Η ένταξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα ήταν μονόδρομος για την εξυγίανση της εταιρείας, όπως είχε περιγράψει το vima.gr σε σχετικό ρεπορτάζ τον Οκτώβριο του 2017.
O υποψήφιος επενδυτής βρέθηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση και η τράπεζα Πειραιώς ως βασικός και μόνος πιστούχος της εταιρείας με δάνεια 160 εκατ. ευρώ συμφώνησε στη διαδικασία που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την απόκτηση της ΕΒΖ από το fund 5IB Innovation Brain, κούρεμα δανείων από την πλευρά της τράπεζας και δέσμευση για επενδύσεις από τον νέο ιδιοκτήτη. Όλα αυτά όμως μέσα από τη διαδικασία ένταξης στον πτωχευτικό κώδικα και ειδικότερα του άρθρου 106.
Όπως αναφέρει με σημερινή της ανακοίνωση η ΕΒΖ, «Η Εταιρία ανακοινώνει ότι την Τετάρτη, 1/8/2018, υπογράφηκε μεταξύ της Εταιρίας και της εταιρίας 5IB INNOVATION BRAIN LLC, με έδρα την Ελβετία, έγγραφο προθέσεων (Letter of Intent) με απώτερο σκοπό την εξυγίανση της Εταιρίας, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, με την συνεργασία στρατηγικού επενδυτή, τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της και την κατάρτιση συμφωνίας με την απαιτούμενη πλειοψηφία των πιστωτών, με τη διασφάλιση δικαιωμάτων των εργαζομένων, και υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης διενέργειας νομικού και οικονομικού ελέγχου.

Παράλληλα υπογράφηκε συμφωνία συνέργειας μεταξύ των δύο μερών για τη στήριξη της εμπορικής δραστηριότητας της ΕΒΖ».

Είναι μια θετική εξέλιξη για την εταιρεία που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να διατηρήσει την παραγωγική της βάση και να απορροφήσει τη σοδειά των τευτλοπαραγωγών.
Θα έχει ενδιαφέρον το business plan του Innovation Brain που θα υποβάλει προς έγκριση στο δικαστήριο και πως αυτό θα διασφαλίζει την ανασυγκρότηση των μονάδων παραγωγής και το προσωπικό.
Η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Πλατύ Ημαθίας, Ορεστιάδα και Σέρρες) αλλά ουσιαστικά ενεργό είναι μόνο το Πλατύ. Επίσης διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες στη Σερβία που εμφανίζουν θετικές επιδόσεις. Στην Ελλάδα απασχολούνται σήμερα 220 εργαζόμενοι.
Οι διαγωνισμοί πώλησης για την εξεύρεση επενδυτή που είχαν γίνει από τον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας που είναι και ο βασικός μέτοχος της ΕΒΖ με ποσοστό 80% είχαν αποβεί άκαρποι και η έλλειψη ρευστότητας το τελευταίο διάστημα είχε κυριολεκτικά «στραγγαλίσει» την ιστορική βιομηχανία που αποτελούσε βασικό μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος καθώς κάποτε απορροφούσε τη σοδειά 10.000 τευτλοκαλλιεργητών.