Οι χώρες της γαλλοφωνίας θα έχουν την τιμητική τους στην εφετινή 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της HELEXPO από τις 3 ως τις 6 Μαΐου. Περισσότεροι από τριάντα γαλλόφωνοι συγγραφείς είναι προσκεκλημένοι στη 15η ΔΕΒΘ, η οποία οργανώνεται γύρω από τους θεματικούς άξονες «Η Δημοκρατία τον 21ο Αιώνα», «Λογοτεχνία και Μνήμη», «Η προσφυγική εμπειρία» και «Βιβλίο και Performance». Περιλαμβάνει επίσης ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις με συγγραφείς και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις για το κοινό, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο, στο κτήριο 14.

Ποιοι έρχονται
Από τις γαλλόφωνες χώρες ανά τον κόσμο, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης αλλά και με άλλες πρεσβείες και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού, στην 15η ΔΕΒΘ θα συμμετάσχουν οι συγγραφείς Kaouther Adimi, Metin Arditi, Marion Billet, Barbara Cassin, Olivier Guez, Thomas Gunzig, Leslie Kaplan, Philippe Lechermeier, Yamen Manaï, Dominique Manotti, Laure Marchand, Daniel Maximin, Anna Moï, Gilles Ortlieb, Michel Piquemal, Nathalie Quintane, Claude Rizzo, François Soulages, Brina Svit, Sami Tchak, Fréderic Worms, αλλά και οι ελληνικής καταγωγής Άννα Αγγελοπούλου, Κατερίνα Δασκαλάκη, Γιάννης Κιουρτσάκης, Γιώργος Πρεβελάκης, κ.ά. καθώς και οι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας Jean-Bernard Pouy, Caryl Férey και ο Σουηδός Arne Dahl. Περισσότεροι από 40 εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα και η πόλη της Νίκαιας θα εορτάσει την αδελφοποίησή της με τη Θεσσαλονίκη. Τον συντονισμό της οργάνωσης και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει αναλάβει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας Δυτικής Μακεδονίας, που έχει αναλάβει την επικοινωνία του σταντ της Γαλλοφωνίας.
Η θέση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία, θα απασχολήσει συζητήσεις και ομιλίες για τα επαγγελματικά προβλήματα του εκδοτικού κλάδου. «Η έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης θέλει να αφουγκράζεται τα προβλήματα του καιρού της, να τα συζητά με τη βοήθεια των βιβλίων και των ανθρώπων που τα γράφουν, τα αξιολογούν, τα μεταφράζουν, τα εκδίδουν», υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής. «Είναι μια έκθεση σκεπτόμενη, που προσπαθεί να καλλιεργήσει έναν δημιουργικό προβληματισμό. Αν θα θέλαμε να συνοψίσουμε τη στάση της ΔΕΒΘ με ένα σλόγκαν, αυτό θα ήταν «αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε»».
Μάης του ’68 και Δημοκρατία
Ειδική έκθεση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Μάη του ’68 διοργανώνει στο πλαίσιο της 15ης ΔΕΒΘ το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ενώ σε συνεργασία με τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητές που συμμετείχαν ενεργά στο πολυδιάστατο αυτό επαναστατικό γεγονός. Παράλληλα, και στο πλαίσιο της θεματικής «Η Δημοκρατία τον 21ο Αιώνα» θα διοργανωθούν συζητήσεις μεταξύ λογοτεχνών, ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων, φιλοσόφων και δημοσιογράφων, με αφορμή την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή σχετικά με το θέμα της δημοκρατίας σε κρίσιμους καιρούς, τη σχέση της με τα ΜΜΕ και την οικονομία, σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς και τη δημοκρατία στην Ευρώπη κ.ά.
Θεματικές και αφιερώματα
Στο πλαίσιο της θεματικής «Λογοτεχνία και Μνήμη» ετοιμάζονται εκδηλώσεις για λογοτεχνικά είδη που προτάσσουν θέματα μνήμης και λήθης (όπως το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο), για το εβραϊκό βίωμα στον ελλαδικό χώρο και για σημαντικές λογοτεχνικές επετείους συνδεδεμένες με τις υπο-θεματικές: Λογοτεχνία και Θεσσαλονίκη (Ζωή Καρέλλη, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Ηλίας Πετρόπουλος), Δημιουργία, Νόσος και Θεραπεία (Μαργαρίτα Καραπάνου, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Χειμωνάς), Γραφή και Πολιτική (Άρης Αλεξάνδρου, Γιάννης Μπεράτης, Νικόλας Κάλας). Βιωματικά εργαστήρια, εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις σημαντικών βιβλίων με αφορμή την προσφυγική εμπειρία είναι ορισμένες από τις δράσεις που προγραμματίζονται για τη θεματική ««Η προσφυγική εμπειρία» ενώ στη θεματική «Βιβλίο και Performance» θα διερευνηθεί η σχέση του βιβλίου με τις τέχνες του θεάματος ευρύτερα και της performance ειδικότερα μέσα από πρωτοποριακές αναγνώσεις, εικαστικές δράσεις, διαδραστικά εργαστήρια, δραματοποιήσεις λογοτεχνικών έργων κ.ά.
Τη 15η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.