Μετά το σοκ που δέχθηκαν οι κολοσσοί της μεταλλουργίας από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές, η ρωσική βιομηχανία δέχεται ένα νέο πλήγμα από την πρόταση για αύξηση των φορολογικών βαρών στη μεταλλουργία και στην πετροχημική βιομηχανία.
Οπως μεταδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας, σε επιστολή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου Αντρέι Μπελαούσοφ παρουσίασε έναν κατάλογο με 14 ρωσικούς κολοσσούς οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερους φόρους.
Η Ρωσική Ενωση Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (ΡΕΕΒ) εκτιμά ότι απώλειες από τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στις εταιρείες μεταλλουργίας και χημικής βιομηχανίας μπορεί να είναι της τάξεως των 3 τρισ. ρουβλίων. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο πρόεδρος της ΡΕΕΒ Αλεξάντρ Σόχιν σε επιστολή του προς τον ρώσο πρόεδρο, στην οποία επισημαίνει ότι οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την αγορά και ότι οι μετοχές των μεταλλουργικών και χημικών βιομηχανιών θα έχουν απώλειες κεφαλαίου πάνω από 10%.
Στον απόηχο της είδησης οι μετοχές των εταιρειών δέχθηκαν σφυροκόπημα. Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκε ο Βλαντίμιρ Λίσιν, ιδιοκτήτης της χαλυβουργίας NovolipetskSteel. Είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 832 εκατ. δολάρια. Απώλειες 446 εκατ. δολ. είχε ο Βίκτορ Ράσνικοφ, βασικός μέτοχος του μεταλλευτικού ομίλου Magnitagorsk Steel, ενώ 444 εκατ. δολ. έχασε ο ιδρυτής της Severstal, Αλεξέι Μορντασόφ.
Επίσης οι ιδιοκτήτες της Evraz Ρομάν Αμπράμοβιτς και Αλεξάντρ Αμπράμοφ έχασαν συνολικά 600 εκατομμύρια δολάρια.
Οι συνιδιοκτήτες της εταιρείας Sibur Λεονίντ Μίχελσον και Γκενάντι Τίμτσενκο ήρθαν αντιμέτωποι με απώλειες 182 εκατ. και 55 εκατ. δολ. αντίστοιχα. Στα 290 εκατ. δολ. ανήλθε το πλήγμα για τον Βλαντίμιρ Ποτάνιν της Norilski Nikel.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ