Η εσπερινή εκπαίδευση προσφέρει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους μαθητές ηλικίας 14 ετών και άνω να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου ή/και Λυκείου και να προχωρήσουν – εφόσον το επιθυμούν – σε σπουδές στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ.

Η φοίτηση για την απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στα Εσπερινά Γυμνάσια, είτε στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Τα Εσπερινά Γυμνάσια ακολουθούν πρόγραμμα σπουδών αντίστοιχο με εκείνο των Ημερησίων Σχολείων, με τη διαφορά ότι ορισμένα μαθήματα «δευτερεύουσας σημασίας» όπως π.χ. η Φυσική Αγωγή και τα Καλλιτεχνικά δεν γίνονται για την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου.

Η φοίτηση διαρκεί 3 χρόνια, και το απολυτήριο Γυμνασίου είναι πλήρως ισότιμο και αντίστοιχο με του Ημερήσιου Γυμνασίου.

Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια και το πρόγραμμα σπουδών είναι ειδικά προσαρμοσμένο ώστε να διευκολύνει τους μαθητές στην απόκτηση τίτλου ισότιμου του Γυμνασίου.

Οι απόφοιτοι Γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν απολυτήριο Λυκείου στα Εσπερινά Γενικά Λύκεια και ΕΠΑ.Λ (Επαγγελματικά Λύκεια).

Η φοίτηση στα Εσπερινά Λύκεια είναι τετραετής: η Α’ και η Β’ Λυκείου του Εσπερινού αντιστοιχούν στην Α’ Λυκείου του πρωινού, ενώ η Γ’ και η Δ’ Εσπερινού Λυκείου στη Β’ και Γ’ του ημερήσιου αντίστοιχα.

Ο τελειόφοιτος της Δ’ Εσπερινού Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑ.Λ. – εφόσον έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον και την Γ’ Εσπερινού, έχει ολοκληρώσει δηλαδή τουλάχιστον δυο χρόνια σπουδών σε Εσπερινό Λύκειο – δικαιούται να συμμετάσχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι τελειόφοιτοι/αποφοιτοι Εσπερινής Εκπαίδευσης εξετάζονται με διαφορετικούς όρους σε σχέση με τα Ημερήσια Λύκεια, διεκδικώντας ειδικό ποσοστό επί των συνολικών θέσεων στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας.

Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης Εσπερινής Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ.), όπου το διετές πρόγραμμα σπουδών είναι διαμορφωμένο με τρόπο που ο απόφοιτος να αποκτά επαγγελματική ειδίκευση, χωρίς ωστόσο να απονέμεται απολυτήριο Λυκείου.

Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια υπάρχουν σε σχεδόν όλους τους νομούς της χώρας.

Το ωράριο συνήθως βρίσκεται μεταξύ 6 και 11 το βράδυ, προσαρμοσμένο στις εκάστοτε συνθήκες συγκοινωνιών του κάθε τόπου: για παράδειγμα, το ωράριο τους Εσπερινού Αργοστολίου ακολουθεί τις μεταβολές στα δρομολόγια του πορθμείου Αργοστόλι-Ληξούρι ώστε να εξυπηρετούνται οι μαθητές από το Ληξούρι.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στις κατά τόπους Διευθύνσεις και Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ο αντίστοιχος τηλεφωνικός κατάλογος για ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.