H γκαραζόπορτα της οδού Φαλήρου ανοίγει ξανά και το ρειstart, το εικαστικό εγχείρημα που συνδυάζει ζωγραφική, γλυπτική κι εγκαταστάσεις με την υπογραφή της γλύπτριας και ζωγράφου Μαριάννας Λύρα, επιστρέφει. Μετά της θερμής υποδοχής που έτυχε από το κοινό και τον Τύπο το περασμένο καλοκαίρι, την Τετάρτη 14 Μαρτίου ετοιμάζεται να ανοίξει νέο διάλογο με δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών από τον χώρο της περφόρμανς, του θεάτρου και της ποίησης. Η Μαρκέλλα Μανωλιάδη, ο Δήμος Αβδελιώδης, η Αγγέλα Λύρα και ο Γιάννης Ζέρβας έχουν ήδη κλείσει για συμμετοχή, ενώ θα υπάρξουν έκτακτες συμμετοχές άλλων που θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Θυμίζουμε ότι το ρειstart παρουσιάστηκε από τις 18 Μαϊου έως τις 30 Ιουνίου 2017 στο εγκαταλελειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων της λεωφόρου Συγγρού, που είχε χτιστεί τη δεκαετία του 1920 για να στεγάσει την πρώτη έκθεση-συνεργείο αυτοκινήτων της Fiat στην Ελλάδα. Θέμα του κεντρικού έργου του ρειstart είναι ένα οικογενειακό δείπνο, με φόντο μια φανταστική πόλη, το οποίο διακόπτεται ξαφνικά από μια αστραπή. H λάμψη της λειτουργεί ως στοιχείο ανατροπής ωθώντας τις ζωγραφισμένες μορφές να εγκαταλείψουν τον δισδιάστατο καμβά και να απλωθούν ως γλυπτά στον χώρο. Αρχίζουν έτσι ένα ταξίδι μεταμόρφωσης με οδηγό τους το φως και τη σκιά και με αναφορά πάντα τον αρχικό ζωγραφικό πίνακα-«μήτρα».
Την αυλαία θα σηκώσει η γνώριμη του ρειstart, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, η οποία με την περφόρμανς που επιμελήθηκε το καλοκαίρι έδωσε πνοή στο εικαστικό εγχείρημα της Μαριάννας Λύρα. Τώρα επιστρέφει με μια δική της πρόταση: το «re: PEI start». Εννέα περφόρμερς στήνουν μια πρωτότυπη «εικαστική αφήγηση» -όπως την περιγράφει η ίδια η χορογράφος – στην οποία το ρειstart λειτουργεί ως «κατώφλι» ώστε ο θεατής να ανακαλύψει νέους τρόπους θέασης του έργου.
Τη σκυτάλη θα πάρει το θεατρικό δρώμενο «Οιδίπους ρειmake» που βασίζεται σε αποσπάσματα του έργου «Οιδίπους Παρήγορος» της Αγγέλας Λύρα, η οποία εξηγεί ότι «σε αναλογία με τους χαρακτήρες του Δείπνου- του κεντρικού έργου του ρειstart –τους δραπέτες από ένα καθηλωτικό οικογενειακό πεπρωμένο – τα κυρίως πρόσωπα στο δρώμενο προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από ένα σκοτεινό παρελθόν και μέλλον, ανακαλύπτοντας με έκπληξη τη σχέση τους με τον Οιδίποδα και την Αντιγόνη».
Για ένα μόνο βράδυ το ρειstart μεταμορφώνεται σε σκηνικό για τη θεατρική μεταφορά δύο διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη – «Το Μυρολόγι της Φώκιας» και «Το Καμίνι» – υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δήμου Αβδελιώδη. «Η παράσταση, με τον λόγο του Παπαδιαμάντη, θα είναι εκ των πραγμάτων μια γοητευτική συνομιλία με τις αρχετυπικές μορφές της Μαριάννας Λύρα», σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Ο νέος κύκλος για το ρειstart θα κλείσει με τα «Fragmenta της Άνοιξης», τη σκηνική παρουσίαση αποσπασμάτων του ποιητικού έργου του Γιάννη Ζέρβα «Η πυξίδα της Άνοιξης», το οποίο αναφέρεται στη διαδρομή από τον αποχωρισμό και τον θάνατο στην αναγέννηση και τη γονιμότητα. Η παρουσίαση θα έχει τη μορφή ξενάγησης-συνομιλίας με το έργο της Μαριάννας Λύρα.

Το πρόγραμμα εν συντομία
>«re: PEI start»: Τέταρτη 14 Μαρτίου έως Κυριακή 18 Μαρτίου και Τετάρτη 21 Μαρτίου
>«Οιδίπους ρειmake»: Πέμπτη 22 Μαρτίου και Σάββατο 24 Μαρτίου
>«Το Μυρολόγι της Φώκιας» και «Το Καμίνι»: Τετάρτη 28 Μαρτίου
>«Fragmenta της Άνοιξης»: Παρασκευή 30 και Σάββατο 31 Μαρτίου
>«ρειstart Story» προβολή κάθε βράδυ
INFO
«ρειstart Stories», Λεωφ. Συγγρού 114, είσοδος από Φαλήρου 97-99
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.30
Είσοδος ελεύθερη