χορος
Τα Μπαλέτα Μπεζάρ στο Ηρώδειο
Τα διάσημα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάννης γιορτάζουν τα 30 χρόνια από τη δημιουργία τους και τιμούν την επέτειο των 10 χρόνων από την απουσία του κορυφαίου χορογράφου και ένθερμου φιλέλληνα Μορίς Μπεζάρ με μια παγκόσμια περιοδεία. Σήμερα Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Στις 21.00

Τα Μπαλσόι γιορτάζουν τον Λαβρόφσκι
Μια επετειακή παράσταση-αφιέρωμα των διάσημων Μπαλέτων Μπαλσόι της Μόσχας στον ζωντανό θρύλο του χορού Μιχαήλ Λαβρόφσκι, με τον ίδιο να ανεβαίνει στη σκηνή συμπρωταγωνιστώντας με τον κορυφαίο χορευτή Ιβάν Βασίλιεφ, θα παρουσιαστεί σήμερα Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης και την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα.
θεατρο



Το φαινόμενο «Μεγάλη Χίμαιρα»
Από την Τρίτη και για δεκαοκτώ παραστάσεις η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση επιστρέφει στο θέατρο Πορεία. Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, με την Αλεξάνδρα Αϊδίνη στον ρόλο της Μαρίνας. Τρίτη-Πέμπτη- Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30. Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00.
Ελληνες και Σλοβάκοι
Το Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2017» επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου με πλούσιο πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί στις 24/9. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου, παρουσιάζει οκτώ ελληνικά και τρία σλοβακικά θεατρικά έργα σε πρώτη παρουσίαση. Σήμερα από τις 11.30.
Η «Ειρήνη» στην Ελευσίνα
Η κωμωδία του Αριστοφάνη «Ειρήνη» από το Εθνικό Θέατρο παίζεται απόψε στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας. Με τον Τζίμη Πανούση και τους Τάσση Χριστογιαννόπουλο, Ειρήνη Καράγιαννη κ.ά. Στις 21.00.
Αυλαία για την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»
Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη στην παράσταση που σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας παρουσιάζεται στο Αιγάλεω, στο Δημοτικό Θέατρο Αλέξης Μινωτής. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης. Με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου και Λένα Παπαληγούρα κ.ά. Στις 21.00.
«Μήδεια» στη Νέα Σμύρνη
Η Μαρία Ναυπλιώτου ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο στην τραγωδία του Ευριπίδη, στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Μαζί της ο Χάρης Φραγκούλης. Τελευταία παράσταση την Παρασκευή στο Αλσος Νέας Σμύρνης, στις 21.00.

Διπλή «Αλκηστη» για το τέλος
Με δύο παραστάσεις στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη του Βύρωνα ολοκληρώνεται η πορεία του έργου του Ευριπίδη «Αλκηστη» που σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου για το Εθνικό Θέατρο. Με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον ρόλο του Αδμηττου. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Κίττυ Παϊταζόγλου κ.ά. Στις 21.00.
Η Ιωάννα Παππά στον Βιζυηνό
Η Ιωάννα Παππά ερμηνεύει τον μονόλογο του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον» στη σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη. Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, κίνηση, σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης. Κοστούμι Αριστείδης Πατσόγλου, μουσική Βαγγέλης Γιαννάκης και πιάνο (live) Αλέξανδρος Αβδελιώδης. Απόψε στο Αλσος Νέας Σμύρνης και την Τρίτη στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Μ. Θεοδωράκης στις Αχαρνές. Στις 21.00.
Τελειώνει και ο «Οιδίπους»
Ολοκληρώνει την καλοκαιρινή του περιοδεία στην Αττική ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη. Με τον Κώστα Καζάκο και τον Δημήτρη Λιγνάδη. Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Ημελλος, Δημήτρης Λάλος, Τζένη Κόλλια, Αρης Τρουπάκης κ.ά. Απόψε στο Βεάκειο και την Τρίτη στον Κορυδαλλό στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Θανάσης Βέγγος. Στις 21.15.


αφιερωμα



Για τον Μιχάλη Γκανά
Μουσικό αφιέρωμα από τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη στον ποιητή Μιχάλη Γκανά με τον τίτλο «Γυάλινα Γιάννενα» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Θουκυδίδου 13), στην Πλάκα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Στις 20.30


βιβλιο



Τραμπ, Τουρκία και Ελλάδα
Το βιβλίο του Αλέξανδρου Μαλλιά, πρέσβη ε.τ., «Στον αστερισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: Η νέα Τουρκία και εμείς» (εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2017) παρουσιάζεται τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5). Θα μιλήσουν οι πολιτικοί Ευάγγελος Βενιζέλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Αννα Διαμαντοπούλου, Αλέκος Παπαδόπουλος, Μίλτος Κύρκος, Σταύρος Θεοδωράκης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.
Φεστιβάλ Ποίησης
Στο Μουσείο Ακρόπολης, στο Μουσείο Μπενάκη και σε άλλους εμβληματικούς χώρους της πρωτεύουσας θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 18 έως το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών. Συμμετέχουν 70 ποιητές από 16 χώρες. Αφιέρωμα στη σλοβενική ποίηση. Aναλυτικά το πρόγραμμα στο: http://athenswpf.eu.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ