Υπόθεση Μακρόπουλου
Λέος Γιάνατσεκ
20, 23, 25 Μαΐου 2018 / Ώρα έναρξης 20.00
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ένα από τα λυρικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, η Υπόθεση Μακρόπουλου του Λέος Γιάνατσεκ, έρχεται για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 20, 23 και 25 Μαΐου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, σε μουσική διεύθυνση Οντρέι Όλος και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Το εμβληματικό έργο του Γιάνατσεκ συνδυάζει το υπαρξιακό δράμα με το φανταστικό στοιχείο και μιλά για την ιστορία της διάσημης τραγουδίστριας Εμίλιας Μάρτυ, μιας κυρίας τριακοσίων ετών. Το μυστικό της αιώνιας νιότης της κρύβεται σε ένα ελιξίριο το οποίο παρασκεύασε τον 16ο αιώνα ο Κρητικός αλχημιστής Ιερώνυμος Μακρόπουλος, τότε στην υπηρεσία του αυτοκράτορα Ροδόλφου Β΄, και το οποίο δοκίμασε πρώτα στην ίδια του την κόρη, την Ελίνα Μακροπούλου. Η Ελίνα έζησε όλους αυτούς τους αιώνες ως Ευγενία Μοντές, Έλζα Μύλλερ, Εκατερίνα Μίσκιν, Ελλιάν ΜακΓκρέγκορ, διατηρώντας μονάχα τα αρχικά γράμματα του πραγματικού της ονοματεπώνυμου. Τώρα, ως Εμίλια Μάρτυ, συνειδητοποιεί τον κυνισμό και την απάθεια που έχει επιφέρει η κατάσταση της αιώνιας νιότης και αντιλαμβάνεται πόσα στοιχεία, όπως η αίσθηση ενός σκοπού στη ζωή, οφείλονται στη γνώση ότι η ζωή έχει ένας ορατό τέλος. Έτσι αποφασίζει να αφήσει τον θάνατο να την κυριεύσει.

Η Υπόθεση Μακρόπουλου παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή και εγκαινιάζει έναν κύκλο παρουσίασης έργων του κορυφαίου Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους συνθέτες της όπερας του 20ού αιώνα, ο οποίος ασχολήθηκε σοβαρά με τη λαογραφία και εμπνεύστηκε από την παραδοσιακή μουσική της Βοημίας, της Μοραβίας, όπως επίσης, ευρύτερα, από τη σλαβική μουσική. Έτσι, διαμόρφωσε το δικό του προσωπικό ιδίωμα, όπου στο πλαίσιο της γλώσσας της κεντροευρωπαϊκής κλασικής μουσικής εκπροσώπησε την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Τα σκηνικά υπογράφει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και την κινησιολογία η Πατρίσια Απέργη.

Στον εξαιρετικά απαιτητικό φωνητικά και σκηνικά ρόλο της Εμίλιας Μάρτυ κάνει το ντεμπούτο της η διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος της ΕΛΣ, Έλενα Κελεσίδη. Η Κελεσίδη έχει πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμες παραγωγές σε Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Κρατική Όπερα Βιέννης, Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης, Όπερα Βαστίλης (Παρίσι), Φεστιβάλ Μπρέγκεντς, Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Άμστερνταμ, Ζυρίχη, Τόκιο κ.α.

Τη διανομή συμπληρώνουν νεότεροι και διακεκριμένοι μονωδοί, όπως οι Δημήτρης Πακσόγλου, Βαγγέλης Μανιάτης, Νίκος Στεφάνου, Άρτεμις Μπόγρη, Γιάννης Γιαννίσης, Χρήστος Κεχρής, Δημήτρης Σιγαλός, Αρκάδιος Ρακόπουλος και Μιράντα Μακρυνιώτη.

Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο διακεκριμένος Τσέχος αρχιμουσικός Οντρέι Όλος, ο οποίος έχει διακριθεί στο ρεπερτόριο του Γιάνατσεκ, ενώ έχει και λάβει το βραβείο Γιάνατσεκ το 2006. Είναι μόνιμος αρχιμουσικός στο Εθνικό Θέατρο της Μπρνο στην Τσεχία – πρόκειται για το θέατρο όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η Υπόθεση Μακρόπουλου το 1926.

20, 23, 25 Μαΐου 2018 / Ώρα έναρξης: 20.00
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας
Τρίτη 22 Μαΐου
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Δύο εμβληματικά έργα της Εθνικής Τσεχικής Σχολής, ο «Μολδάβας» του Σμέτανα και η «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» του Ντβόρζακ, παρουσιάζονται στο Μέγαρο από ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά μουσικά σύνολα της Τσεχίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, γνωστή σε όλο τον κόσμο και ως FOK (Film-Opera-Κoncert), με το ακρωνύμιό της να παραπέμπει στην πλούσια συναυλιακή δραστηριότητά της αλλά στις επιτυχίες της στον χώρο της κινηματογραφικής και οπερατικής μουσικής.

Το διάσημο σύνολο, στη μία και μοναδική συναυλία που θα δώσει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Τρίτη 22 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ υπό τον τσέχο μαέστρο Petr Altrichter [Πετρ Αλτρίχτερ], συμπράττει με τον βιρτουόζο βιολονίστα Σίμο Παπάνα, ο οποίος θα ερμηνεύσει το υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων Κοντσέρτο για βιολί, έργο 64 του Μέντελσον που θα ακουστεί στο πρώτο μέρος της βραδιάς.

Στη συναυλία συμμετέχουν επίσης μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA).


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη
τηλ.:210-7282333

Ο λαγός Πίτρς και οι φίλοι του
Μπέατριξ Πότερ
εκδόσεις οξύ
Μετάφραση: Όλγα Γκαρτζονίκα

Ο λαγός Πίτερ είναι ένα άτακτο, µικρό λαγουδάκι, που µπήκε κρυφά στον κήπο του κύριου ΜακΓκρέγκορ για να φάει µαρούλι. Όταν όµως εκείνος θα αρχίσει να τον κυνηγάει για να τον πιάσει, θα χάσει τα παπούτσια και το µπλε σακάκι του. Ποπό, τι θα πει η µαµά του! Τώρα µόνο ο ξάδερφός του, το τολµηρό λαγουδάκι Μπένζαµιν, µπορεί να τον βοηθήσει…

Ο λαγός Πίτερ και οι φίλοι του είναι αγαπητοί στα παιδιά όλου του κόσµου για περισσότερο από εκατό χρόνια. Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε τέσσερις από τις πιο συναρπαστικές και διάσηµες ιστορίες από τον µαγευτικό κόσµο της Μπέατριξ Πότερ. Οι ιστορίες συνοδεύονται από τις γνήσιες διάσηµες εικονογραφήσεις της ίδιας της Μπέατριξ Πότερ.


Αλεξάνδρα Κόνιακ Full Band Live
Faust Bar-Theatre-Arts
Παρασκευή 18 Μαΐου

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ, γνωστή για το πλούσιο ερμηνευτικό της εύρος και τη δυναμική της παρουσία, ανεβαίνει στη σκηνή του Faust για να παρουσιάσσει την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική της δουλειά, με τίτλο «Λαχείο», σε στίχους και μουσική του Χρίστου Σερενέ, που κυκλοφορεί από την Polymusic, αλλά και πολλά αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.


Πιάνο/ Πλήκτρα/ Ενορχηστρώσεις: Χρίστος Σερενές
Τύμπανα: Νίκος Παγώνης
Μπάσο: Γιάννης Νάτσιος
Κιθάρα: Αλέξης Ζορμπάς
Ηχοληψία: Παύλος Πανταζόπουλος

Last Drive
Σάββατο 19 Μαΐου
Fuzz

Οι Last Drive επιστρέφουν! Το Σάββατο 19 Μαΐου, στο Fuzz Live Music Club , η μπάντα που όρισε το rock ‘ n ‘ roll όσο καμία άλλη στη χώρα μας τα τελευταία 35 χρόνια ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή παρουσιάζοντας, ανάμεσα σε πολλά παλαιότερα και αγαπημένα, το νέο της album » The Last Drive «, για πρώτη φορά ζωντανά στο σύνολό του.

Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Karamazov Project .

Lower με C
Τρίτη 22 Μαΐου στις 21:30
Σπίτι Cocktail Bar

Ο Δημήτρης Χρηστοφορίδης διηγείται με το χαρακτηριστικό χιούμορ του-πασπαλισμένο με δόσεις αυτοσαρκασμού αλλά και τρυφερότητας, καταστάσεις της δική του ζωής που κάτι θυμίζουν από τη δική μας.
Στη solo παράστασή του με τίτλο “Lower με C” καταπιάνεται με τις μετριότητες, γκρεμίζοντας με τις ατάκες του τα στερεότυπα που τις συνοδεύουν. Άλλωστε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αν το δράμα είναι η μίμηση σπουδαίων πράξεων, η κωμωδία είναι η μίμηση της μετριότητας.

Μιας μετριότητας που μπορεί να γίνει φωτεινό μονοπάτι για όσους επιδιώκουν πάντα το καλύτερο και μεγάλη σκοτεινιά για εκείνους που φοβούνται διαρκώς το χειρότερο ή επαναπαύονται στις δάφνες τους.
Αυτή η κωμωδία είναι αφιερωμένη στα παιδιά του τελευταίου θρανίου. Σ’ αυτά που χαρακτηρίστηκαν μέτρια και η πορεία τους διέψευσε τους πάντες.

Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι
Διάρκεια παράστασης: 70’
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 6833677
Ελάχιστη κατανάλωση: 6 €

«Τα Μαγιάτικα του Παπαδιαμάντη» με τον Άρη Ρέτσο
«Τὰ Συμβάντα στὸν μύλο», «Οἱ Μάγισσες»
Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια
Τελευταία παράσταση Σάββατο 19 Μαΐου

Ξεκινώντας τον περασμένο Δεκέμβριο ο Άρης Ρέτσος, με τα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα «Σταχομαζώχτρα» και «Γουτού Γουπατού», συνέχισε με τον «Ξεπεσμένο Δερβίση» και τον «Αειπλάνητο», με τρία διηγήματα για τις Απόκριες («Οι Παραπονεμένες», «Οι λίρες του Ζάχου» και «Το κουκούλωμα»), με διηγήματα για την άνοιξη και το Πάσχα («Τ’ Αγνάντεμα», «Το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ του Γιάννη», «Εξοχική Λαμπρή», «Πάσχα Ρωμέικο») και ολοκλήρωσε το αφηγηματικό του ταξίδι με τα Μαγιάτικα («Τὰ Συμβάντα στὸν μύλο» και «Οἱ Μάγισσες»).

Υπό τον γενικό τίτλο «Τα Μικρά του Παπαδιαμάντη» παρουσιάστηκαν 13 διηγήματα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα, που με το απαράμιλλο ύφος και ήθος της γλώσσας του μας οδηγεί σε άλλες εποχές, σε μια Ελλάδα τόσο μακρινή… όσο και κοντινή, διδάσκοντάς μας σιωπηλά. Λέξεις, προτάσεις, μετεωρισμοί, χνάρια ανθρώπων, λυρισμός, φωτίζουν τον Μέγα μικρόκοσμο και τα πάθη των »απλών ανθρώπων», αποκαλύπτοντας παράλληλα και τον δικό μας κόσμο.

Τελευταία παράσταση το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 και ώρα 6:30μμ για τα «Μαγιάτικα του Παπαδιαμάντη», όπου ο Άρης Ρέτσος παρουσιάζει τα διηγήματα «Τὰ Συμβάντα στὸν μύλο» και «Οἱ Μάγισσες» στον Πολυχώρο Τέχνης «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, τηλ: 210-8673655). Δύο σπουδαία διηγήματα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα, ο οποίος με μοναδικό τρόπο ύμνησε το μεγαλείο της φύσης και αναζήτησε στα στοιχεία της τον μυστικό παλμό της ζωής.

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, ΤΚ 11252 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210-8673655
Ωρα έναρξης: 20:30

καλό σαββατοκύριακο
hit the road Jack – Ray Charles