν, οι σημαντικότερες επενδύσεις ελληνικών βιομηχανιών το 2006, όπως και το 2005, θα γίνουν εκτός Ελλάδος.


Ποιοι έρχονται, ποιοι αποχωρούν


ΥΣΤΕΡΑ από ηχηρή, θα μπορούσε να πει κανείς, απουσία μερικών ετών εκπροσωπείται εκ νέου στο ΔΣ του ΣΕΒ, πεισθείσα προφανώς από τον κ. Δ. Δασκαλόπουλο, η εταιρεία που αποτέλεσε ιστορικά τον μεγαλύτερο στυλοβάτη του Συνδέσμου, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Θα την εκπροσωπήσει ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Δ. Παπαλεξόπουλος, υιός του άλλοτε προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδ. Παπαλεξόπουλου. Για πρώτη φορά στη διοίκηση του βιομηχανικού συνδικάτου θα μετέχει εξάλλου, προσθέτοντας το ειδικό βάρος που της αναλογεί, η υπό κρατικό έλεγχο αλλά ιδιωτικών κατά βάση κεφαλαίων εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς εισέρχεται σε αυτήν ο επαγγελματίας μάνατζερ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Π. Καβουλάκος.


Νέο μέλος ακόμη, προερχόμενο από τη βιομηχανία, θα είναι ο άλλοτε εκπρόσωπος στον ΣΕΒ της Αλουμίνιον της Ελλάδος κ. K. Κουκλέλης, μάνατζερ σήμερα της εταιρείας αλουμινίου ΕΛΒΑΛ, εκπροσωπώντας τον μεταλλουργικό όμιλο Βιοχάλκο. Το ίδιο και ο κ. Στ. Γιαννακόπουλος από τον βιομηχανικό κυρίως κλάδο του ομίλου Μυτιληναίου. Ενας άλλος γνωστός μάνατζερ με διεθνή καριέρα, ο κ. Ευθ. Βιδάλης, διευθύνων σύμβουλος του μεταλλευτικού ομίλου S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά και πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, θα αποτελεί επίσης ένα από τα νέα μέλη της ηγεσίας του ΣΕΒ.


Από τον χώρο των μάνατζερ και ειδικότερα της πληροφορικής και της νέας τεχνολογίας προέρχεται ένα ακόμη από τα νέα μέλη της διοίκησης που θα διευθύνει τον ΣΕΒ την επόμενη διετία. Πρόκειται για τον κ. A. Τσάγκο, διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Ελλάς. Αυτά θα είναι τα έξι νέα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ, από το οποίο αποχωρούν, μαζί με τον κ. Οδ. Κυριακόπουλο και τον γενικό διευθυντή του κ. I. Δραπανιώτη, ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος της Chipita ο οποίος έχει αναλάβει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της Vivartia, προφανώς για να μη μετέχουν δύο στελέχη από τον ίδιο όμιλο, ο κ. M. Στασινόπουλος της Βιοχάλκο για παρόμοιους λόγους, ο ασχολούμενος με τη βιομηχανία ξυλείας Σέλμαν μάνατζερ κ. Χρ. Κομνηνός, ο κ. N. Βουγιουκλής της Ενωσης Βιομηχανιών Θράκης, καθώς και ο κ. I. Κυριακόπουλος της εταιρείας πληροφορικής LogicDis.


Την πλευρά της βιομηχανίας αντιπροσωπεύουν μαζί με τους κκ. Δ. Δασκαλόπουλο, Δ. Παπαλεξόπουλο, Π. Καβουλάκο, E. Βιδάλη, K. Κουκλέλη και Σ. Γιαννακόπουλο, επανεκλεγόμενοι στη διοίκηση της οργάνωσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Γ. Μυλωνάς, ως εκπρόσωπος όμως του ομίλου συστημάτων αλουμινίου Αλουμύλ και όχι του ΣΒΒΕ που εξακολουθεί να τηρεί αποστάσεις από τον ΣΕΒ, ο κ. I. Ακκάς της Ελληνικής Υφαντουργίας, η κυρία Δήμητρα Μητρογιαννοπούλου της εταιρείας πλαστικών Αργώ, ο κ. I. Ταβουλάρης των Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας, ο κ. Αθ. Λαβίδας της φαρμακευτικής Lavipharm, ο κ. N. Ρώμνιος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, ο κ. Ευρ. Ευλογημένος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας και ο κ. B. Σπηλιόπουλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.


Τη φωνή άλλων, μη βιομηχανικών επιχειρήσεων «μεταφέρουν» στον ΣΕΒ, μαζί με τον κ. I. Τσάγκο, ο κ. Θ. Φέσσας της εταιρείας πληροφορικής Info-Quest, ο κ. A. Καλλιτσάντσης από τον τεχνικό – κατασκευαστικό κλάδο εκπροσωπώντας τον όμιλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής, ο κ. N. Καραμούζης από τον τραπεζικό ως εκπρόσωπος της Eurobank, η κυρία Βαρβάρα Στράτου – Βερνίκου του εμπορικού οίκου Notos Com και ο κ. X. Κυριαζής, εκπροσωπώντας τον οίκο συμβουλευτικών υπηρεσιών Pricewaterhouse Coopers.