Η Barcelona Gipsy balKan Orchestra γεννήθηκε την άνοιξη του 2012, όταν 11 μουσικοί μαζεύτηκαν στη Βαρκελώνη για να γιορτάσουν τη Διεθνή Μέρα των Ρομά. Μετά από συναυλίες, μουσικές συναντήσεις και τουρνέ σε 24 χώρες
εξακολουθεί να ακμάζει και να εξελίσσεται. Και την Πέμπτη 24 Μαϊου, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα, το PASSPORT ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος) συγκεκριμένα, ενώ την επόμενη μέρα (Παρασκευή 25/5), η μπάντα θα εμφανιστεί και στη Θεσσαλονίκη (στον Πολυχώρο Πολιτισμού & Αθλητισμού WE), στο πλαίσιο μιας μεγάλης ευρωπαϊκής περιοδείας.


Τα μέλη της Barcelona Gipsy Balkan Orchestra έχουν κοινή στάση απέναντι στη ζωή; Αν ναι, πώς θα την περιγράφατε; Στους BGBO παίζουμε επτά άτομα, οι περισσότεροι από διαφορετικές χώρες και με τελείως διαφορετικές αναφορές. Κι όμως βρεθήκαμε στην ίδια πόλη να μοιραζόμαστε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας και δεν αναφέρομαι στο καθαρά επαγγελματικό κομμάτι. Πίσω από αυτή τη συνάντηση σίγουρα υπάρχει μια κοινή στάση απέναντι στη ζωή, αλλά είναι λίγο δύσκολο για μένα να προσδιοριστεί σε μια φράση όλο αυτό.

Τι να περιμένουν όσοι έρθουν να σας ακούσουν στο Passport; Μία συναυλία με ποικίλες ατμόσφαιρες και δυναμικές, γεμάτη ενέργεια, ελπίζουμε και μαγεία. Είμαστε αυτο που λένε live μπάντα, κάνουμε δεκάδες εμφανίσεις κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη και η καλύτερη μας στιγμή είναι πάντα στο stage.

Πως αισθάνεστε για τον αντισημιτισμό ή τον ρατσισμό εναντίον των Ρομά που παρατηρείται πιο έντονα σήμερα στην Ευρώπη; Η μουσική δίνει απαντήσεις σε τέτοια ζητήματα; Ο ρατσισμός που περιγράφετε προϋπήρχε, απλά τα τελευταία χρόνια μάλλον έχει βρει πιο συγκεκριμένη πολιτική έκφραση, πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα που έχουν ενταθεί στην Ευρώπη. Κάποιες εθνικές, φυλετικές και κοινωνικές ομάδες πάντα αποτελούσαν εύκολο στόχο και η εποχή μας δεν διαφέρει σε αυτό.
Τώρα, αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, είναι κάπως ουτοπικό να πιστεύεις πως ένα κομμάτι ή ένας μουσικός μπορεί να αλλάξει αυτές τις καταστάσεις. Η μουσική όμως μπορεί να γεφυρώσει διαφορές, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει δηλαδή κάτι σαν soundtrack μιας αλλαγής προς το καλύτερο. Βέβαια όλο αυτό δεν είναι μετρήσιμο.

Η ελληνική παραδοσιακή μουσική σάς αρέσει; Ειναι δύσκολο να μιλήσεις για μια ενιαία ελληνική παραδοσιακή μουσική. Από τη Θράκη και την ηπειρωτική Ελλάδα ως την Κρήτη υπάρχει μια πληθώρα ειδών. Σίγουρα μιλάμε για πολύ ενδιαφέρουσες παραδοσιακές μουσικές, αλλά και για πολύ καλούς μουσικούς επίσης. Στην ολότητά της πάντως μας αρέσει και θα θέλαμε να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτήν.

Τι σας τράβηξε όλους στη Βαρκελώνη;
Πραγματικά ο καθένας ήρθε για τους δικούς του λόγους στην πόλη. Πάντως η Barcelona Gipsy Balkan Orchestra είναι ένας από τους βασικούς λογους που συνεχίζουμε να μένουμε σε αυτή.