Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας, ο Πελέ, σήμερα υπουργός Αθλητισμού της χώρας του, θυμάται το παρελθόν και καταθέτει τα προγνωστικά του για το μέλλον ­ και ειδικότερα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1998 στη Γαλλία


Σαράντα χρόνια συμπληρώνει, το καλοκαίρι του 1998, από το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας ο Πελέ. Ηταν η χρυσή εποχή της ομάδας του Φεόλα, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σουηδία, νικώντας στον τελικό τη διοργανώτρια χώρα με σκορ 5-2.


Παιχνίδια αξέχαστα, που έγραψαν ιστορία και για ακόμη ένα λόγο. Από μια σύμπτωση και έναν τραυματισμό του Ζοσέ Αλταφίνι έκανε το ντεμπούτο του ο μάγος, μετέπειτα, της μπάλας Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο – Πελέ. Σε ηλικία 16 χρόνων, με γκολ που χάρισαν νίκες στη Βραζιλία και ποδόσφαιρο από «άλλον πλανήτη» ο «μάγος Πελέ» έμελλε να γράψει σελίδες δόξας για τον ίδιο και την εθνική ομάδα της πατρίδας του.


Ο Πελέ, σήμερα υπουργός αθλητισμού της Βραζιλίας, δεν ξεχνά τους φίλους του. Και ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους, που έχουν χαράξει και αυτοί μαζί του μια πορεία στον χώρο.


Ετσι και τώρα, με την ευκαιρία της κλήρωσης των ομίλων της τελικής φάσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Γαλλίας (10 Ιουνίου – 12 Ιουλίου) ο Πελέ, πρεσβευτής και της «Μάστερ Καρντ» στο Μουντιάλ, κάλεσε σε γεύμα 40 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, για να γιορτάσει μαζί τους «μια εποχή».


«Το προσεχές καλοκαίρι συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ημέρα που πρωτοφόρεσα τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας. Με αυτή την ευκαιρία θέλω να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε μαζί μου, για να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις για το ποδόσφαιρο και το Παγκόσμιο Κύπελλο και φυσικά να πιούμε στην υγεία εκείνων που έκαναν τα πάντα ώστε ο βασιλιάς των σπορ να παραμένει στην κορυφή ως το λαοφιλέστερο σπορ στη Γη. Με βοηθήσατε πολύ στην καριέρα μου και στη ζωή μου. Γράψατε ύμνους για μένα. Δεν είναι εύκολο να ξεχρεώσω με ένα απλό «ευχαριστώ» όσα εσείς μου προσφέρατε. Θέλω να με θυμάστε και να με έχετε πάντα στην καρδιά σας. Γι’ αυτό και εγώ, για να σας θυμίζω την παρουσία μου, σας κάνω μέλη του «Κλαμπ Πελέ», χαρίζοντάς σας από μια πιστωτική κάρτα «Μάστερ Καρντ-40-Πελέ». Είναι αναμνηστική και η υπογραφή μου αυθεντική. Σε σας τους φίλους, για όλα όσα κάνετε και προσφέρετε στον κόσμο του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού…».


Ηταν ομολογουμένως μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας όλων όσοι είχαμε κληθεί για να παραβρεθούμε στο γεύμα. Οπως από παλιά, σε όλα τα μέρη της Γης, όπου έχουμε συναντηθεί με τον «Ο’ Ρέι». Αυτή τη φορά στο ρεστοράν «Παλέ ντες Αρτ». Πέρα όμως από αυτό, είναι μεγάλες οι στιγμές που χαρίζει ο Πελέ όταν απαντά, και τα πέντε λεπτά συζήτηση γίνονται μισή ώρα, μία ώρα… Ετσι και τώρα στη Μασσαλία.


«Θα είναι ένα Πρωτάθλημα που θα αφήσει εποχή, γιατί σχεδόν όλες οι ομάδες είναι ισοδύναμες ή τουλάχιστον έχουν κάτι να «πουν». Βρίσκω ότι οι εκπλήξεις μπορεί να έρθουν από τη Γιουγκοσλαβία, την Κροατία, τη Ν. Αφρική ή τη Νιγηρία. Οι γνωστές μας Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και Γερμανία, φυσικά με τη διοργανώτρια Γαλλία και το μεγάλο φαβορί, τη Βραζιλία, θα παίξουν το «πρώτο βιολί» το καλοκαίρι του 1998.


Η ΦΙΦΑ κερδίζει πολλά χρήματα από το ποδόσφαιρο. Δεν είναι σωστό σήμερα να ανακοινώνει πόσα δισεκατομμύρια έχει στο ταμείο της και ταυτόχρονα στον κόσμο να πεθαίνουν παιδιά από πείνα και δίψα. Πρέπει να δώσει βοήθεια και σε άλλους σκοπούς και όχι μόνο στις ομοσπονδίες, για ποδοσφαιρικούς σκοπούς.


Η υπόθεση Μπόσμαν είναι έτοιμη και ως νόμος, πλέον, της Βραζιλίας. Τέλος η σκλαβιά στην πατρίδα μου και στο ποδόσφαιρό της. Οποιοι παίκτες έχουν συμβόλαια και έχουν λήξει ή λήγουν μπορεί να μεταγραφούν όπου θέλουν, χωρίς οι ομάδες τους να ζητούν και να διαπραγματεύονται με τεράστια ποσά τη μεταγραφή του παίκτη».


Ο Πελέ όμως είπε και άλλα πολλά. Για το ποδόσφαιρο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες που κέρδισε η Αθήνα, την κοινωνία, τα παιδιά, τη ζωή του, το μέλλον της Βραζιλίας και για τον απερχόμενο πρόεδρο της ΦΙΦΑ Ζοάο Χαβελάνζ, που δεν τον τίμησε «με πρόσκληση να παραβρεθεί στην κλήρωση των ομίλων. Οπως στο Λας Βέγκας, πριν από τέσσερα χρόνια»…


«Δεν κρατώ κακία σε κανέναν. Ολοι ήταν χρήσιμοι για το έργο που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν. Ο Χαβελάνζ ήταν ένας θαυμάσιος πρόεδρος»…


Σημείωση: συνέντευξη του Πελέ στον Μανώλη Μαυρομμάτη θα μεταδοθεί στις 2 Ιανουαρίου, στις 18.15, από την ΕΤ1, στην εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με μια μπάλα».