Καλοκαίρι για πάντα ονειρεύεται για την Ευρώπη ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ώρα.
Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε να καταργηθεί η πρακτική δεκαετιών που ισχύει στις χώρες της ΕΕ με τη μετακίνηση των δεικτών των ρολογιών μια ώρα μπροστά στα τέλη Μαρτίου και μια ώρα πίσω στα τέλη Οκτωβρίου.
«Κατά τη δημόσια διαβούλευση που είχαμε, οι Ευρωπαίοι πολίτες σε εκατοντάδες έρευνες που συμμετείχαν αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη από την αλλαγή της ώρας δυο φορές το χρόνο και ότι καλύτερο θα ήταν να μην επαναφέρουμε τους δείκτες των ρολογιών μας πίσω στη χειμερινή ώρα τον Οκτώβριο», είπε χαρακτηριστικά
Ο Γιουνκέρ

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησε ότι είναι προτιμότερη η παράταση της θερινής ώρας και το χειμώνα, κάτι που «μεταφράζεται» σε περισσότερο φως της μέρας τα απογεύματα. «Αυτό επιθυμούν οι Ευρωπαίοι και αυτό θα κάνουμε», τόνισε ο Γιουνκέρ.
Στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ ισχύουν τρεις ζώνες ώρας. Ενώ κάθε χώρα διατηρεί το δικαίωμα να εντάσσεται στη ζώνη που εκείνη επιθυμεί, οι αλλαγές της ώρας με την εφαρμογή της θερινής για την καλύτερη εκμετάλλευση της ηλιοφάνειας και την εξοικονόμηση ενέργειας και με την επαναφορά στη χειμερινή ώρα (που είναι η «κανονική»), καθορίζεται με κεντρική απόφαση από τις υπηρεσίες της ΕΕ για να αποφεύγονται παρενέργειες στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Η πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση των αλλαγών και για τη μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια (με διατήρηση των τριών ζωνών φυσικά) θα τεθεί προς έγκριση από τις εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Έλληνες και Κύπριοι διαφωνούν
Στην ηλεκτρονική διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου 2018, συμμετείχαν 4,6 εκατομμύρια πολίτες και από τα 28 κράτη-μέλη – πρόκειται για συμμετοχή-ρεκόρ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το 84% όσων απάντησαν τάχθηκε υπέρ της πρότασης να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.

Αίσθηση προκαλεί, ωστόσο, το ότι οι κάτοικοι της… ηλιόλουστης Ελλάδας και της Κύπρου είναι οι μόνοι που διαφωνούν με την μόνιμη υιοθέτηση της καλοκαιρινής ώρας. Συγκεκριμένα το 56% των Ελλήνων και το 53% των Κυπρίων διαφωνεί, ενώ και στην επίσης ηλιόλουστη Μάλτα διαφωνεί το 46% (το 54%, ωστόσο, συμφωνεί). Υψηλό είναι το ποσοστό των διαφωνούντων και στην Ιταλία (34%).