Ανθρακες αποδεικνύεται για τη βιομηχανία ο θησαυρός του αναπτυξιακού νόμου 2399/2004, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Μάρτιο, καθώς η απόδοσή του σε επενδυτικά σχέδια μοιάζει εξαιρετικά φτωχή. Μπορεί φυσικά την άπνοια να διαδέχεται μια κάποια αύρα στον επενδυτικό τομέα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τον αριθμό των εγκεκριμένων σχεδίων, πλην όμως η επιζητούμενη επενδυτική αναζωογόνηση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.


«Ειδικά στη βιομηχανία έχουν εγκριθεί 292 επενδυτικά – επιχειρηματικά σχέδια, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 369 εκατ. ευρώ» ανέφερε με σχετική ικανοποίηση προς «Το Βήμα» την περασμένη Τρίτη αρμόδιος παράγων της διεύθυνσης ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τα εγκεκριμένα αυτά σχέδια προβλέπεται να επιχορηγηθούν με 155 εκατ. ευρώ, δηλαδή με ποσοστό 42% της συνολικής δαπάνης, δημιουργώντας περί τις 1.500 νέες θέσεις εργασίας – μόνιμες και περιοδικές. Ωστόσο η μέση επενδυτική δαπάνη δεν ξεπερνά τα 1,26 εκατ. ευρώ, οι επενδύσεις που διαφοροποιούν και εκσυγχρονίζουν τη δομή του εγχώριου παραγωγικού ιστού σπανίζουν και οι μεγάλοι όμιλοι – με ελάχιστες εξαιρέσεις – απέχουν. «Αναμένουμε μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ενδιαφέρον το 2006, είναι ένα λακωνικό και μάλλον κοινότυπο σχόλιο στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος.


* H υψηλή τεχνολογία


Πράγματι είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και αναβάθμισης του βιομηχανικού τομέα, όπως αυτή που ολοκλήρωσε πρόσφατα στην Πάτρα η πολυεθνικών συμφερόντων Atmel Hellas, δαπανώντας 15,8 εκατ. ευρώ με επιχορήγηση 6,23 εκατ. ευρώ και δημιουργώντας 134 νέες θέσεις εργασίας βάσει του προϋπάρχοντος αναπτυξιακού νόμου. H εν λόγω επιχείρηση παράγει πλέον ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για εφαρμογές σε πολυμέσα και στις τηλεπικοινωνίες, αλλά δεν έχει πολλούς «μιμητές», καθώς η υποκατάσταση εισαγόμενων προϊόντων και γενικότερα η διεύρυνση του παραγωγικού ορίζοντα με επέκταση σε νέες κατηγορίες προϊόντων κάθε άλλο παρά αποτελούν τον κανόνα των βιομηχανικών επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.


Παρ’ όλο που οι αρμόδιες υπηρεσίες με άνωθεν εντολές δεν κοινολογούν τον κατάλογο των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στον νόμο 2399/2004, η μεγαλύτερη αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, φαρμακευτικά προϊόντα και υλοποιείται από την εταιρεία Demo. H επιχείρηση, η οποία ασχολείται κυρίως με την παραγωγή ορών και αναπτύσσεται εντυπωσιακά στη διεθνή αγορά, επεκτείνει τις βιομηχανικές μονάδες της στην Αττική και δημιουργεί νέες στη Θεσσαλονίκη. Είναι ελληνικών συμφερόντων και το επενδυτικό της σχέδιο ανέρχεται σε 34,8 εκατ. ευρώ, το 35% των οποίων, δηλαδή 12,2 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσουν επιχορήγηση. Οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι εξήντα.


Στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας ανήκουν άλλες τρεις επιχειρήσεις που εξασφάλισαν την απαιτούμενη έγκριση επιχορήγησης για να υλοποιήσουν επενδύσεις. Υψους 12,6 εκατ. ευρώ είναι αυτή που πραγματοποιεί στην Παιανία η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία Boehringer Ingelheim Ελλάς, επιχείρηση η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές στον τομέα των εξαγωγών, ενώ 3,9 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει η επένδυση της ιδιαίτερα δραστήριας στον ερευνητικό τομέα εταιρείας Elpen στο Πικέρμι, η οποία αυξάνει κατά 26 άτομα το προσωπικό της. H μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου από απόψεως όγκου παραγωγής, η Φαμάρ του ομίλου Μαρινόπουλου, επενδύει στις μονάδες της στην Αττική και στη Βοιωτία υπερδιπλάσιο ποσό, αλλά δημιουργεί πολύ λιγότερες νέες θέσεις εργασίας. Δαπανά 7,88 εκατ. ευρώ που θα αποδώσουν πέντε νέες θέσεις. Ολες αυτές οι επενδύσεις επιχορηγούνται με 35% του επενδυτικού κόστους.


* Οι νέες θέσεις εργασίας


Στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών αξιοσημείωτη είναι η ύψους 10,8 εκατ. ευρώ και επιχορηγούμενη κατά 40% επένδυση επέκτασης που υλοποιεί στον Ασπρόπυργο η εταιρεία ΝΟΕ, η οποία όμως προσθέτει μόλις τέσσερις νέες θέσεις δουλειάς έναντι 55 θέσεων που υπόσχεται ως νεοϊδρυθείσα η εταιρεία με τα αρχικά DM στην Καστοριά, καθώς η επένδυση αυτή αφορά την ίδρυση και λειτουργία μονάδας κατεργασίας γουνοφόρων δερμάτων, ανέρχεται σε 5,9 εκατ. ευρώ και επιδοτείται κατά το ήμισυ.


Τρία άλλα άγνωστα βιομηχανικά επενδυτικά προγράμματα που χρήζουν ίσως αναφοράς εξελίσσονται στη Ροδόπη, στα Γρεβενά και στη Φθιώτιδα. Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής η εταιρεία περιβαλλοντικών συστημάτων Helesi προωθεί επιδοτούμενη κατά 55% αλλά πενιχρή σε νέες θέσεις απασχόλησης, αφού αυτές δεν ξεπερνούν τις έξι, επένδυση ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μονάδων πλαστικών κάδων απορριμμάτων και παλετοκιβωτίων. Εξω από την πόλη των Γρεβενών η κλειστή τα τελευταία χρόνια μονάδα ινοσανίδων Πίνδος «ανασταίνεται» από τη βιομηχανία ξυλείας Alfa Wood, η οποία έλαβε έγκριση για πρόσθετες επενδύσεις ύψους 6,3 εκατ. ευρώ με σκοπό την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ρητίνης και, κυρίως, την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας από επεξεργασμένα απορρίμματα, ενώ κοντά στη Λαμία η υπό σύσταση εταιρεία Fibralco επενδύει περί τα 4,85 εκατ. ευρώ για την παραγωγή μη υφασμένων μονωτικών υλικών, υποσχόμενη 15 μόνιμες θέσεις εργασίας.


Λείπουν τα οράματα


Από τις μεγάλες εισηγμένες στη Σοφοκλέους επιχειρήσεις ξεχωρίζουν οι… «συνήθεις ύποπτες». Ο λόγος γίνεται για τις ακατάπαυστες σε επενδύσεις βιομηχανίες ειδών αλουμινίου Αλουμύλ και μεταλλικών και πλαστικών προϊόντων δευτερογενούς συσκευασίας Μαΐλλης. H πρώτη ενέταξε στον νόμο επένδυση ύψους 3,84 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μονάδας της στο Κιλκίς, ενώ η δεύτερη τη διετία 2006-2007 θα υλοποιήσει στις μονάδες της στα Οινόφυτα και στον Εβρο δύο διαφορετικές επενδύσεις συνολικού ύψους 8,22 εκατ. ευρώ, αποβλέποντας κυρίως σε αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων της. Ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση προβλέπεται να προκύψουν νέες θέσεις απασχόλησης.


Προφανώς ελλείψει διαμορφωμένων και οριστικοποιημένων νέων επενδυτικών «οραμάτων», εξ όσων είναι γνωστά, δεν υπάρχει προς το παρόν άλλη μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση της Σοφοκλέους που να έχει ζητήσει να κάνει χρήση των πλουσιοπάροχων συνήθως κινήτρων που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός και τα οποία μπορεί να φθάνουν και στο 55% του επενδυτικού κόστους.


Τη λίστα των εισηγμένων συμπληρώνουν, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι επιχειρήσεις αρτοποιίας Καραμολέγκος, επίπλων Δρομέας και γαλακτοκομικών Κρι-Κρι. H πρώτη έχει και το μεγαλύτερο σε αξία πρόγραμμα, αφού ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και προβλέπει 38 νέες θέσεις εργασίας. H δεύτερη δαπανά 3,9 εκατ. ευρώ και η τρίτη 8 εκατ. ευρώ, αποσκοπώντας αμφότερες στη διεύρυνση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων.