Μιλώντας για την πρόσφατη διάκριση που απέσπασε η πρώτη του επίσημη ηχογράφηση με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής από το έγκυρο γαλλόφωνο περιοδικό Diapason, ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου ακούγεται προσγειωμένος: «Το Diapason 5 που έλαβε ο δίσκος είναι, βεβαίως, σημαντικό, αλλά μέχρι εκεί» λέει. «Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ. Πολύ θετικά σχόλια έγραψε και το αγγλόφωνο Grammophon, αλλά το σημαντικό είναι ότι η ορχήστρα έχει μπει σε μια διεθνή τροχιά και θα συνεχίσει, θέλω να πιστεύω, ανοδικά…».

Η εν λόγω ηχογράφηση κυκλοφορεί σε τριπλό CD με την ετικέτα της γερμανικής εταιρείας MDG και περιλαμβάνει την τρίπρακτη όπερα «Alessandro Severo» (1738) του Χέντελ αλλά και την όπερα του Νικολάου Μάντζαρου «Don Crepuscolo» (1815), την πρώτη σωζόμενη ελληνική όπερα. Το πρώτο έργο, ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων pasticcio, πρόκειται δηλαδή για έργο ο κορμός του οποίου αποτελείται από μέρη άλλων προγενέστερων συνθέσεων του Χέντελ. Η πλοκή της όπερας εκτυλίσσεται στη Ρώμη το 225 π. Χ, όταν ο 16χρονος νέος αυτοκράτορας Αλέξανδρος Σεβήρος παντρεύεται τη νεαρή Σαλούστια, κόρη πατρικίου. Η μητέρα του Αλέξανδρου Ιουλία, όμως, από φόβο μήπως χάσει την δική της εξουσία, προσπαθεί με δόλο να απομακρύνει την Σαλούστια από τη Ρώμη, παρά τη θέληση του γιου της. Πρόκειται στην ουσία για μια ιστορία γεμάτη ίντριγκες τόσο σε πολιτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, η οποία έχει αίσια κατάληξη.

Σε ο, τι αφορά το μονόπρακτο «Don Crepuscolo», είναι γραμμένο στο ιταλικό ύφος της εποχής και πρόκειται στην ουσία για έναν μονόλογο με έντονα κωμικά στοιχεία, όπου ο «προχωρημένης ηλικίας» πρωταγωνιστής, αναζητά την ιδανική γι΄αυτόν νύφη.

«Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η διάκριση του Diapason αφορά το έργο του Χέντελ» λέει ο Γιώργος Πέτρου. «Είναι όμως σημαντικό ότι μέσα στον ίδιο δίσκο υπάρχει κι ένα ελληνικό έργο και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει γνωστό…»

Ο Γιώργος Πέτρου αποκαλύπτει ότι τα δισκογραφικά σχέδια της Καμεράτα για το άμεσο μέλλον είναι περισσότερο φιλόδοξα. Τον Σεπτέμβριο, υπό τη διεύθυνσή του πάντα, η Ορχήστρα θα μπει στο στούντιο για να ηχογραφήσει τον «Αλέξανδρο» του Χέντελ που θα κυκλοφορήσει διεθνώς την άνοιξη του 2013 από την γνωστή εταιρεία Decca.

Για ηχογράφηση ελληνικών έργων υπάρχουν, άραγε, σχέδια; «Σαφώς υπάρχουν έργα που θα ήθελα να κάνω κι έχω πολλές ιδέες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και ανακοινώσιμο» λέει ο Γιώργος Πέτρου. «Ο «Αλέξανδρος», βέβαια, έχει ελληνικό θέμα κι αυτό από μόνο του είναι, νομίζω, σημαντικό…»