Στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του ομίλου ΟΤΕ για το 2018, όπως ανέφερε η διοίκηση του οργανισμού μιλώντας με αναλυτές της αγοράς. Ειδικότερα, η διοίκηση του ομίλου εξέφρασε την αισιοδοξία της για τον στόχο των κεφαλαιουχικών επενδύσεων (capex), ενώ για εφέτος προβλέπει πως οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι συνολικές επενδύσεις στο κομμάτι των οπτικών ινών στην Ελλάδα έως το 2022 θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα και τη σταθεροποίηση των εσόδων στη Ρουμανία, η εταιρεία σημείωσε στο β’ τρίμηνο του 2018 κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 319 εκατ. ευρώ, από 313,9 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Οι επενδύσεις σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων και στη συνδρομητική τηλεόραση βοήθησαν την εταιρεία να κερδίσει πελάτες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπου οι πωλήσεις είχαν πληγεί από την πολυετή ύφεση.

Θετική τάση

Ο ΟΤΕ προέβλεψε ότι η θετική τάση των δύο πρώτων τριμήνων θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, καθώς η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα αναμένεται να ευνοήσει την ανάπτυξη της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας. Τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 58%, στα 0,10 σεντ έναντι 0,06 σεντ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Στη Ρουμανία, τη μεγαλύτερη αγορά του ΟΤΕ στο εξωτερικό, σημειώθηκε σταθεροποίηση, με τα έσοδά του να ανέρχονται στα 237,8 εκατ. ευρώ, 0,8% υψηλότερα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Για το 2018 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές προβλέπεται να διαμορφωθούν σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, οι επενδύσεις στο κομμάτι των οπτικών ινών αποδίδουν καθώς οι πελάτες που έχουν υιοθετήσει την υπηρεσία FTTC ανέρχονται πλέον σε 449.000. Η διοίκηση, σχολιάζοντας την εικόνα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, εκτίμησε πως οι πρόσφατες κινήσεις (λ.χ. εξαγορά της Cyta από τη Vodafone) αποτελούν μια αναμενόμενη εξέλιξη στο πλαίσιο της εκλογικοποίησης του κλάδου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ