Αλλάζουν τα δεδομένα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά για τους φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου, όσοι εισαχθούν εφέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα μπορούν να υπερβούν την κανονική διάρκεια φοίτησης στη σχολή τους μόνο μέχρι δύο χρόνια και θα χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα εάν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Συγκεκριμένα, για όσους υπερβούν τη διετία, θα κρίνεται από το Πανεπιστήμιο αν θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα. Διαγράφονται σίγουρα όσοι δεν εγγραφούν στη σχολή για δύο συνεχόμενα εξάμηνα.

Για εκείνους που ήδη φοιτούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ο νέος Νόμος θα αναφέρει ότι τα ίδια τα Πανεπιστήμια θα αποφασίζουν κρίνοντας την κάθε περίπτωση. Η απόφαση αυτή όμως θα λαμβάνεται από τις διοικήσεις των ΑΕΙ που ταυτόχρονα θα ξέρουν ότι ο χρόνος αποφοίτησης και ο αριθμός των ενεργών φοιτητών, θα αποτελεί πλέον δείκτη για την επιπλέον χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Ετσι, η εκκαθάριση στα μητρώα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ ξεκινάει τον Σεπτέμβριο ενώ τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν στους πρωτοετείς φοιτητές. Οσοι είναι εργαζόμενοι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να τελειώσουν τις σπουδές τους στον διπλάσιο χρόνο από εκείνον που αρχικά προβλέπεται (π.χ. 4+4= 8 ετη στις τετραετείς σπουδές).