H μεγάλη μέρα για τον όμιλο της Ελλάκτωρ έφτασε. Στη σημερινή γενική συνέλευση οι μέτοχοι θα αποφασίσουν ποιο διοικητικό σχήμα θα αναλάβει την εξυγίανση του ομίλου: Αυτό που έχουν προτείνει από τις 13 Ιουνίου τα αδέρφια Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης με την κίνηση Change4Ellaktor, ή το ΔΣ που επίλεξαν οι κ.κ. Λεωνίδας Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας.
Οι διαφορές των δύο πλευρών ως προς τον τρόπο που θα έπρεπε να πορευτεί ο όμιλος στο άμεσο μέλλον ήταν αγεφύρωτες και υποδαυλίζονταν και από την προσωπικές αντιπάθειες που είχαν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια.
Οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για να εξαγοράσει η μια πλευρά το ποσοστό της άλλης ώστε να «απελευθερωθεί» ο όμιλος δεν τελεσφόρησαν. Ετσι, στις 13 Ιουνίου οι αδερφοί Καλλιτσάντση ζήτησαν την ανάκληση του ΔΣ του ομίλου, την εκλογή νέου και την απομάκρυνση των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα από τη διοίκηση. Με τη σειρά του ο Λεωνίδας Μπόμπολας ζήτησε την ανάκληση από το ΔΣ των δύο αδερφών με αποτέλεσμα η σημερινή συνέλευση να καταστεί ιστορική για τον όμιλο αφού κάποιος βασικός μέτοχος θα τεθεί εκτός διοίκησης και ουσιαστικά εκτός εταιρείας, διατηρώντας βεβαίως το ποσοστό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνέλευση θα συμμετέχει το 79% των μετόχων ή 140 εκατ μετοχές.
Οι αδερφοί Καλλιτσάντση από τις 13 Ιουνίου που εξεδήλωσαν την πρωτοβουλία Change4Ellaktor ενίσχυσαν το ποσοστό τους από το 11,8% περίπου στο 28% του συνόλου των μετοχών. Η πλευρά Μπόμπολα, Κούτρα, μαζί με άλλους ιστορικούς μετόχους του ομίλου ελέγχουν περίπου το 30%.
Οι ίδιες πληροφορίες όμως αναφέρουν πως υπάρχει ένα μικρό προβάδισμα στην πλευρά Καλλιτσάντση καθώς από το επιπλέον 21% που θα εκπροσωπηθεί στη συνέλευση ένα ποσοστό της τάξης του 4% θα ψηφίσει υπέρ τους.
Ωστόσο απομένει ένα 17% που ανήκει σε Ελληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι δεν έχουν εκδηλώσει την προτίμησή τους και εκ των πραγμάτων με την ψήφο τους θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Περίπου 5% από το παραπάνω κρίσιμο ποσοστό ελέγχουν οι τράπεζες Alpha, Εθνική και Eurobank. Εμμέσως, στελέχη των τραπεζών έχουν υποστηρίξει ότι θα ψηφίσουν λευκό μη θέλοντας να πάρουν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.
Αυτή η πρόθεση έχει στηλιτευτεί από το σύνολο της αγοράς αφού ο όμιλος χρωστά στις τράπεζες 1,4 δις. ευρώ γεγονός που επιβάλει, όπως αναφέρουν, οι τράπεζες να πάρουν θέση στη γενική συνέλευση αφού το νέο ΔΣ και το business plan που θα ακολουθηθεί θα κρίνει τη μελλοντική πορεία του ομίλου.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «είναι ευθυνόφοβη μια τέτοια τακτική» και αναρωτιούνται «πως είναι δυνατόν μια τράπεζα με έμπειρα στελέχη να μην μπορεί να κρίνει ποίοι άνθρωποι και ποιο business plan θα συμβάλει στην ανάταξη του ομίλου και κατ΄επέκταση στη διασφάλιση των δανείων τους»;
Τα business plans
Το επιχειρηματικό σχέδιο της πλευράς Μπόμπολα- Κούτρα προβλέπει μεταξύ άλλων την εκλογή δεκαμελούς ΔΣ με την προσθήκη πέντε νέων μελών, τη μείωση του δανεισμού του ομίλου της τάξεως των 390 εκατ. ευρώ, επαναφορά της μερισματικής απόδοσης και ενίσχυση της ρευστότητας κατά 200 εκατ. ευρώ από την αποεπένδυση μη αποδοτικών / περιφερειακών δραστηριοτήτων, νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και στρατηγική που θα εστιάζει στο τρίπτυχο: κατασκευές, παραχωρήσεις, περιβάλλον.
Το business plan της πλευράς Καλλιτσάντση περιλαμβάνει εκλογή νέου ΔΣ με τη συμμετοχή μόνο των δύο αδερφών από την παλαιά διοίκηση, αλλαγή της οργανωτικής δομής, αναμόρφωση του κλάδου της κατασκευής προκειμένου να καταστεί εκ νέου αποδοτικός, εστίαση στις παραχωρήσεις, στις ΑΠΕ και στη διαχείριση απορριμμάτων, ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου του κλάδου των αιολικών, μεγιστοποίηση της αξίας των διαθέσιμων assets στον τομέα του real estate.

Τα νέα πρόσωπα
Το ΔΣ που προτείνει η πλευρά Μπόμπολα –Κούτρα αποτελείται: από τον κ. Χρήστο Γκλαβάνη, μη εκτελεστικό πρόεδρο, Δημήτρη Κούτρα, εκτελεστικό αντιπρόεδρο, Λεωνίδα Μπόμπολα, διευθύνοντα σύμβουλο, Μαρκ Ραχωβίδη, σύμβουλο, μη εκτελεστικό μέλος, Αγγελο Γιόκαρη, σύμβουλο, εκτελεστικό μέλος, Εδουάρδο Σαραντόπουλο, σύμβουλο, εκτελεστικό μέλος, Θεόδωρο Πανταλάκη, σύμβουλο, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Παναγιώτα Ιπλιξιάν σύμβουλο, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και σε αντικατάσταση των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση τους κ.κ. Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και Κωνσταντίνο Ανδρεόπουλο ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.
Τα αδέρφια Καλλιτσάντση στην πρότασή τους για το νέο εννεαμελές ΔΣ προτείνουν πολλά ανεξάρτητα μέλη για τις θέσεις ευθύνης. Ειδικότερα, προτείνουν τον Γεώργιο Προβόπουλο, μη εκτελεστικό πρόεδρο, Αναστάσιο Καλλιτσάντση, διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Καλλιτσάντση, μη εκτελεστικό μέλος, Αλέξη Κομνηνό, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Τάκη Δουμάνογλου, μη εκτελεστικό μέλος, Ελένη Παπακωνσταντίνου ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος, Μιχαήλ Κατούνα ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Δέσποινα Μαρκάκη, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και Ιορδάνη Αϊβάζη, μη εκτελεστικό μέλος.
Σημειώνεται πως ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας έχει υποστηρίξει πως αν επικρατήσει η δική του πρόταση στη γενική συνέλευση, ο ίδιος θα παραιτηθεί έως τον Ιούνιο του 2019 και θα παραχωρήσει τη διοίκηση σε έναν επαγγελματία CEO, που θα προσληφθεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο.
Ο όμιλος Ελλάκτωρ δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών (Ακτωρ), στον κλάδο των παραχωρήσεων (Αττική οδός, Μορέας, Ολυμπία οδός, Μαλιακός –Κλειδί), στον χώρο του περιβάλλοντος και των αποβλήτων (Ηλέκτωρ), στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος), στην ανάπτυξη ακινήτων (Reds), ενώ διαθέτει και συμμετοχή στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Elpedison. Το 2017 είχε τζίρο 1,9 δισ. ευρώ, ανεκτέλεστο έργων 2,2 δισ. ευρώ και καθαρό δανεισμό (δάνεια –διαθέσιμα) περίπου 880 εκατ. ευρώ